Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Bütünşehir yasasının ardından ilk defa yaptığı meclis toplantısında komisyonlar belli olurken, meclisteki ilk itiraz ise komisyon üyeliklerinin paylaşımı hakkında CHP’den geldi. İlklerin yaşandığı toplandıda, 3 Ak Partili başörtülü kadın meclis üyeleri yerini aldı. Başörtülü kadın üyeler, Osmangazi'den Nilüfer Karakoç, Nilüfer'den Mihrimah Kocabıyık, Kestel'den Nihal Gökten değişik komisyonlarda da görev aldılar.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Bina’da gerçekleştirilen meclis toplantısının öncesinde düzenlenen kokteylde yeni meclis üyeleri ve belediye başkanları tanıştı. İlk defa bütünşehir yasası ile bir araya gelen ilçe belediye başkanlarına yönelik  konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “2019 dönemi inşallah hepimiz için hayırlı ve uğurlu olur. Burada alınacak her karar Bursa için hayırlı olur. Bu dönemle birlikte Bütünşehir yasasıda başladı. 17 ilçemizdeki hizmetler  Büyükşehir meclisinin aldığı kararlarla yürüyecek. Hangi siyasi parti olursa olsun, herkese her zaman kapımız açık, yeter ki katkı koyalım. Yeter ki Bursa kazansın” dedi.

Büyükşehir sınırlarının genişlemesiyle birlikte 17 ilçe belediye başkanının da aralarında bulunduğu 71’i AK Partili, 18’i CHP’li, 11’i MHP’li ve 1’i DP’li toplam 101 Belediye Meclisi üyesinin katılımıyla yapılan toplantının açılışında da konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın önümüzdeki 5 yılına damga vuracak hizmetlere imza atacak olan tüm meclis üyelerine başarılar diledi. Büyükşehir Belediye Meclisinde 21’inci yılına girdiğini hatırlatan Başkan Altepe, geçen dönemden 7 ismin kaldığı meclisin bu dönem 94 yeni isimle çalışmalarına devam edeceğini hatırlatarak, tek amaçlarının gelecek nesillere güzel bir Bursa bırakmak olduğunun altını çizdi. Tüm siyasi partilerin de Bursa’ya hizmet noktasında hem fikir olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Eğer tek amacımız Bursa ise, birlik ve beraberlik içinde siyasi söylemlerden uzak, lüzumsuz tartışmalarla zaman kaybedilmediği bir dönem olmalı. Zaten genel siyasi tartışmalar hem Ankara’da hem de Türkiye’de yeteri kadar yapılıyor. Bu dönemin güzel eserler bırakıp, en güzel yatırımları gerçekleştirdiğimiz bir dönem olmasını diliyorum” dedi.

Toplantıda hazır bulunan Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Erdem Saker de ilk defa geçtiğimiz dönem başlatılan geçmiş dönem başkanlarının mecliste onur üyesi olarak yer alması uygulaması nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Saker, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bu uygulamanın ileri demokrasilerde var olan, Avrupa’da yasal olarak uygulanan bir sistem olduğunu vurguladı.

CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ ve MHP Grup Sözcüsü İhsan Bilgili de Bursa’yı geleceğe taşıyacak projeler konusunda her zaman desteğe hazır olduklarını, ancak kentin aleyhine olan konularda da hukuki çerçevede gerekli muhalefeti etkili bir biçimde yapacaklarını kaydetti.

AK Parti Grup Sözcüsü Ercan Barutçuoğlu da muhalefet partilerinin Bursa’nın geleceğe taşınması noktasında pozitif katkı vereceklerine inandıklarını vurguladı.

FAALİYET RAPORUNA ONAY

Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi sırasında Başkan Altepe, Meclis Başkanlığı koltuğunu Atilla Ödünç’e bırakarak, meclis üyelerinin yanına geçti. Toplantıda faaliyet raporu hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Altepe, ulaşımdan spora, altyapı ve çevreden tarihi ve kültürel mirasa kadar her alanda önemli yatırımları hayata geçirdiklerini belirterek, bir anlamda seçimlerle birlikte 2013 yılı faaliyetlerinin de vatandaş tarafından onaylanmış olduğunu hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı faaliyet raporu meclis tarafından onaylanırken, toplantıda ihtisas komisyonları için seçimler de yapıldı. Seçim sonucunda meclis başkan vekilliği, encümen üyeleri ve ihtisas komisyonu üyeleri şu isimlerden oluştu.

