Bölgede sebze ve meyvelerden yaklaşık 35 farklı çeşit turşu üretilirken, ürünlerin lezzetini ve kalitesini belirleyen en önemli unsurun doğrudan kaynak suyu olduğu ifade ediliyor.

YÜKSEK KALSİYUM VE KİREÇ ORANI TURŞUYA ÇITIRLIK KAZANDIRIYOR
Gedelek Mahalle Muhtarı ve turşu üreticisi Orhan Çakar, coğrafi işaret tesciline sahip Gedelek turşusunun üretiminde Pınarbaşı suyunun büyük önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Gedelek turşusunun yılda yaklaşık 40 bin tonluk üretiminin tüm sırrı Pınarbaşı suyumuzdadır. Bu su olmadan olmuyor. Bu suyun yüksek kalsiyum ve kireç oranı, sebzelerin yumuşamasını önleyerek kendine has ‘çıtır’ (sert) bir doku kazanmasını sağlar. Bu su evlere, turşuhanelerimize ve tarıma gidiyor.

BUSKİ’nin döşediği borularla her imalathaneye ulaşıyor. Sebzeyi sağlam ve sert tutuyor, ayrıca lezzet veriyor. Turşu yerken aldığınız o sertlik de sudan geliyor.”

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN VE YURT DIŞINDAN TALEP GÖRÜYOR
Bursa’nın yanı sıra Afyonkarahisar, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Adana ve Konya gibi farklı illerden getirilen sebze ve meyvelerin Pınarbaşı suyuyla işlendiğini belirten Çakar, yıllık üretimin 30 bin ila 40 bin ton arasında değiştiğini kaydetti.

Üretilen turşuların başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiğini aktaran Çakar, ürünlerin Almanya, Fransa ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yurt dışına da ihraç edildiğini ifade etti.

KAYNAK BAŞINDA GELENEKSEL YÖNTEMLERLE TURŞU KURULDU
Gedelek turşusunun köklü geçmişini ve katkısız üretim geleneğini yaşatmak amacıyla Mahalle Muhtarı Orhan Çakar, Pınarbaşı suyunun çıktığı kaynağın başında turşu kurdu.

Doğal, katkısız ve geçmişten gelen yöntemlerle hazırlanan turşuya tuz ve sirke de kaynak başında eklendi.

Öte yandan, bölgede bulunan 600-700 yıllık tescilli çınarların yer aldığı Pınarbaşı mevkii, köy sakinlerinin ve ziyaretçilerin serpme kahvaltı yapabileceği, çay içerek vakit geçirebileceği bir mesire alanına dönüştürülüyor.





