Düz arazi yapısına sahip İnegöl’de, Çin'de olduğu gibi her evde en az bir tane bisiklet bulunuyor. Vatandaşların çoğu işine ve alışverişe bisikletler ile gidiyor. Bir ucundan bir ucuna bisikletle ulaşımın olduğu İnegöl'de bisikletlerin bırakılması için park alanları da bulunuyor. 100 bine yakın motorlu taşıdın bulunduğu İnegöl’de 200 bine yakın bisiklet ve elektrikli bisiklet var. Vatandaşların park sorunu olmadan gidecekleri yeri rahatlıkla ulaşmalarını sağlayan bisiklet, İnegöllüler için bir yaşam tarzı haline geldi.

KAZALARIN NEDENİ DE BİSİKLET

Motorlu taşıt sayısının 2 katı olan İnegöl’de yoğun kullanımdan dolayı kazalara karışan araçların yüzde 80’ini bisikletlerin, elektrikli bisikletler ve motosikletlerin oluşturduğu öğrenildi.

BİSİKLET FABRİKASI

Bisiklet kullanımının yoğun olduğu ilçemizde, Bursa bölgesinde tek olan bisiklet fabrikası da bulunuyor.

BİSİKLET ÇÖPLÜKLERİ

Binlerce bisikletin bulunduğu İnegöl’de kullanılmayan bisikletler de bisiklet çöplüklerinde, çürüyor.

BİSİKLET EHLİYETİ ALINMIŞ

Açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl’de bisiklet bir yaşam biçimi. İlçemizde çok eskiden beri, yerleşimin düz bir arazi üzerinde kurulmasından kaynaklı olarak bisiklet kullanımı çok yaygın. Günümüzde kullanımın halen devam ettiğini ancak model değiştirdiğini görebiliyoruz. Elektrikli bisikletlerin kullanımının arttığını görebiliyoruz. 1940’lı yıllardan itibaren şehrimizde bisiklet ehliyeti verilerek bisiklet kullanımı gerçekleştirilmiş.” Dedi.

BİSİKLET YOLLARI

Trafik master planı kapsamında şehrin tüm hatlarına bisiklet yolları çalışmalarının olduğunu aktaran Taban, “106 Kilometrelik bir hattı hayata geçirmek istiyoruz. Beraberinde güvenli ayrılmış olan alanlarda vatandaşlarımızın işlerine giderken günlük kullanımlarında gerekse sosyalleşmek, spor yapmak, gezinti yapmak anlamında kullanmalarını arzu ediyoruz. Elektrikli bisiklet ile ilgili de mevzuatlarda düzenlemeler yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

100 BİNE YAKIN MOTORLU TAŞIT VAR

İlçede trafiğe kayıtlı 100 bine yakın motorlu taşıtın olduğunun altını çizen Taban, “İnegöl’de her 4 kişiden birinin motorlu taşıt sahibi olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

İNESBİT

İlçede kiralık bisiklet uygulamasını da hayata geçireceklerini duyuran Taban, “Uygulamamızın adı İNESBİT olacak. Yakın zamanda kiralık bisikletlerin yolda olduğunu göreceğiz” şeklinde konuştu.

KAZALARIN YÜZDE 80’İ

Bisiklet yoğunluğunun olduğunu hatırlatan Taban, “Tabi kazaların da bu konuda arttığını görüyoruz. Kask kullanımını tavsiye ediyorum. Kazaların yüzde 80’ine bisiklet, elektrikli bisiklet ve motosikletin karıştığını biliyoruz. Herkese kazasız güzel günler diliyorum” dedi.

CAN GÜVENLİĞİ

Kaymakam Eren Arslan, kaskın kazalarda koruyucu olduğunu belirterek, “İnegöl coğrafi yapısı nedeniyle motosiklet ve bisiklet kullanımı çok yaygın. Bisiklet ile motosiklet kullanımının kurallara uygun olarak yapılması insanların can ve mal güvenliği açısından çok önemli. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sürücüler hem kurallara uyması konusunda uyarılıyor hem de bilgilendiriliyor. Kurallara uymayan sürücülere ise ceza yazılıyor. Buradaki amacımız asla cezalandırmak değil bilinçlendirmek ve kask kullanımının ne kadar önemli odluğuna dikkat çekmek. 2021 yılının başından bu zamana kadar polis sorumluluk sahasında 507 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 231’ine motosikletler karıştı. Kazalarda kask kullanılmadığı zaman maalesef can kayıpları olduğunu görüyoruz. Motosiklet ve bisiklet kullanımının can güvenliği alarak alınarak yapılması çok önemli.” Dedi.

Editör: TE Bilişim