Bursa Valiliği ve İnegöl Kaymakamlığı iş birliğinde olası bir deprem öncesi önlemlerin alınması adına ortak bir tatbikat düzenlendi.

Bursa’da genelinde faaliyet gösteren toplam 22 arama kurtarma ekibi çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Kültür Park içinde amfi tiyatro yanında kurulan afet toplanma merkezine Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, İlçe Emniyet Müdürü Ramiz Erçetin ve Arama kurtarma Birimi yetkilileri katıldı.

Afetler ile alakalı 26 birim yetkilisi çalışmaları ile alakalı protokol üyelerine bilgileri vermesinin ardından Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy “İnegöl Sanayi Kenti, burada nüfus 300 bin. Bakanlığımız yılda bir kez alan ve masa başı tatbikat istiyor birde il genelinde büyük bir tatbikat istiyor. Allah kimseye deprem vermesin, depremi yaşayan bir mülki amir olarak ifade edeyim çok zor oluyor. Deprem anı ile tatbikat aşaması tamamı ile farklı. Bizim 26 hizmet grubu var bunların hepsinin görevi var, bu hizmet grupların vatandaşın sağlığından yemeğine defin hizmetlerine kadar her türlü ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılamaktır amaç.”

DEPREM TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİ

Depremlerde çok büyük kayıplar verdiğimizi ifade eden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban Alper Taban, “Ülkemizin bir deprem gerçeği var geçmişte çok büyük kayıplar verdiğimiz depremler var. Bu gerçekleri bilerek bir tatbikat gerçekleştiriyoruz. Allah deprem yaşatmasın ama bunun gerçek olma ihtimali var.  Biz ne kadar çok depreme hazır, deprem olduktan sonra değil de deprem öncesi neler yapacağımızı bile hazır insanlar oluşturabilirsek şehrimiz adına büyük bir kazançtır. Tüm hemşerilerimizin deprem anında deprem sonrasında neler yapmalarını bilmesi bizi ziyadesi ile mutlu eder. Deprem olduktan sonra işin sonuçları ile direk olarak karşılaşmışsınız. Burada her mahallede nerede toplanacağımızı o an ne yapacağımızı hazır hale getirmemiz lazım. Deprem Türkiye’nin bir gerçeği.”

ÖNEMLİ OLAN FELAKET BAŞA GELMEDEN TEDBİR ALMAKTIR

Kaymakam Şükrü Görücü ise “Bugün ne kadar bir tatbikatta olsa Türkiye’nin her an yaşayabileceği bir gerçekle karşı karşıyayız. En son biliyorsunuz Acıpayam ilçesinde bir deprem yaşadık. Ama şunu gururla söyleyebiliriz ki gerek devletimizin gerekse de gönüllülerimizin tüm birimleri bu konuda anında organize olabiliyorlar. Bugün de olması muhtemel bir depreme hazırlık yapmak amacıyla bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. O anda kimin ne yapacağını kestiremiyorsunuz. Herkes kendi yakınını arıyor. Dolayısıyla şuanda burada bulunan hizmet gruplarımızın hepsi ne yapacağını biliyor. Çoğu da gönüllülük esasına dayalı çalışıyor. Önemli olan felaket başa gelmeden tedbir almaktır. Geldikten sonra yapacak çok fazla bir şey yok. Herkes görevinin bilincinde ve bugün bu tatbikatta bunu görüyoruz. Emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Allah ülkemizi afetlerden korusun” diye konuştu.

AMACIMIZ EKİPLERİ HAZIR TUTMAK

Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy da bu tatbikatın daha büyüğünü geçen yıl İl düzeyinde gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Öncelikle desteklerinden dolayı Sayın Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İnegöl Bursa’nın en kıymetli ilçelerinden bir tanesi. Sanayi de var nüfus potansiyeli de çok yüksek. Bakanlığımız da yılda bir alan ve masa başı tatbikatı istiyor. Bir de il genelinde büyük tatbikat istiyor. Tabi Allah kimsede deprem falan vermesin. Ben de Erzurum Aşkale Kaymakamıyken deprem geçirmiş bir mülki idare amiriyim. Çok zor oluyor hakikaten. Deprem alanıyla tatbikat aşaması birbirinden tamamen farklı. Ama bizim amacımız şu; 26 hizmet grubumuz var. Bu grupların da her birinin farklı görevleri var. Bu olağanüstü hal durumlarında bu hizmet gruplarının vatandaşın sağlığından tutun da defin işlemlerine varana kadar, iaşesine, ibadetine varana kadar her türlü ihtiyaçlarını hızlı şekilde karşılamaktır. Dolayısıyla bu hizmet gruplarını dinamik ve aktif halde bulundurmak, birbirleriyle koordinasyonlarını sağlamak, il ve ilçede koordinasyonu gerçekleştirmek… Türkiye’de planlama açısından bayağı bir mesafe kat edildi. Arkadaşlarımızın da hepsine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri çadırları ziyaret ederek hizmet gruplarının çalışmaları hakkında bilgiler aldılar.

Editör: TE Bilişim