ARAÇLAR MUAYENEDEN GEÇMİYOR

Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Bahattin Korkmaz, “Okul Servis Araçları Yönetmeliği Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin 1-k bendi ile okul servis araçlarında yazın serin, kışın sıcak ortam sağlayacak sistemlerin bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, Meslek Odalarımızdan üye esnafa ait klima sistemi bulunmayan Servis Araçlarının araç muayenelerinde ağır kusurlu sayılarak muayeneden geçmemekte” diye konuştu. 

ŞOFÖR ESNAFININ MAĞDURİYETİ ÖNLENMELİ

Ticari faaliyetini kendi emeği ve kısıtlı sermayesi ile yerine getirmeye çalışan şoför esnafının mesleğini yürütebilmesi için pek çok yükümlülüğü yerine getirmek durumunda olduğunu da anlatan Korkmaz, “Araçların İmal Tadil Montajı Hakkında Yönetmelik düzenlemelerinde Okul Servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda imalat aşamasında klima tertibatının zorunlu olmaması sebebiyle birçok servis aracında klima bulunmamaktadır. Üstelik araçlarda klima tadilatı projeye bağlı tadilatlardan olup, klimanın dışında proje ve TSE onay maliyetleri de esnaflarımıza ek mali külfet getirecek boyuttadır. Öte yandan,  Federasyonumuza yapılan müracaatlarda 2010 yılı öncesi üretilen bazı araçlara klima sisteminin sonradan ilavesinin mümkün olamamaktadır” şeklinde konuştu.

MUTLAKA GEÇİŞ SÜRECİ OLMALI

Şoför esnafının araçlarına kısa zamanda klima taktırmalarının mümkün olmadığını da kaydeden Başkan Korkmaz, “Kış aylarına girdiğimiz şu günlerde esnafa ek mali yük getirecek klima zorunluluğunun elzem bir uygulama olmadığı, hâlihazırda araç ısıtma sistemlerinin yeterli olacağı düşünülmektedir. Bu kapsamdaki taşımacıların mağduriyetinin önlenmesine imkân verecek, okul servis araçlarında yazın serin, kışın sıcak ortam sağlayacak sistemlerin bulundurulması zorunluluğu için, makul bir süre verilerek ertelenmesi şoför esnafımızın mağduriyetini önleyecektir. Akşam çıkarılan yönetmelik hemen sabahleyin yürürlüğe konularak şoför esnafı mağdur edilmemeli. Mutlaka bir geçiş süreci tanınmalı” dedi. 

Editör: TE Bilişim