Herkes hayal kurar. Kimisi ailesi ve kendisi ile ilgili kurar, kimisi halkayı biraz genişletir akrabalarıyla ve dostlarıyla birlikte bir hayalin kahramanları olur, kimisi de millete, ümmete dair hayaller kurar... Daha çok hepsi ile alakalı farklı farklı hayallerimizde olur.

Daha butik hayaller, daha uçuk hayaller, daha kapsayıcı hayaller....

Roma imparatoru ve aynı zamanda ünlü bir filozof olan  Marcus Aurelius “Kişinin hayatı, düşünün rengine boyanmıştır.” der. Bir nev´i hayal insanı olmak iyidir. Lakin ünlü bilim adamı Albert Einstein herşeye hayal ile başlamıştır. “Hayalgücü bilgiden daha önemlidir.” der Einstein.

Arge´nin en başat ilkesi adam gibi hayal kurabilmektir. Daha sonra kurduğunuz o hayale dokunursunuz. Bu sizi mesud eder. Lakin bazı hayaller kurulmazsa daha iyi. Olmayacak duaya amin demek gibi. O hayal sadece kurulup kaldığı zaman ömrünü bir hayalperest gibi geçirmiş ama sonucunda sıfırı tüketmiş olursunuz. O hayal uğruna bir devinime girmek, eyleyiş içinde olmak mutlaka elzemdir. Aksi halde beyhude bir çabadır hayal kurmak.

Benim de çeşitli hayallerim var. Biriside içinde doğduğum ve yaşadığım İnegöl üzerine hayaller. Belki bunları yapabilme gücüm yok ama söyleyip yazabilme, yetkilisine ulaşabilme gücüm var. Çok şükür.

İnegöl deyince akla elbette önce mobilyası, köftesi, kaplıca turizmin merkezi Oylat gelir. Bunlar hayalinizde hep başat rol oynar.

Mesela derim, sağlık konusunda devlet hastahanemiz gayet büyük ve yeterli gibi. Lakin uzun vadede yükü taşıyamayacağı kesin. Yeri ile alakalı hep spekülasyonlar yapıldı. Daha uzakta olabilirdi, şehir merkezinin yoğunluğu kenar mahallelerimize kaydırılabilirdi. Diş hastanesi Alanyurt´a yapılarak bu anlamda bir adım atıldı. Güzelde oldu. Mesela gönül ister ki bu kadar kirli havası olan, kanserli hastası bol olan (maalesef) bir şehirde Onkoloji Hastanesi yapılmalıydı. Genelde Onkoloji hastaneleri oksijeni bol temiz havası olan yerlerde tercih edilir. Bursa´da Uludağ yolundadır. İnegöl´de neden Oylat´ta böyle bir hastane yapılmasın? Hem hasta yakınları içinde büyük kolaylık olur. Bursa´ya gidip o yoğunluğu yaşamaktansa İnegöl´de işlerini halledebilirler. Oylat çok uzak sayılmaz nitekim. Hem de Bursa Onkoloji hastanesinin de yükünü azaltmış olur. Mesela kadın doğum hastanesi başka bir mahalleye yapılabilir. Cerrah olabilir. Yenice olabilir, Kurşunlu olabilir. Nüfus yoğunluğu ve trafik böylece hem ilçe merkezinden uzaklara doğru yayılarak rahatlama sağlanır hem de bu mahallelerimzde sosyal bir etkileşimle canlılık kazanır. Maddi anlamda rahatlama da cabası. İnsanın olduğu yerde çarşı pazar artar.  

Sonra tramway meselesi var ki İnegöl üzerine kurduğumuz hayallerimizde önemli bir yer işgal ediyor. En azından ana arterlerde dolaşsa insanları sabahları işine götürse, akşamları getirse. Düşünün hele, Avm´nin oradan biniyorsunuz, Atatürk bulvarı, Park caddesi, Anafartalar caddesi, Ertuğrulgazi caddesi, Alanyurt, Toki´ler, Yenice dolaşıyor. Diğer bir Tramway hattı da Ankara caddesi üzerinden Oylat, Tahtaköprü, Domaniç, dönüşte Kurşunlu´ya uğrasa. Yol üstü duraklar olsa ve bu yol üzerinde ki köylere ulaşım raylı sistemle böylece sağlanabilse.

Ufak bir araştırma yaptım internette Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin web sitesinde Alanyurt – İnegöl arasının raylı sistemle birbirine bağlanması amacıyla planlanan tramvay hattıyla ilgili proje çalışmalarının devam ettiğiyle alakalı bilgiye ulaştım. Tüm detay bu kadar. Daha fazla detay verilmemiş. İnşaallah bu proje yakında hayata geçirilir ve zamanla daha da kapsamı hayal ettiğimiz üzere genişletilir.

Sonra altyapı var. Bununla alakalı Buski´nin İnegöl müdürü Ahmet Aka beyle görüştüm. Konuyla ilgili köşe yazmıştım. Sokaklara 600 lük, Ana artellere 1000 lik borular döşenmeye başlanmış.. Halihazırda İnegöl´de yağmur suları ve kanalizasyon birlikte karışarak akıyor. Maalesef doğanın ya da ova köylülerinin kullanması gerekirken temiz yağmur suları heba oluyor. Bu suları kurtarmak için tüm İnegöl´e ikili hat çekeceklerini, yağmur suyu ile kanalizasyonu ayıracaklarını söyledi.

Yağmur suyu derelere, kanalizasyon ise arıtmaya yönlendirilecek.

Ekipler çalışmalara başlamış. Şu an bizim de mahallemiz olan Mahmudiye mahallesindeler. Küçük sanayi sitesinde çalışmalar sürüyor.

İnegöl üzerine daha çok hayallerimiz var. Yerimiz kalmadı. Yerimiz hayallerimizden küçük olunca böyle oluyor.

Diğerlerini de başka sefere yazarız. Sizin de dile getirmek istediğiniz hayalleriniz varsa lütfen bana mail adresimden yazın. Bizde buradan yazalım. Yetkililere ulaşalım... Sadece hayalde kalmasın. Bakarsınız bir gün gerçek olmuş. Unutmayın! Gautier´ın dediği gibi, hayal gücü, gerçekliğe karşı verilen savaştaki tek silahtır.