Encümen toplantısında kaçak yapılarla ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Şimdiden ifade etmek istiyorum, vatandaşlarımızla bu konuda lütfen karşı karşıya gelmeyelim. Çünkü buna müsaade etmeyeceğiz. Kaçak yapı, hangi yönden ele alırsanız alın hiçbir legaritesi olmayan bir konudur. Savunulacak, tartışılacak bir konu değildir” dedi. Taban, imar barışına yapılan bazı başvuruların da 31 Aralık 2017 sonrası yapılan yapılar olduğunun tespit edildiğini ifade ederek bunlarla ilgili de gerekli adımları atacaklarını söyledi.
Daha sağlıklı, estetik ve modern bir şehir oluşturmak adına çalışmalarını sürdüren İnegöl Belediyesi, kaçak yapıyla mücadelede atağa kalktı. Belediye Başkanı Alper Taban, encümen toplantısında encümen üyeleriyle birlikte kaçak yapılara ilişkin açıklamalarda bulundu.


İL GENELİNDE KAÇAKLA MÜCADELE
Encümen toplantısı öncesi kaçak yapı hususunda kamuoyunu, vatandaşları, bu konuyla ilgili herkesi bilgilendirmek istediklerini kaydeden Taban, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde çok değerli Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş Beyin ve Bursa’mızın kıymetli Valisi ile bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılar tüm Bursa’mızı ilgilendiren yapılaşma ile ilgiliydi. Dolayısıyla sadece Bursa merkezi ilgilendiren değil, beraberinde tüm Bursa sınırları içerisinde kalan ilçeler, beldeler, tüm mahallelerimizi ilgilendiren bir açıklama yapıldı” dedi.


İMAR BARIŞI VAR OLAN KAÇAK YAPILARLA İLGİLİ BİR MİLATTIR
2019 Mart ayı itibariyle göreve geldiklerini hatırlatan Alper Taban, imar barışının yeni kaçak binalar oluşturmak anlamına gelmediğini ifade ederek “Onun öncesinde geçen bir ara dönemimiz var. Bu süreçler içerisinde de başta İmar Müdürlüğümüz eliyle tüm yapılaşmalarla ilgili gerçekleşmeleri bizzat takip ederek, gözlemleyerek, bunların denetim ve kontrollerini zamanında yapmaya çalışarak bazı tespitler gerçekleştirdik. Yeni dönemle ilgili bunun üzerine daha fazla eğilmemiz gerektiğinin farkındayız. Bir de tabi yürürlükte olan İmar Barışı konusu vardı. Ancak İmar Barışı 15 Haziran itibariyle artık tamamlanmış oldu. Bununla ilgili herhangi bir başvuru süreci gerçekleşemez. Çok değerli Bakanımızın da daha önce yaptığı açıklamalarda ifade ettiği gibi; İmar Barışı demek yeni kaçak yapılar oluşturmak anlamına gelmiyor. Aksine var olan kaçak yapılarla ilgili bir milat alıp, çizgi çekip bundan sonraki süreçle ilgili yapacağımız yapıları fen ve bilim usulüne, mühendislik usulüne uygun bir şekilde gerçekleştirerek depreme dayanıklı yapılar elde etmek istiyoruz. Beraberinde şehrimizin estetiğini korumak ve daha güzel mimarilerde yapılar ortaya koymak adına belirli adımlar atılmıştı” diye konuştu.


YAPI KAYIT BELGESİ ALSALAR DAHİ KANUN DIŞI KALACAKLAR
Taban, imar barışının suiistimal edildiği konusuna da değindiği açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ancak tabi imar barışı hususu da 2017 yılının sonuna kadar yapılmış olan yapılar bundan istifade edebiliyordu. 2017 yılından sonra yapılan yapıların da imar barışına başvurduğunu gördük. Şunu ifade etmek istiyorum; 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış olan, yapı kayıt belgesi almış olsalar dahi kanun kapsamı dışında kalacaklarını bilmelerini istiyorum. Bunlarla ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığımızın yapacağı tespitler, uydu görüntüleri ve geçmişte çekilmiş olan fotoğraflar üzerinden yapılacak tespitlerle bunlar bir bir tarafımıza bildirilecek. Sonrasında bunlarla ilgili biz de gerekli adımları atacağız.”


