Türkiye genelinde konut satışları 2023 yılının eylül ayında yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 olarak gerçekleşti. 2023’ün ilk 9 aylık döneminde ise satışlar yüzde 14,9 azalışla 900 bin 74 olurken krediyle konut satışlarında da yüzde 50 düşüş gerçekleşti.
Türkiye ve dünyadaki enflasyonist ortamın devam etmesi, krediye ulaşımda yaşanan zorluklar ve müteahhit maliyetlerinin artması konut satışlarının düşmesine yol açtı. Türkiye genelinde 2023’ün ilk 9 aylık döneminde konut satışları yüzde 14,9 azalışla 900 bin 74’e gerilerken, krediyle konut satışlarında da yüzde 50 düşüş gerçekleşti.
İnegöl’de inşaat sektörünün temsilcileri konut satışlarındaki düşüşün sebeplerini, finansmana erişimde yaşanan sıkıntıları, maliyetlerin artışını ve vatandaşın alım gücünün azalmasının nedenlerini ve 2024 yılı beklentilerini anlattı.
KREDİ VE GELİR DENGESİ YAKALANMALI
İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Yusuf Şehitoğlu,

Konut satışlarındaki düşüşün en temel nedenlerinin başında kredi maliyetlerinin yüksekliği ve kredi gelir seviyesi dengesinin bozulmuş olması diyebiliriz. Son dönemde bu hususa ilave olarak fiyatlarda düşüş beklentisi de alımları ötelemeye neden olmakta ve rakamların daralmasına neden olmaktadır. Burada tüm Türkiye ciddi bir yanılgı yaşamaktadır. Piyasayı bitmiş projeler ve yeni başlanan projeler olarak ikiye ayırmak gerekmektedir. Bitmiş projelerde parasal sıkılaşma ve talep daralmasına paralel olarak penetrasyon oranı düşük olduğu için düşüş olabilir. Ancak yeni projelerde bir düşüş olma ihtimali enflasyon devam ettiği sürece mümkün değildir. Üretim maliyetlerindeki sürekli artış bunun önündeki en temel nedendir. Sadece arazi fiyatlarında bir düşüş yaşanırsa kısmi olarak etki edebilir ama pek ihtimal vermiyorum. Yeni proje başlangıçlarını da takip ettiğimizde yatırımcıların yeni projeye başlama iştahının azalması dolayısıyla arz yönünde de bir daralma yaşanmaktadır. Dolayısıyla fiyat düşüşlerinin önünde arz yönlü de bir engel vardır. Yatırımcı tarafında birçok projenin hatta ruhsatı alınmış projelerin bekletildiğini görebiliriz. 2024 enflasyon hedeflemesinde önemli bir yıl. Fiyatlar genel seviyesi ve gelir dengelemesi konusunda da önemli bir kırılma noktası olarak görüyorum. Kredi ve gelir dengesi yakalandığı takdirde olumlu gelişmeler olabileceğini düşünüyorum 

dedi.

Editör: Öznur Dede