1990’LI YILLARDA BAŞLADI

Mobilya sektöründe kadın çalışan ve işveren sayısının 1990”lı yıllarda başladığını ve her geçen gün arttığını belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Mobilya hem İnegöl’ün ekonomisine katkı sağladığı gibi aynı zamanda istihdamına da büyük katkılar sağlıyor. Türkiye’de özellikle son 20-25 yıllık süreçte, ekonominin hızlandığı dönemlerden itibaren üretim alanlarının hepsine kadın eli değmiştir. Bizim mobilya sektörümüze de Bulgaristan göçmenleri vatandaşlarımızın 1990’lı yıllarda göç etmesiyle birlikte, mobilya sanayisi de bayan çalışanlarımızla tanışmıştır. Büro ofislerimizde daha önceden çalışan beyaz yakalı arkadaşlarımız vardı. Ama mavi yakalı dediğimiz, üretimde çalışanlarımız Ahıskalılar ve Bulgaristan göçmenli vatandaşlarımızla hızlandı. İnegöl yerel halkı da mobilya sanayisinde üretim alanlarına onlarla birlikte geçiş yapmış oldu” dedi.

BIÇKI DA ÇALIŞAN BİLE VAR…

Mobilya üretiminin birçok alanında bayanların çalıştığını ifade eden Başkan Özcan Ayhan, “O günden bugüne mobilya sektörümüzde ciddi anlamda, özellikle koltuk imalathanelerinin dikişçi ve ön hazırlama bölümünde bayan arkadaşlarımız çalışmaktadır. Ve mobilya bölümlerimizde de montajda, ambalajda ve üretimde bayan arkadaşlarımız çalışmaktadır. Hatta bıçkı karşısında, makine karşısında çalışan bayan arkadaşlarımız da mevcut. Onların ellerinin değdiği yerde, daha bir intizam, daha bir zarafet ve daha dikkatli bir çalışmanın olduğunu fark ettiğimiz için, bayan çalışanlarımızın sayısı günden güne artmaktadır.

İŞVEREN SAYISI ARTIYOR

Mobilya sektöründe işyeri açan ve Mobilyacılar Odasına kayıtlı bayan üyelerinde olduğunu belirten Ayhan, “900 tane üyemizin yüzde 10’u bayan üyemizdir. 90 -100 tane arası bayan üyemiz bulunmaktadır. Sektörümüz de günden güne hem üretim alanında hem de yönetici bazında bayan çalışanlarımız artmaktadır. Sektörümüz onlarla daha güzel gelişip, daha da iyi bir ivme katmıştır. Birde kendilerinin bayan gözüyle ürettiğimiz ürünlere bakış açıları, kendi kullanıcıları olduğu için sektörel bazda bize katkıları olmaktadır. Üretim anlamında bizlere tavsiyeleri olmuştur. Renk seçiminde, kullanım konusunda da tavsiyeleri olmuştur. Çünkü onlar bizim ürettiğimiz ürünleri, kendi evlerinde kullanmaktadır. Mobilyanın gelişmesi konusunda da, bize tavsiyeleri olmuştur. Buda ayrı bir değerdir. Sektörümüz günden güne büyücektir. Yeni arkadaşlarımız ve fabrikasyon üretim yapan fabrikalarımız, günden güne büyüyüp, çoğalıp, daha kurumsal hale geldikçe, bu sayı da artacaktır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim