Uzun zamandır bu konuyla ilgili yazı yazmayı düşünüyordum fakat malum liglerin devam etmesi ve bizim İnegölspor ile yatıp kalkmamız bu yazımı biraz geciktirdi.

Biliyorsunuz yıllardır altyapımız tartışılır, konuşulur, niye oyuncu çıkmıyor, neden eskisi gibi İnegölspor altyapısı ile gündeme gelmiyor diye…

1990´lı yılların başından sonuna kadar İnegölspor´un Türk futbolunda farklı yeri vardı. O dönemlerde genç milli takımların çoğu yaş kategorilerinde oyuncumuz vardı, hatta Ümit Milli Takıma futbolcu göndermişliğimizde yok değil.

Şimdi bakıyorum o döneme, sahalar hemen hemen aynı, imkanlar o zamanlar biraz daha kısıtlı ve futbol şimdilerde daha cazip. Ne oldu da o dönemde Türk futbolunda “futbolcu fabraikası” ünvanı alan İnegölspor bırakın milli takımlara kendi kadrosuna bile oyuncu veremez oldu? Sebeplerini bana göre artık daha sesli düşünmemiz lazım.

İlki, altyapıda görev yapmak üstün yetenek gerektirir. Öyle eşofman giyen herkesin yapacağı iş değil burası. Oyuncunun yürüyüşünden gelişimine içinde olacaksın. Futbolcu adayına daha 15-16 yaşında “senden bu iş olmaz” diyeceksin. Bunu demen içinde tabiî ki bu işten anlayacaksın, yani çocuk askere giderken kendi bırakırsa bırakıyor, başka türlü devam baba devam.

Sezon başında İnegölspor altyapısında hiç kimsenin tasvip etmedği olay yaşandı. Sporcu velisi altyapıda bazı teknik direktörlere tepki gösterdi. Dozajı artınca kulübümüze yakışmayan görüntüler ortaya çıktı. Altyapıda görev yapan tüm hocalar görevi bıraktı. Söz konusu futbolcu arkadaş amatör kümede bir takımda futbol hayatına devam ediyor. Konu neydi? Söz konusu arkadaşımızın A takıma neden çıkartılmadığı… Peki sonuç; İnegölspor´dan başka takım yok muydu? Niye oralarda devam edilmedi? Bana göre yetenek oraya kadardı.

Devam edelim.
Futbolcu kardeşimizin babasına bu erken söylense bunlar yaşanırmıydı? Bence hayır. Niye söylenmedi emin değiliz ya olursa? Ondan profosyonel futbolcu şu an olmadı, Allah yolunu açık etsin. İnşallah bu işten ekmek yer ama sonuç zamanında yüzleşilmeyen gerçekler sonrasında fazla acı veriyor.

Devam ediyoruz…
Son 10 yıldır İnegölspor altyapısında hemen hemen aynı teknik adamlar görev yapıyor. Son 3 yıla kadar maaşlar düşüktü ancak Eşref Güç zamanında hatırı sayılır artış oldu. Kimse inkar edemez. Var mı farklılık, çok değil.

Devam ediyoruz…
Geçen yıl Akademi Liginde grubu biz lider tamamladık, Galatasaray masa başında hakkımız çaldı. Türkiye şampiyonasına bizim yerimize gitti ama bana göre biz lider tamamladık. O takıma bakalım var mı şu an o takımdan kadroyu zorlayacak. Ahmet Hakan var, onuda geçen yıl hiçbir kimseden duymadım “böyle oyuncu var” diye. Bana göre söke söke buraya geldi gibi. Çünkü geçen sezon İnegölspor kadrosunu zorlayacak isimleri şöyle zikrettiler bizlere; Kaleci Berkay, Messi Ömer Faruk, Oğuzhan, Ahmet Acar, stoper Gökhan… Bunlar A takıma çıkar denildi. Peki var mı bunlardan kimse. “Hakkı yeniyor, oynaması lazım” diye, yok. Demek bazı şeyleri yanlış yapıyormuşuz.

Devam edelim; geçen sezon böyleydi ya ondan öncekiler?
Bu kulüp geçen sezon Ali Aytemur´a imza attırmadı, Federasyonun kanunu gereği kulübe kazandırıldı. Yani isteyerek değil, ardı ardına sıradan yukarı çıkanların durumunu fazla anlatmaya ise gerek yok. Mahmut Şeker´i 3 yıl bekledik, sonuç ortada?

Geçen sezon İnegölspor Nafi hocanın kulübüne para ödedi ama 10 bin ama 20 bin net bilmiyorum, altyapıya transfer yaptık. Var mı böyle bir şey arkadaş.

Altyapıda görev yapan tüm hocalarımız çeşitli okullarda Beden Eğitim Öğretmeni. Onların bulup getirmesi gerekenleri Nafi hocaya para ödeyerek aldık. Zaten bir sporcunun birinci seçeneği İnegölspor değilse biz ölmüşüzde haberimiz yok demek.

Şimdi altyapıda Köksal hoca var, 6 ay oldu göreve geleli. Ondan 2-3 yıl bir şey beklemekte olmaz. Çünkü diğer hocaların hemen hemen hepsi Bursa´dan geliyor. Zamanı gelince onunda yapacaklarını birlikte göreceğiz fakat onun orada olmasını hazmedemeyenler ve burun kıvıranlar var. Hepsi kendini fazlaca belli ediyor ama olsun bu sektöründe cilvesi bu diyelim.

Son olarak, İnegölspor altyapısında görev yapan yine amatör kümede işlerini yapmakta olan bazı Teknik Direktör arkadaşların sosyal ortamlarda birlikteliklerini görüyoz. Çok güzel görüntüler, kavgadan kimseye fayda gelmez. Fikir alışverileri bu işin güzel yanları fakat bu sosyal birliktelikleri Nafi hocam İnegölspor´da iken, İsmail Güldüren İnegölspor Teknik Direktörü iken ve İnegölspor altyapı hocalarımız görevleri başındayken yapsalar daha iyi olmaz mıydı? Ben içlerinden bazılarını biliyorum ki, namaz safında yan yana gelmezler. Güya bu konuda ortak fikirliler. Öyle olmaz, neysen o olacaksın yada olduğunu gibi görüneceksin, doğrusu budur. Konu İnegölspor ise hepimizin ortak derdidir, ortak sevgisidir; nokta…