Kış aylarının gelmesiyle birlikte İnegöl’ün en güzel manzaralarından biri olan Uludağ’ın isim babasının 3 dönem milletvekilliği de yapan bir sanatçıya ait olduğunu biliyor muydunuz?

Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot’un (MÖ 490-420) yazdığı Herodot Tarihi isimli kitabında Uludağ, "Olympos" olarak geçmiş ve Olympos'ta Lydia kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatmıştı. Roma İmparatorluğu'nda resmi din Hristiyanlık olduktan sonra Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 9. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştıç.

Orhan Gazi Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve Türkler dağa "Keşiş Dağı" ismini vermişlerdir.

Cumhuriyetin ilanından sonra ise ise Keşiş Dağı’nın ismi yeniden değişti. Keşiş Dağı, 1925 yılında Osman Şevki Bey’in önerisi ile "Uludağ" adını aldı.

1925 yılında cumhuriyet tarihinin ilk tırmanışını gerçekleştiren Osman Şevki Bey, zirvesine çıktığı Uludağ'ın isim babası oldu. Türkiye'de tıp tarihi ile ilgili yazı yazan ilk kişi olan Osman Şevki bey 120'den fazla Türk musikisi eseri bestelemiş bir sanatçı olarak tanınmaktadır. Osman Şevki, bey ayrıca 5., 6. ve 7. dönem TBMM milletvekilliği yaptı.

Editör: TE Bilişim