Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın vaka artışında birinci ilan ettiği Bursa’da günlük vaka sayısı 2 bini, yoğun bakımların doluluk oranı yüzde 90’ı aştı. İnegöl’de ise günlük test sayısı 500’e, pozitif vaka sayısı ise 100’e dayandı. Covid servisinde 50 kişi, yoğum bakım ünitesinde ise 25 kişi covid nedeniyle tedavi görüyor. İnegöl’de korona nedeniyle karantinaya alınan sınıf sayısının ise 10 olduğu öğrenildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın salgının başından bu yana en kritik dönemi yaşadığını ifade ettiği Bursa'da hastanelerdeki korona yoğunluğu alarm düzeyine ulaştı. Kış aylarının gelmesi ve okulların açılması ile birlikte İnegöl’de de koronavirüs vakaları tavan yaptı. İnegöl Devlet Hastanesinde koronavirüs testi için başvuran sayısı ise günlük ortalama 500’e dayandı.

YOĞUNLUK VAR

Bakan Koca'nın dikkat çektiği Bursa'da pozitif vaka artışı, özellikle İnegöl’de hastanede yaşanan yoğunlukla gözler önüne serildi. Korona virüs ile mücadeledeki en büyük silahın maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak olduğunu belirten Bakan Koca, Bursa'daki mücadelenin sadece Bursa'yı değil tüm Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini duyurmuştu.

YOĞUN BAKIM YATAĞI DOLULUK ORANI YÜZDE 90’I AŞTI

Uzmanlar, “Okullar açılınca çocukların yakın teması artacak. Yaz bitip soğuk günler başladığında kapı-pencereler kapanacak ve havalandırılmamış mekanlar sorunu başlayacak” demişti. 2 yıla yaklaşan pandemili yaşam koşullarından sıkılanlar bireysel önlemlerden vazgeçtiler. Maskeler atıldı, mesafe kaldırıldı, aşı rehaveti arttı. Açık havadan kapalı mekana geçişle virüsün en sevdiği havasız ortamlar dolup taştı. Bursa’daki günlük vaka sayıları 2 bini aştı. Bursa’daki hastanelerin yoğun bakım yatağı doluluk oranı ise, yüzde 90’ı aştı.

AKTİF VAKALARIN YÜZDE 40'I 23 YAŞ ALTI

Sağlık Bakanı Koca, okullarda hareketliliğin başlaması ile birlikte vakaların yaş ortalamasının düşmeye başladığını belirterek, "Üniversitelerimiz de birer birer açılmaya başladılar ve bu hareketlilik de bir artışa neden olabilecek. Üniversiteli kardeşlerimizi eğitimlerini kesintisiz sürdürebilmek ve sevdiklerine virüs taşımamak için hızla ve topluca aşı olmaya davet ediyorum. Unutmayalım ki, şu an aktif vakalarımızın yaklaşık yüzde 40'ı 23 yaş altı vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Aşı programımızda da bir miktar yavaşlama hissedilir hale geldi. Aşıların etkililiği ve hastaneye yatışları azalttığı tartışmasız bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır. Aşı olarak toplum bağışıklığını elde etmeli ve salgının seyrine dur demeliyiz. Yakında yaşanmaya başlayan hareketlilik sebebiyle özellikle üniversite öğrencilerimizi acilen aşı olmaya ve aşılarını tamamlamaya davet ediyorum" açıklamasında bulundu.

TEHLİKE BÜYÜYOR

Kış aylarının gelmesi, okulların açılması ve kurallara riayet edilmemesi yüzünden İnegöl’de vakalar tavan yaptı. İnegöl Devlet Hastanesinde korona şüphesiyle başvuran vatandaşlar metrelerce kuyruk oluşturdu. Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar Uygulamasına göre ise, İnegöl ve Alanyurt Bölgesi tamamen kırmızı renge büründü. İnegöl’ün neredeyse tamamı yüksek riskli bölge diye tanımlanırken, koronavirüse yakalanan hastalar kimlerle temas ettiklerini söylememesi salgının daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Öte yandan İnegöl’de bir ayda 15 kişi Koronavirüs nedeni ile hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilişim