Kasım ayına yaklaşılırken sıcaklıkların düşmesiyle birlikte doğal gaz kullanımı artmaya başladı. Bu kış ilk kez uygulanacak kademeli tarife sistemiyle, iller için belirlenen aylık tüketim sınırını aşan aboneler farklı fiyatlandırmaya tabi tutulacak.

Türkiye'de 21,8 milyon doğal gaz abonesi bulunurken, kademe düzenlemesinden yaklaşık yüzde 12'ye denk gelen 2,8 milyon abone etkileniyor.

19 milyon abone ise desteklenmeye devam edecek. Yeni sistemde Kademe-1 ve Kademe-2 olmak üzere iki farklı fiyat belirlenirken, Kademe-1 olan normal tüketime sahip haneler için doğal gaz metreküp fiyatı 10,62 TL, kademeye takılanlar için Kademe-2 fiyatı 18 TL, şehit aileleri ve gaziler için kademesiz desteklemeli metreküp fiyatı 5,31 TL olarak uygulanıyor. Bu fiyatlara ÖTV, KDV ve sistem kullanım bedeli (SKB) eklenerek faturalara yansıyacak metreküp fiyatları netleşiyor. Yani Kademe-1'de tüketim yapanlar doğal gazın metreküpüne 17,79 TL, Kademe-2'de tüketim yapanlar ise 26,73 TL ödeme yapacak.

"KADEMEYE TAKILANLAR İÇİN FATURA İKİYE KATLANABİLİR"

Mevcut durumda Enerji Bakanlığı doğal gazda faturalara yüzde 50'nin üzerinde sübvansiyon uyguluyor. Yani tükettiği gazın gerçek fiyat bedeli olarak bin lira gelmesi gereken bir haneye 500 lira fatura kesilerek kalan tutar Hazine tarafından karşılanıyor. Kademeye takılanlar için bu destek tutarı ortadan kalkacağı için gelecek faturaların ikiye katlanma riski bulunuyor.

"TÜKETİMİ YÜZDE 20 DÜŞÜRMENİN YOLLARI"

Kademeli sisteme takılmak istemeyen vatandaşların doğal gaz tasarrufunda bulunmaları önem taşıyor. Çok basit uygulamalarla tüketimi yüzde 15-20 düşürmek mümkün olurken, öncelikle kombilerin ve tesisatın bakımı belli periyotlarda yetkili firmalara yaptırılmalı. Evdeki sıcak havanın dışarıya çıkması ve dışarıdaki soğuk havanın da eve girmesi önlenmeli. Camlar ısı yalıtımlı muadilleriyle değiştirilmeli, binalara mantolama yapılmalı.

Gündüz güneş vuran odalardaki perdeler açık tutulmalı.

"KİMLER KADEMELİ UYGULAMADAN MUAF TUTULACAK?"

İbadethane, cemevi, Kur'an kursları ile şehit aileleri ve gaziler kademe uygulamasından muaf tutuluyor. Ekmek üreticileri de yine düşük fiyatlı Kademe-1 tarifesinden yararlandırılıyor.

"MERKEZİ SİSTEMDE HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?"

Merkezi sistem aboneliklerinde ise hane başına tüketim miktarı, merkezi sistem abonesinin toplam tüketim miktarının merkezi sistemde bulunan toplam hane sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanıyor. Yani merkezi sistem kullananlarda bir başka hanenin yüksek tüketimi, diğer hanelerin kademe üstünde kalmasına neden olabiliyor.

Öte yandan özellikle köy ve kırsallarda sıklıkla rastlanan, iki katlı gecekondu tipi farklı bağımsız birimde yaşayan ancak tek doğal gaz sayacı kullanan haneler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvurarak doğal gaz desteğinden yararlanmaya devam etmek isteyebiliyor. Bu kişiler e-Devlet'te yer alan Aile Bakanlığına ait "Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti" sekmesinden başvuruda bulunabilecek.

Kaynak: Haber7.com