2027 yılında geçerli olacak yeniden değerleme oranının yüzde 27,89 olarak belirlenmesi öngörülüyor. Beklenen oranın resmileşmesi ve herhangi bir değişiklik yapılmadan uygulanması durumunda pasaport ve ehliyet harçları, IMEI kayıt ücretleri, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile trafik cezalarında dikkat çekici artışlar yaşanacak.
YENİDEN DEĞERLEME ORANI NASIL HESAPLANIYOR?
Vergi Usul Kanunu'na göre yeniden değerleme oranı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) son 12 aylık ortalama değişimi esas alınarak belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayına ilişkin Yİ-ÜFE verilerinde aylık artışın yüzde 2 düzeyinde gerçekleşmesi halinde, yeniden değerleme oranının yüzde 27,89'a ulaşacağı tahmin ediliyor.
Kasım ayında yayımlanması beklenen tebliğle kesinlik kazanacak oran, 2027 yılı boyunca çeşitli vergi, harç ve idari para cezalarına uygulanacak artışların belirlenmesinde temel alınacak.
CUMHURBAŞKANININ İNDİRİM YETKİSİ BULUNUYOR
Cumhurbaşkanı, belirli vergi ve harçlarda uygulanacak yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar artırma veya düşürme yetkisine sahip. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) ise bu yetki, yüzde 50'ye kadar artış ve yüzde 80'e kadar indirim yapılmasına olanak tanıyor. Trafik cezalarında ise mevcut yasal düzenlemeler gereği yeniden değerleme oranının düşürülmesine izin verilmiyor.
Cumhurbaşkanının indirim yetkisini kullanmaması ve öngörülen oranın kesinleşmesi durumunda, 2027 yılında çok sayıda vergi ve harçta yüzde 27,89 oranında zam yapılması bekleniyor.
TRAFİKTE KAVGA ETMENİN CEZASI 230 BİN LİRAYI AŞACAK
Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, yeniden değerleme oranının yüzde 27,89 olması durumunda trafik cezalarında ortaya çıkacak tahmini tutarlar şöyle:
- Kavga amacıyla araçtan inme: 230 bin 202 TL
- Ehliyeti iptal edildiği halde araç kullanma: 255 bin 780 TL
- Trafikte makas atma: Yaklaşık 115 bin TL
- Düğün konvoyuyla trafiği engelleme: 230 bin 202 TL
- Alkollü araç kullanma (başlangıç cezası): 31 bin 973 TL
- Seyir halinde cep telefonu kullanma: 6 bin 395 TL
- Kırmızı ışık ihlali: 6 bin 395 TL
PASAPORT VE EHLİYET HARÇLARINDA YENİ RAKAMLAR
Yüzde 27,89'luk artışın uygulanması halinde pasaport ve ehliyet harçları da yükselecek. Hesaplamalara göre 10 yıllık pasaport harcı 13 bin 410 liradan 17 bin 150 liraya çıkacak.
Diğer tahmini tutarlar ise şöyle:
- 3 yıllık pasaport: 12 bin 170 TL
- 2 yıllık pasaport: 8 bin 566 TL
- 1 yıllık pasaport: 5 bin 247 TL
- 6 aya kadar pasaport: 3 bin 589 TL
- B sınıfı ehliyet harcı: 8 bin 638 TL
- A sınıfı ehliyet harcı: 2 bin 863 TL
- Yurt dışı çıkış harcı: 1.599 TL
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ 70 BİN LİRAYA DAYANACAK
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt harcının da 2027 yılında yükselmesi bekleniyor.
2026 yılında 54 bin 258 lira olarak uygulanan IMEI kayıt ücretinin, yüzde 27,89'luk yeniden değerleme oranıyla birlikte 69 bin 391 liraya çıkacağı tahmin ediliyor. Telefon hattı ilk abonelik tesis ücretinin ise 700 liradan 895 liraya ulaşacağı öngörülüyor.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de yeni yılda artış gündemde. Motor hacmi 1300-1600 cm³ arasında olan sıfır araçlar için örnek vergi tutarının 12 bin 28 liradan 15 bin 383 liraya yükseleceği hesaplanıyor.
Değerli Konut Vergisi kapsamında uygulanan alt sınırın da 17 milyon 711 bin liradan 22 milyon 650 bin liraya yükselmesi bekleniyor.
Öte yandan, açıklanan tutarlar henüz kesinlik taşımıyor. Vergi, harç ve ücretlerde geçerli olacak yeni rakamlar, yeniden değerleme oranının resmileşmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yayımlanmasıyla netleşecek.





