Küçük Sanayi Sitesi Ağaç İşleri Bölümü ile mobilya sanayisinde yer bulma sıkıntısı yaşayan mobilyacılar için yer arayışına giren Mobilyacılar Odası, Türkiye’ye örnek olarak bir projeye imza atıyor. Mobilya İhtisas OSB’de yer tahsisi yapılmasının ardından küçük esnaf için 500 ila 2 bin 500 metrekarelik dükkanların yapılmasının planlandığı proje için Mobilyacılar Odası destek bekliyor.

Her yıl gelişen ve büyüyen İnegöl mobilya sanayisinde, küçük ve orta ölçekli işletmeler yer bulma konusunda son yıllarda sıkıntılar yaşamaya başladı. Mobilya sanayisinde kiralık yer bulamayan esnaflar, yeni site arayışına girdi. Mobilyacılar Odası başlattığı proje ile 2. OSB’de yeni bir mobilya sanayicileri sitesi kurmayı hedefliyor. 500 ilan 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak dükkanların yer aldığı site, tam bir kompleks olacak. Çizim aşamasında ki proje ile Mobilyacılar Odası, Türkiye’ye örnek olmak istiyor.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK

Konu hakkında açıklama yapan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Yatırım sanayici gözüyle artık İnegöl’de yapılmaya başlandı. Bu arkadaşlarımızda ki heyecan tabi her sektörde olmasını temenni ederim. Dünyayı geziyorlar, tanıyorlar. Dünyanın birçok yerine ürün satıyorlar. Yenilikler peşindeler, yeni makine peşindeler fabrikalarını büyütme peşindeler. Oda olarak sanayi sitesi yapma umudundayız.  Yeni fuar alanı yapma çabaları içindeyiz. Hep bunlar bizim satışlarımızı arttıracak faktörler. Satışlarımızın artması ile beraber eleman ihtiyacımız da artacak. İnegöl bu konuda takdir edilecek bir hızda devam ediyor. Sanayi sitesi çok ayrı, çok farklı bir proje. Türkiye’de birçok sanayi sitesi vardır. Fakat bizim ki onların büyüklük açısından en az 5-10 katı büyüklüğünde işyerleri ebatları düşünüyoruz. Yani tek tip örnek projelerin haricinde, artık mobilyacının ihtiyacını karşılayabilecek en küçüğü 500 metrekare olmak üzere, 2 bin 500 metreye kadar kapalı alanı olan iki katlı düşündüğümüz bir proje bu. Bunun için birçok altyapı çalışmalarımız da oldu. İnegöl Kaymakamlığı, İnegöl Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile diğer sivil toplum örgütlerinin de desteğini aldık. İkinci OSB yönetimi de bu konuya hakim. Bize ikinci etaptan yer vereceklerini söylüyorlar. Fakat orada ki kamulaştırmanın tamamı bitmediği için şuan bize yer veremiyorlar. Yer veremedikleri için İnegöl mobilya sanayin de biliyorsunuz, pandemi sürecin de bile kiralık işyeri bulmak çok zor. Hem kiralar yükseldi hem de yer yok. Birde çevre yolu ile birlikte artık yeni sanayi arsası mevcut bildiğimiz mobilya sanayinde  yer üretilmiyor. Eski arsalara artık son inşaatlar yapılıyor. Tabi burada hem arsa fiyatları yükseliyor hem de kiralar yükseliyor. Üreticimiz bu konu da gerçekten sıkıntılı. Biz onlara uygun şartlarda işyerleri üretip vermekle görevliyiz. Ben bunu kendime bir görev arz ediyorum. İnegöl’ün mülki amiri sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız da aynı benim gibi düşünüyorlar” dedi.

SİTE DE HER ŞEY OLACAK

Ayhan konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Mobilyacılara artık el birliği ile yeni sanayi sitesi yapmamız lazım. Fakat yer üretip ondan sonra, yer kaydı yapmayı düşünüyoruz. İnşallah bunu başarırsak, Türkiye’de örnek bir proje olacak. Çünkü hem ölçek olarak, hem de içindeki satış imkanları da, malzemecilere ayıracağımız iş yerleri ile giriş çıkışı ile kontrollü olacak. İçinde eğitim alanı gibi bir çok özellikleri olan bir sanayi sitesi düşünüyoruz. İhtiyaçlara göre ilaveler yapacağız. Sanayi sitemizin belki de ortak ulaşım ağı ile yani çalışma saatlerini ortak belirleyip, sabah saat 08.00, akşam 18.00, Cumartesi öğlene kadar şartları ile belirleyip o arada servisler koyarak, isteyen istediği arabaya binerek bizim sanayimize ulaşım sağlayacaktır. Yani yol sorununu da aradan kaldırmış olacağız. Hem temiz hava da, hem büyük alanlar da, hem de modern iş yerlerinde çalışanlarımızın duşunu alabilecekleri, dinlenebilecekleri alanlar olacak. Her iş yerinde açık alan bahçeleri, otoparkları ile birlikte misafir otoparkları ile birlikte gerçekten büyük bir kompleks olacak. Birçok nitelikli özel bir sanayi sitesi olacak inşallah.”

YER VERİLİRSE HEMEN BAŞLARIZ

“Yani bize ne zaman yer tahsisi yaparlarsa, biz bir yıl içinde inşaata başlarız. Ne kadar büyük alan alabilirsek oradan, o kadar çok esnaf kaydı yapacağız. Yani bu İnegöl’ün projesi. Bu da milli projelerden biri. Bizim de mobilya sanayine ihtiyacımız var. Yeni projelere, yeni düşüncelere ihtiyaç var. Tasarım okuluna ihtiyaç var. Belki içine alanımız olursa bir tasarım okulu yerleştirebilir. Artık yapmak değil, hayal etmek daha değerli oldu. Bu vesileyle ben İnegöl’de ki bütün tasarımcıları, ar-gecilerimizi tebrik ediyorum, İnegöl’e değer kattıkları için.”

Editör: TE Bilişim