Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, halktv.com.tr'de yayımlanan köşe yazısında, emekli maaşı kesilmeden çalışmayı sürdüren ve SGDP kapsamında prim ödeyen vatandaşların hastalık durumunda sahip olduğu hakları değerlendirdi.
SGDP kapsamında çalışan emeklilerin sigorta korumasının belirli durumlarla sınırlı olduğuna dikkat çeken Cenkci, bu kişilerin hastalık nedeniyle istirahat raporu almaları halinde karşılaşabilecekleri hukuki durumu anlattı.
RAPOR PARASI ALMANIN SINIRLARINI AÇIKLADI
Cenkci, SGDP kapsamında çalışan emeklilerin normal hastalıklar nedeniyle aldıkları istirahat raporlarında SGK'den geçici iş göremezlik ödeneği alamayacağını belirtti.
Cenkci, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“SGDP kapsamında emekli aylığı kesilmeden çalışanlar, normal bir hastalık nedeniyle istirahat raporu aldıklarında SGK’den geçici iş göremezlik ödeneği, yani halk arasında kullanılan ifadeyle rapor parası alamazlar. Neden? Çünkü SGDP kapsamında çalışanlar bakımından uygulanan sigorta koruması, iş kazası ve meslek hastalığı ile sınırlıdır. Dolayısıyla emekli çalışan grip olduğunda, ameliyat olduğunda veya başka bir normal hastalık nedeniyle istirahat raporu aldığında SGK’dan rapor parası beklememelidir.”
YARGITAY KARARI NE ANLAMA GELİYOR?
Cenkci, istirahat raporunun iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanması halinde ise farklı kuralların devreye girdiğini ve bu durumlarda prim şartı aranmaksızın ödeme yapılabildiğini ifade etti.
Yazısında Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 20 Ekim 2025 tarihli kararına atıfta bulunan Cenkci, İş Kanunu'nun 48. maddesi ve yargı kararları doğrultusunda, raporlu olunan dönemde işverenin ücret ödeme yükümlülüğüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Cenkci, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“SGDP kapsamında çalışan emekli, normal hastalık nedeniyle rapor aldığında SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alamadığı için, işverenin ücretinden mahsup edebileceği bir ‘rapor parası’ da bulunmamaktadır. Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 20 Ekim 2025 tarihli kararında da maktu aylık ücretle çalışan işçinin hastalık nedeniyle raporlu olduğu dönemde, SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin ücretinden mahsup edilebileceği; ancak SGK tarafından ödenen tutarın dışında kalan aylık ücretin işverence tam olarak ödenmesi gerektiği ortaya konulmuştur. Bu nedenle maktu aylık ücret alan bir emekli bakımından, normal hastalık raporunda SGK tarafından ödenmeyen bir rapor parasının ücretinden mahsup edilmesi söz konusu değildir.”