“BORÇLANMADA YÜZDE 50 PAYIMIZ MARJIMIZ VAR"

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Sözcüsü İhsan Bilgili'nin 2013 yılı faliyet raporu ile alakalı olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 228 milyonu kısa vadeli toplam 1 milyar 516 milyon liralık borç stoğuna dikkat çekmesine cevap veren Başkan Altepe, hiçbir resmi kuruma borçları olmadığını, alacağı için kapıda bekleyen müteahhitlerde bulunmadığını söyledi. Kanunda bir yıllık bütçe miktarı kadar büyükşehir belediyelerinin borçlarının olmasına normal olarak bakıldığını anlatan Recep Altepe, “Bizim şu anda borcumuz, bütçemizin 3 de 2 si oranındadır. Yani biz yüzde 50 daha borçlanma marjına sahibiz. Bu sebeble de ne sigorta ne vergi hiçbir resmi kuruma borcumuz yoktur. İş yapıp kapımızda bekleyen mütahitte yok. Tabi ki her kurum yatırım yapar. Belediyeler hizmet için var. Daha önceden alınan kredilerde var. Yeni aldığımız kredilerde var. Biz genel olarak uzun vadeli ve düşük faizli kredi imkanlarını buluyoruz. Şu anda büyükşehire tanınan bütçesinin 1,5 katı kadar borçlanma iznini biz sadece 1 katını kullanmışız. Şuanda bütün kredi kurumları bizim peşimizde kredi vermek için. Yaptığımız çalışmalarda da son 5 yılda Türk Lirası olarak kredi aldık. Yatırımlarımız aynı hızla süreck” diye konuştu.

“MECLİS’TEKİ İLK İTİRAZ CHP’DEN”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin konuşmasının ardından CHP Gurubu sözcüsü Erdal Aktuğ, AK Parti’den seçilen 15 ilçe belediye başkanının ismi önlerine yazılmasına rağmen, CHP’den seçilen Nilüfer İlçe Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın isimlerinin gruplarının oturduğu masalara yazılmamasına tepki gösterdi. Karar alma sürecinde katılımcı ve demokratik bir sürecin işlemesi gerektiğini söyleyen CHP Grup Sözcüsü Erdal Aktuğ, “Belediye başkanlarının hepsinin ismi önlerinde yazılı ama bizim iki belediye başkanımızın ismi yazılmamış. Neden?” diyerek Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye sordu. Ayrıca CHP grubu 9 kişilik komisyonlarda kendilerine 1 üye verilmesine de itiraz ederek Ak Partiye 6, CHP'ye 2 ve MHP ye 1 er üyelik verilmesini istedi. Ancak hesaplamaya göre komisyonlarda 7 kişi Ak Partiden, 1 er kişi CHP ve MHP'den girdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Onların yanınızda yeri belli. İki kişiler. Burada 15 kişi var bilinmesi için isimlerini tek tek yazdık” dedi.

Meclis toplantısının ilkleri arasına başörtülü meclis üyeleri de katıldı. Meclis salonunu dolmasının ardından yerini alan AK Partili meclis üyesi 3 kadın, kendilerine ayrılan yerde toplantının sonuna kadar eşlik etti.

Meclis toplantısı yaşanan ilklerin ardından son bulurken, komisyon üyeleri ise şu şekilde sıralandı; Büyükşehir Belediye Meclis 1. Başkan Vekili Atilla Ödünç, Büyükşehir Belediye Meclis 2. Başkan Vekili Şükrü Köse, Belediye Meclis Asil Divan Katipleri, Ahmet Yıldız ve Fatih Celen.

Plan ve Bütçe Komisyonu: Şükrü Köse, Murat Avinç, Fatih Pulat, Berat Ertopuz, Abdülkadir Karlık, Zekai Dündar, Ahmet Yıldız, Akın Poroy ve Ercan Özel.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu: Atilla Ödünç, Abdurrahman Mansur, Zehra Sönmez, İsmail Hakkı kavurmacı, Turgay Yel, Gülşen Uslu, Can Kokudal, Turgay Erdem ve Mahmut Gök.

Çevre ve Sağlık Komisyonu: Mihrimah Kocabıyık, Osman şahin, Murat Çakır, İlhan Kılıç, Mukaddes Serim, Mustafa Özdemir, Haydar Ali Aslan, Şerafettin Atalay ve Ayhan Önal.

Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu: Abdullah Karadağ, Nedim Bayram, Kadir Kahraman, Ekrem Çuhadar, Hasan Budak, Sabri Kaboğlu, Nilüfer Karakoç, Engin Taşdemir ve İhsan Bilgili.

Ulaşım Komisyonu: Oktay Yılmaz, Aydın Çıkıkçı, Asuman Akçay Sakallı, Önder Tanır, İsmail Ülker, Emir Kantur, İlhami Aydın, Lütfü Günenç ve İsmail Karaman.

Hukuk Komisyonu: Fatih Celen, Bayram Şahin, Süleyman Candar, Turgay Peker, Ahmet Yıldız, Atilla Ödünç, Nihal Gökten, Özgür Aksoy ve Kenan Çakır.

Sosyal İşler ve Turizm Komisyonu: Kerim Akça, Ramazan Aslan, Bekir Aydın, Hasan Hüseyin Temel, Selahattin Külcü, Mustafa Işık, Mustafa Özdemir, Pelin Sevgi ve Sabri Zümre.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu: Gülten Kapıcıoğlu, Nihal Gökten, Emir Kantur, Nilgün Berk ve Hüsnü Doğruoğlu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Editör: TE Bilişim