VATANDAŞIMIZLA BU KONUDA KARŞI KARŞIYA GELMEYELİM
“Burada asıl vurgulamak istediğim, bundan sonraki süreçle ilgili yeni bir dönem başladı. Bu dönemle beraber bizler tüm vatandaşlarımızı yapmış oldukları yapılarla ilgili sağlıklı, sıhhatli, planına, projesine uygun yapılar inşa etmeleridir. Şimdiden ifade etmek istiyorum, vatandaşlarımızla bu konuda lütfen karşı karşıya gelmeyelim. Çünkü buna müsaade etmeyeceğiz. Kaçak yapı, hangi yönden ele alırsanız alın hiçbir legaritesi olmayan bir konudur. Savunulacak, tartışılacak bir konu değildir. Dolayısıyla herkes arsasına uygun çıkarılmış olan plan projesi neyse buna uygun olarak imalatını yapmak durumundadır. Bunun söylenmesi gereken bir şey olmadığını düşünüyorum ancak gördüğüm lüzum üzerine ifade etme gereği duydum. Bu konuda konunun tarafları kimler ise betonu döken santralinden, işini yapan ustasına kadar bu noktada dikkatlerini çekmek istiyorum. Bizler şehrimizde yasalara, kanunlara, plana, projeye uygun binalar görmek istediğimiz gibi gerçekten bugün hükümetimizin de vatandaşımızın sağlıklı binalarda oturmasını istediğini biliyoruz. Bölgemiz de baktığımız zaman deprem kuşağında sayılan bir bölge. Dolayısıyla biz depreme de hazır ve dayanıklı, nitelikli, estetik yapılar oluşturmak istiyoruz. Bu noktada bizlere denetim ve kontrol aşamasında iş düşüyor. Beraberinde bunları da yapmak üzere kaçak yapı birimimizi çok daha hızlı bir şekilde güçlendiriyoruz. Teknolojik anlamda denetimler, drone veya uçak görüntüsü alma gibi, uydu görüntülerini kullanma gibi pek çok konuda teknolojiyi de kullanarak inşallah çok daha iyi noktaya getireceğiz.”


KAÇAK YAPI İSTEMİYORUZ
“Burada çok net ifade ettik, kaçak yapı istemiyoruz. Bununla ilgili biz şunu yaptık, bunu yaptık, burayı düzeltin gibi şeyler istenmesin. Herkes çıkan plan proje neyse buna uygun yapısını ve imalatını gerçekleştirsin. Bu noktada imar müdürlüğümüz başta olmak üzere zabıtamız ve kaçak yapı ve denetim ekiplerimiz çalışmalarını hızlandırdılar. Uygun olmayan yapıların yıkılmasıyla ilgili de gerekli adımları atacağız. Burada niyetimizin bilinmesi önemli. İmar barışında 10 milyon 250 bin başvuru yapıldı. Ama bunların bir kısmı 2017 sonrasında yapılan yapılar. Çünkü vatandaşın beyanını doğru kabul ederek aldığımız başvurular. Ancak bunlar incelemelerden geçirildikten sonra doğru olup olmadıkları belirlenecek. Gerekli uyarı ve ikazları yolun başında yapmak istedim. Kıymetli hemşerilerimin buna riayet edeceğini düşünüyorum. Konunun tüm taraflarının da bu konuya hassasiyet göstereceğini düşünüyorum. Farklı durumlarla karşılaşırsak gereğinin yapılacağını da ifade etmek istiyorum.”

Editör: TE Bilişim