Bursa'da gerçekleşen

Bursa'da gerçekleşen operasyonla, Ziya Nalbant ve Mustafa Gül, çapraz nakille birbirlerinin böbrek hastası eşlerine yaşam verdi. Nurten Nalbant ve Nuray Gül, 5 gün önce gerçekleşen başarılı nakillerle sağlıklarına kavuşurlarken, birer böbrekleri alınan Ziya Nalbant ve Mustafa Gül'ün sağlık durumlarının da iyi olduğu bildirildi.

Acıbadem Bursa Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında, çapraz nakille ilgili bilgi verildi. Toplantıda, çapraz böbrek naklinin kahramanları Balıkesir'de sınıf öğretmenliği yapan 45 yaşındaki Mustafa Gül ile eşi Nuray Gül çifti ve İnegöl’de çöp kamyonu şoförü olarak çalışan Ziya Nalbant ile ev kadını eşi Nurten Nalbant çifti, böbrek nakilleri ve hastalık sürecinde yaşadıklarını paylaştılar.

2 çocuk annesi eşi Nurten Nalbant'ın böbrek rahatsızlığının nasıl başladığını ve nakil operasyonuna kadar gelen süreci anlatan, İnegöl’de çöp kamyonunda şoförlük görevi yapan Ziya Nalbant, eşinin şiddetli baş ağrıları nedeniyle yaklaşık 9 yıl önce hastaneye gittiğini belirterek, "Daha önce bir düşük yapmıştı, bu düşükten sonra da baş ağrıları çekiyordu. Uzun testler sonucu eşimin rahatsızlığı ortaya çıktı. Eşim büyük bir şok yaşadı. Hepimiz çok şaşırmış ve üzülmüştük. O zaman doktorlar organ nakli olması gerektiğini söylediler, ancak ikinci bir görüş daha almak istedik. Başvurduğumuz yeni hekim bize ilaçlarla yaşayabileceğini söyledi. Gerçekten de ilaç kullanarak durumu idare ettik. Ancak bir süre sonra diyalize girmesi gerektiği söylendi. Eşim yaklaşık 5.5 yıldır diyalize giriyordu. Bu süreçte hastalığı nedeniyle pek çok sıkıntı yaşadı. Eşim bir gün, böbrek nakli olmuş bir komşusunu çok sağlıklı bir şekilde karşısında görünce, o da, biz de cesaretlendik" dedi.

ÜÇ NAKİL ŞANSI, TALİHSİZLİKLER SONUCU GERÇEKLEŞMEDİ

Daha önce böbrek nakli imkanının doğduğunu, ancak talihsizlikler sonucu bunun gerçekleşmediğini ifade eden Ziya Nalbant, "Eşim grip oldu. Bu nedenle nakil şansını kaçırdık. Sonrasında iki defa çapraz nakil fırsatı yakaladık. Ancak eşimin yine sağlık durumu elvermediğinden, gerçekleşemedi. Yani tam üç defa nakil fırsatını elimizde olmayan nedenlerden kaçırdık. Ben cesaretimi topladım, böbreğimi vermek istedim. Acıbadem Bursa Hastanesi'ne başvurduk. Benim tek dileğim, eşimin sağlığına kavuşmasıydı. Seve seve bağışladım, onunla uzun yıllar sağlıkla yaşamak istiyorum" diye konuştu.

İnegöllü ev hanımı Nurten Nalbant ise, şu an diyaliz tedavisini atlattığı ve yaşama bağlandığı için büyük mutluluk yaşadığını dile getirdi.

'CİLT RAHATSIZLIĞI İÇİN GİTTİK, BÖBREK HASTASI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI'

Eşine böbreğini vermek için gönüllü olduğunu ifade eden sınıf öğretmeni Mustafa Gül ise, eşinin cildinde yaşanan rahatsızlıklardan dolayı 8 yıl önce doktora gittiğini hatırlatarak, yapılan testler sonucu böbrek hastası olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Eşinin dört aydan beri diyalize girdiğini kaydeden Gül, "Bu süreçte baldızım eşime böbreğini vermek üzere gönüllü oldu. Ancak eşimin sağlığıyla ilgili bir olumsuzluktan dolayı nakil, son anda gerçekleşemedi. Eşim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Cesaretimizi topladık, bu defa ben verici olmak üzere gönüllü oldum. Ancak bu kez, kan grubumuzun uyumlu olmadığı ortaya çıktı. Acıbadem Bursa Hastanesi'nde çapraz nakil için bir imkan doğdu. Aynı sorunu yaşayan İnegöllü Nalbant  ailesi vardı. Onlarla tanıştırıldık. Sonunda ameliyat aşamasına kadar gelindi. Başarılı bir operasyonla böbrek nakillerimiz gerçekleştirildi. Bundan sonrasının güzel olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

EŞİM BANA GÜÇ VERDİ

1 çocuk annesi sınıf öğretmeni Nuray Gül ise, kız kardeşinden nakil olmak üzereyken son dakika meydana gelen bir aksilik yüzünden, moralinin çok bozulduğunu ancak inancını kaybetmemeye çalıştığını anlattı. Nuray Gül, eşinin sonuna kadar metanetle yanında durduğunu, onun vefasının kendisine büyük bir güç verdiğini belirtti.

ASLAN GİBİ KOCALAR, ORGANLARINI BAĞIŞLADIKLARI İÇİN MUTLU OLDUM

Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay ise, düzenledikleri toplantılar ile insanları organ bağışı konusunda  bilgilendirmeye ve yönlendirmeye çalıştıklarını kaydetti. Organ nakillerinin genelde kadavradan yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Oktay, canlıdan bağışın da önemli olduğunu kaydetti. Oluşturdukları organ havuzu ile çapraz nakilleri de arttırdıklarına işaret eden Prof. Dr. Oktay, "Gerçekleşmeyen ancak onay verilenler havuzumuzda alıcı ve vericiler toplanıyor. Sonrasında eşleşenler arasında  nakiller gerçekleşiyor. Bu organizasyonu, organ bağışı oranlarını arttırdığı için önemsiyoruz. Bugüne kadar çoğunlukla hanımlar organ bağışlıyordu. Şimdi aslan gibi kocalar, eşlerine organlarını bağışladıkları için mutlu oldum" diye konuştu.

Canlıdan organ naklinin daha zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Oktay, "Bu nedenle operasyonlarımız daha gergin ve duygusal gerçekleşiyor. Bu nakil 2 aileyi ilgilendiriyordu. Eş zamanlı yapılan başarılı operasyon sonucu bugün evlerine gidecekler" dedi.

Editör: TE Bilişim