Belçika’da gece saatlerinde başlayan ve sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden kapsamlı bir siber saldırı, çok sayıda marketin faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Saldırı sonucunda marketlerdeki soğutma sistemleri uzaktan devre dışı bırakılarak buz çözme moduna geçirildi. Delhaize, Carrefour ve IKEA’nın Mons şubesinin de etkilendiği olayın, özellikle Flaman bölgesindeki onlarca noktada ciddi işleyiş sorunlarına neden olduğu belirtildi.

İki büyük market zinciri etkilendi
Delhaize şirketi, yaklaşık 40 mağazada bilgi işlem kaynaklı bir olayın yaşandığını doğruladı. Saat 03.00 civarında telefonlarına düşen alarm bildirimleriyle uyanan mağaza yöneticilerinin soğutma merkezlerine ulaştıklarında kompresörlerin tamamen durduğunu, frigo sistemlerinin sıcak hava üflediğini ve dondurucuların sıcaklığının 15 dereceye kadar yükseldiğini gördükleri aktarıldı. Teknik ekipler, saldırının yönteminin kısa süre önce Fransa'da yaşanan büyük ölçekli siber saldırı ile aynı olduğunu belirtti.
Carrefour, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada siber saldırı nedeniyle 15 şubesinin etkilendiğini bildirdi. Şirket, sistemleri yeniden kontrol altına almak ve yaşanan sorunları gidermek amacıyla teknik çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Mons kentindeki IKEA mağazasında da soğutma sistemlerinde arıza meydana geldi. Şirketin olayın siber saldırı kaynaklı olduğunu doğruladığı, ancak yaşanan aksaklığın sınırlı düzeyde kaldığını açıkladığı aktarıldı.
Yol üstü marketleri de hedef alındı
Saldırı yalnızca büyük zincirleri değil, Anvers merkezli kasap zinciri De Laet&Van Haver'i de hedef aldı. Saat 03.00'te devreye giren alarmlar, sistem parametrelerinin dışarıdan değiştirilerek, dolapların otomatik olarak buz çözdürücü moduna alındığını ortaya koydu. Müdahale zamanında yapıldığı için ürünler zarar görmeden sistem durduruldu.
Olayın etkisinin özellikle bazı benzin istasyonlarına bağlı yol üstü mağazaları ve marketlerde yoğunlaştığı belirtildi. Bazı işletmelerin ürünlerini koruyabilmek için acil soğutuculu kamyonlar çağırmak zorunda kaldığı bildirildi. Bazı marketlerde ise çok sayıda ürünün zarar gördüğü ve maddi kaybın oluştuğu bildirildi.
Belçika'nın dışında İsveç ve Lüksemburg'da da marketlerin soğutma sistemlerinin siber saldırı ile hedef alındığı bildirildi.





