Bursa Valiliği tarafından açıklanan İl Mahalli Çevre Kurulunun (İMÇK)  ‘Doğalgaz Kullanımına Geçiş Kararı’na sert tepki gösteren İnegöl Kömürcüler Odası Başkanı Ziya Turan, kararın uygulanması halinde odun, kömür ve soba satan yüzlerce esnafın dükkanlarını kapatmak zorunda kalacağını belirtti.

HAVA KİRLİLİĞİ YASAKLARLA DEĞİL, DENETİMLE ENGELLENİR

Kararın açıklanmasının ardından hem esnafların hem de vatandaşların tedirgin olduğunu ve karara tepki gösterdiğini ifade eden Başkan Ziya Turan, “İl Mahalli Çevre Kurulunun Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü başkanlığında toplantı yapmışlar. Bu toplantıda kömür yakmanın ilimizde ki birçok ilçede yasaklanması için karar alınmış. Fakat alınan karar da şunu da yazmışlar; İlimizin topoğrafik yapısı gereği çanak şeklinde olması ve özellikle kışın ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlar, trafik yükünün fazlalığı, kentleşme ve meteorolojik yapı nedeniyle yükselen hava kirliliğini olumsuz yönde etkilemektedir denilmiş. Yani bunlar kendi söyledikleri kelimelerle kirliliğin neden kaynaklandığını zaten açıklamışlar. Bizim İnegöl’ümüzün yüzde 85’inde doğalgaz var. İnegöl’ümüz de zaten doğalgaz kullanılıyor. Yani yüzde 15 doğalgaz kullanmayan için bu yasağın getirilmesinin ne anlamı var? Vatandaşlar ne yakacak? Ben yıllardan beri hava kirliliğimizin olduğunu söylediğim halde, bugüne kadar hiçbir önlem alınmadı. Tunçbilek kömürü yasak ama Tunçbilek kömürü İnegöl’ümüze yıllardan beri giriyor. Devletimizin polisi, jandarması ve zabıtası Domaniç yoluna baskın yapıp oradan gelen arabaları bağlasak İnegöl’ümüze kaçak kömür girmez. İnegöl’de yüzde 15'lik kısım zaten fakir fukara olan insanlarımız. Kömürü yasaklayarak ellerine ne geçecek? Nereye kadar bu yasaklar? Doğalgaz dışarıdan gelen bir madde. Bizim Enerji Bakanımız diyor ki Türkiye'de kömür üretimi artırılacak, dışa bağlılığımız bitecek diye açıklama yapıyor. 35 bin kişi şu anda istihdam ediliyor. Yeni kömür havzaları açıldığında bu sayıyı 50 bin çıkaracağını söylüyor. Bir yandan yerli kömürümüzü arttıralım diye devletimiz kaynak aktarıyor. Bir yandan da burada kullanımı yasak diyoruz. Yani bu bir çelişki bence. Bu esnafımız, vatandaşımız ne yapacak? Dükkanlarımızı mı kapatalım? Bizle beraber soba satıcısı da  perişan, odun satıcısı da perişan. Bir de bu var ya katı yakıt deyince odunda giriyor. Bazı köylerimizde doğalgaz var. Ama dışarıda sobasında ekmek pişirecek yok. Sen yakamazsın, böyle bir saçmalıklar da var. Yani bu bir çelişki bence. Bunun düzeltilmesi lazım. Bu konuyu CİMER’e de bildirdim” dedi.

ÖNCE OSB’LER GEÇSİN

Turan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Önce Organize Sanayi Bölgelerimizdeki fabrikaları doğalgaza geçirelim. Konutları ise vatandaşlar karar versin. Bir de doğalgaz dışarıdan gelen bir madde. Daha önce yaşandı. Doğalgaz kesildi ve vatandaş kış vakti ısınamadı. Vatandaş böyle bir durumda ne yapacak? Donsun mu bu vatandaş?”

VATANDAŞLAR DA TEDİRGİN

“Kararın ardından vatandaşlarda tedirgin oldu. Aldığımız kömürler ne olacak? Vatandaşlar evine kömür götürdü, yakmayacak mıyız diye arıyorlar. 2020 Kasım ayında kararın uygulanacağı söylendi. Ama 2020'ye kadar da bunun yetişeceğini hiç tahmin etmiyorum. İnsanlarımızın maddi durumu belli. Bir Doğalgaz tesisatı döşemek bugünkü parayla 20 bin lira civarındadır. Gelen fatura yüksekliğini zaten biliyoruz, kaçıncıya zam yapıldı. Yani bu insanlar ekonomik gücün kötü olduğu bugünlerde bir de bu kararı çıkarmaları bence yanlış. Vatandaş bir ton kömür veya 500 kilo odun alıyordu ve ufak ufak onunla ısınmaya çalışıyordu. Zaten kömür yakan vatandaşlarımızın çoğu ekonomik durumu iyi olmayan insanlarımızın. Çok azdı da doğalgazlı ısınamıyorum diyen insanlar kullanıyor. Doğalgazını da evinde mutfağına koymuş. Diğer odaları için ise bir soba kurarak ısınmaya çalışıyor. Böyle bir karar bu insanlara zulümdür. Kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Hem esnaflarımızın hem de vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim