-Başkan Döngel; “Konkordato ilan eden iş adamı villasında oturmaya, lüks aracına binmeye devam ediyor”-

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi Başkanı Mehmet Döngel ve yönetim kurulu üyeleri, MÜSİAD’A üye olan gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Bayraktar’ı ziyaret etti. Türkiye'deki konkordato sisteminin yanlış olduğunu ve acilen sistemde düzenleme yapılmasını öneren MÜSİAD Başkanı Mehmet Döngel, "Bu sistem bir kişiyi kollarken onlarcasını da aşağıya çekiyor. Konkordato sistemi Avrupa'da ki gibi olmalı" dedi.

Karşılıklı fikir alışverişlerinin yapıldığı ziyarette Türkiye’deki konkordato sistemini eleştiren ve Avrupa’daki sisteminin Türkiye’de de uygulanmasını isteyen MÜSİAD Başkanı Mehmet Döngel, “Bizdeki konkordato uygulamaları ilan edene yararken; piyasayı olumsuz etkiliyor. Konkordato konusunda düzenleme yapıldı ama birtakım eksikliklerinin olduğunu düşünüyoruz. Avrupa’daki gibi uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu.

KONKORDATO SİSTEMİ TÜRKİYE TİCARİ ŞARTLARINA UYGUN OLMAYAN BİR SİSTEMDİR

Türkiye’deki konkordato uygulamaları ilan edene yararken; piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Başkan Döngel, “Şu anda çok şükür işlerimiz iyi. İnşallah daha da iyiye gidecek. Ekonomi hızla iyileşme sürecine girmiştir. Faizler düşmektedir. İnşallah önümüzdeki süreçte daha da düşecektir. İnsanlarımız parasını faize değil de, yatırıma dönüştürecektir. Bunu ümit ediyoruz. Ancak şu anda piyasayı tedirgin eden ve olumsuz bir şekilde etkileyen nedenlerden birisi firmaların konkordato almasıdır. Konkordato konusu sadece konkordato ilan eden firmayı değil, bu firmanın borçlu olduğu firmaları da etkiliyor. Bu durumda olan üyelerimiz var ve genel algı konkordato ilan eden şirketin yöneticilerinin, bu ilanın ardından rahatladığı, ancak alacaklı şirketlerin sıkıntı çektiği yönünde. Konkordato 3 aydan 2 yıla kadar devam ediyor. Alacaklarını tahsil edemeyen şirketler, iflasın eşiğine geliyor. Konkordato ilan eden iş adamı villasında oturmaya, lüks aracına binmeye devam ediyor. Bizdeki konkordato uygulamaları ilan edene yararken; piyasayı olumsuz etkiliyor. Konkordato konusunda düzenleme yapıldı ama birtakım eksikliklerinin olduğunu düşünüyoruz. Avrupa’daki gibi uygulanmasını istiyoruz. Özellikle sermayesi dar olan küçük esnaflar daha şiddetlice bundan etkilenmektedir. Fırıncısından lokantacısına, kırtasiyeciden nalburcusuna, hatta çalışan insanlara kadar etkisi görülmektedir. Konkordato sistemi Türkiye ticari şartlarına uygun olmayan bir sistemdir. Birisini memnun ederken, yüzlerce tedarikçi esnafı mağdur ediyorsun. Kesinlikle hükümetimiz buna bir çözüm bulmalı. Yoksa mağduriyetler her geçen gün artmaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim