HASTANE PERSONELİNDEN ENGELSİZ HASTANE KLİBİ

 “Anne dostu”, “bebek dostu” gibi unvanlara sahip modern İnegöl Devlet Hastanesi Bursa´da ilk olan “ulaşılabilir engelsiz hastane” unvanını da bünyesine kattı. İnegöl Devlet Hastanesi yöneticileri ve personelinin rol aldığı “engelsiz hastane” klipinin Türkiye genelindeki hastanelere örnek olduğu bildirildi.

Hastanenin çok amaçlı salonunda “ulaşılabilir engelsiz hastane” programı düzenlendi. Düzenlenen programda ulaşılabilir ve engelsiz hastane unvanı belgesi Hastane yöneticisi Hayrettin Göçmen´e takdim edildi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından İnegöl Devlet Hastanesi yöneticileri ve personelinin rol aldığı “engelsiz hastane” klipi sinevizyon yardımı ile sunuldu.

BUNU MEVLAM BİLİR

Programın açılış konuşmasını yapan Hastanenin santralinde çalışan görme engelli Selim Çakır, “Bu güzel günde sizin karşınızda olmak benim için onur verici. Engelliler günü 1 gün sonra ama biz bugün kutluyoruz. Tüm engelli arkadaşlarımın günü kutlu olsun. Doğuştan görme engellisi değilim. Sonradan görme engelli oldum. Hastane santralinde görevliyim. Yaklaşık 19 yıl görerek, 28 yıl da görmeyerek hayatımı sürdürüyorum. Ne kadar göreceğiz ne kadar görmeyeceğiz bunu mevlam bilir. Dünya engelliler günü bir güne sıkıştırılmamalı. Engelliler sadece bir günde hatırlanmamalı. Ülke olarak engelliler günü her zaman hatırlayabilmeliyiz. Çünkü bizlerin kendisi engelli olmasa da mutlaka çevresinde yâda ailesinde engelli birey bulunuyor. Çünkü her insan doğuştan engelli olarak doğmuyor. Doğuştan olanlar ile sonradan engelli olanları kıyasladığımız zaman emin olun ki sonradan engelli olan bireyler daha fazla. Çünkü bizler de engelli doğmadık sonradan engelli olduk. Kazalar sonucu engelli olabiliyoruz. Hayat içinde her şeye hazırlıklı olmak buna deniyor. Hastanemiz engelliler için gerçekten güzel bir girişimde bulundu. Bu uzun zamandır yani kamuda yapılması gereken engellilerin dile getirdiği fakat bir türlü resmiyete kavuşturulamayan bir noktaydı. Sağ olsunlar bir takım imkânları kullanarak bunu hazırladılar. Çok güzel oldu. Teşekkür ediyorum. Biz engellileri destekleyen aileleri ve çevresi olduğu müddetçe bizler hayata daha sıkı sıkı sarılacağımıza inanıyoruz. Benim için en önemli unsur bir iş imkânıydı. Benim işim yoksa eşim ve ailemin olma şansı çok zor. Engellilere sorumluluk verildiği zaman çok daha sonuçlar alındığı görebiliyoruz ve duyabiliyoruz. Bizlerin en büyük destekçisi sağlıklı bireyler. İş imkânları olursa bizlere daha güzel hayat sunulabileceğine eminim. Çok değerli eşime, görme engelli olmama rağmen benimle yuva kurduğu için çok teşekkür ediyorum. Çünkü o sağlıklı birey. Bu çok önemli sağlıklı bireylerin engellilerle bir yuva kurabilmesi” dedi.

HASTANE ARTIK ENGELSİZ HASTANE

Hastane yönetici Hayrettin Göçmen, “Engelli bireylerimizin İnegöl Devlet Hastanesinden sağlık hizmeti alırken yaşadıkları erişim güçlüklerini aşmaları, hak ettikleri konforlu sağlık hizmetini alabilmeleri için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenmiş standartları büyük bir özen ve titizlikle yerine getirerek Ulaşılabilir Hastane/Engelsiz Hastane unvanını, taşımaktan onur duyduğumuz diğer unvanlara ekledik. Türkiye´nin en büyük ve konforlu Palyatif Bakım Servisi olan Hastane, Anne Dostu Hastane ve Kemoterapi Servisi olan Hastane artık engelsiz hastane. Bu projede bizlere destek olan herkese şükranlarımı sunarım. En yakın zamanda yine güzel bir projede buluşmak dileğiyle Bizi izlemeye devam edin” dedi.          

BURSA´DA İLK

Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Elif Güler Kazancı, “Anlamı bir gün. İnegöl Devlet Hastanesiyle bir kez daha gurur duydum. Bugüne kadar Sağlık Bakanlığımızın ve Genel Sekreterliğimizin Türkiye adına yapmış olduğu bütün projelerde hastanemizin yöneticileri ve çalışanları bu projeleri layıkıyla yerine getirdiler. Tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Engellileri her gün hatırlamamız gerekiyor. Ülkemizde sadece engelli ve engelli aileleri dışında tüm toplumun da engelli kültürüne sahip olması gerekliliği ortaya çıkmış durumda. Sağlık Bakanlığı olarak engelli hastalara yönelik birçok uygulamamız söz konusu. Ancak İnegöl Devlet Hastanesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı´nın kriterlerine uygun olarak erişebilirlik konusunda en üst düzey engelsiz hastane projesini ilk defa Türkiye´de ve Bursa´da gerçekleştirdi” dedi.

TÜRKİYE´YE ÖRNEK OLMASI LAZIM

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, “İnegöl Devlet Hastanesinin özellikle çekmiş olduğu klip bütün Türkiye´ye örnek olması lazım. Hastanedeki imkânlar belki de birçok hastanede yok. İnegöl, Bursa´nın incisi olmaktan öte Türkiye´nin örnek gösterilecek hastane olduğunu gördük. Bugün engelli değiliz ama yarın engelli olup olmadığımızı biz bilemiyoruz. Ona göre yaşamalıyız. Bakanlımızın adına kamu kurumlarında, özel mülklerde ve AVM´lerde denetimlerimizi yapıyoruz. 2014 yılından bu yana Bursa´da 1291 adet binayı, 1084 adet açık alanı, 575 adette toplu taşıma aracını denetledik” dedi.

HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Görme engelli olarak böyle yaşamaya ne kadar dayanabilirsiniz. Engelliliğin ne demek olduğunu bizler, sizler anlayamayız. Bu durumda olan kardeşlerimize Allah kolaylık versin. Onların hayatlarını kolaylaştırabilmek için çalışmalar yapmamız lazım. Hastane yönetimimizi bu konuda kutluyorum. Belediye gibi çalışıyorsunuz, her ay bir etkinliğinize geliyoruz. Allah nazarlardan saklasın. Yerel yönetim olarak hastane ile ilgili çok memnuniyetler alıyoruz. Çok çok iyi konumdayız. Önemli olan vatandaşımıza en iyi hizmeti verebilmek. Sizlerde bu konuda çalışmalarınızı yapıyorsunuz. Hepimiz birer engelli adayıyız. Hayata tutunan tüm engelli kardeşlerimizi kutluyorum.” Dedi.

İLKLERİN HASTANESİ

Kaymakam Ali Akça´da, “Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, engellisinden engelsizine toplumu oluşturan bireyler bir bütündür. O toplumun içerisindeki refahta, mutlulukta herkesin bir pay almaya hakkı vardır. Dile, dine, engele, renge dayalı ayrıştırıcı davranışlar insan hakları problemidir. Bizlere düşen bu problemleri ortadan kaldırmaktır. Ayrım gözetmeden adım atabiliyorsak ne mutlu bize. İnegöl Devlet hastanesinin belgelendirilecek bu hizmeti diğer hizmetler gibi yüzümüzü ağrıtan bir çalışma. Devlet hastanemiz Medarı iftiharımız. İlklerin hastanesi olarak yönetimden çalışanlarına kadar herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından ulaşılabilir ve engelsiz hastane unvanı belgesi Hastane yöneticisi Hayrettin Göçmen´e takdim edildi.

 

 

Editör: TE Bilişim