İnegöl Belediye Başkanlığı yapan Sofyalı Osman Bey’e Ait Kılıç ve Kınısı…

1901-1908/1917-1920 yılları arasında İnegöl Belediye Başkanlığı Yapan Sofyalı Osman Bey’e Ait Kılıç, Turgay Ailesi tarafından bağışlanıp, Kent Müzesi İdare odasında sergilenmektedir.

- Kılıç; kabza, balçak, namlu ve kın adı verilen dört temel parçadan oluşan, iki ağzı yahut tek ağzı kesin olan, eğri ve düz namlu formuna sahip, kesme ve saplama hamlelerinin yapılabildiği bir yakın mesafe silahıdır.

- Kabza, kılıcın elde tutulabilmesine olanak sağlayan rahat kullanılması için özel biçimlendirilmiş bölüme verilen addır. Kılıcın namludan sonraki en önemli bölümüdür. Kabza ve kabza başı  Altın renk görünümlü üzerinde ortada çiçek bitkisel desenler ile çevrelenmiştir.

- Balçak, Kılıç namlusu ile kabzanın birleşim noktasında bulunan ve ele gelebilecek herhangi bir darbeden korumak amaçlı siperlik vazifesi gören parçadır. İki taraflı ve tek bir parça olan balçak, oldukça sert ve sağlamdır. Balçak metal görünümlü altın renkli yaldız üzerinde çiçek bitkisel desenler işlenmiştir.

- Namlu: Kılıcın en büyük parçası ve aynı zamanda onu etkili bir silah haline getiren bölüm namludur.

- Kın: Kın, kılıcı dış etkenlerden korumak amaçlı yapılan bir çeşit kılıftır. Ahşap Görünümlü, kılıcın keskin namlu ucunu dış tesirlerden korumak için kın ucuna eklenen Metal plaka Altın yaldız görünümlü üzerinde çiçek bitkisel desen işlenmiştir. Kını ağızlık ve askı halkaları ise Altın yaldız görünümlü üzerinde çiçek bitkisel desen tekrarlanarak işlenmiştir.

Editör: TE Bilişim