Türkiye´nin önemli salça üretim merkezlerinden olan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda´ya bin ton acı biber salçası ihracatına başladı. Peyder pey ihracat ürünlerini gönderen merkezde salça üretimini kadınlar gerçekleştiriyor. 90 kadın işçinin çalıştığı merkezde, pandemi kurallarına uyarak hijyenik şartlarda üretim sağlanıyor.

Geçtiğimiz yıl 800 ton ihracat yaparak Türkiye'ye 800 bin dolar girdi sağlayan kooperatif, bu yıl 800 Bin dolarlık ihracat yapmayı planlıyor. Hasadı yapılan biberler kooperatif üretim tesislerinde kadınlar tarafından işlenirken, hazırlanan acı biber salçaları peyderpey Hollanda’ya gönderilecek. İnegöl’de faaliyet gösteren Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, salça sezonuna başladı. Kadın emeğinin kullanıldığı salça üretim tesislerinde sezon boyunca üretilecek salçalar, Türkiye’nin her yerine olduğu gibi, biber salçaları da Hollanda’ya gönderecek. 7 yıldır Hollanda’ya ihracat yapan kooperatif, her yıl ihracat rakamlarını artırmaya devam ediyor. Bin ton ihracat olmak üzere yılda bin 800 ton salça üretimi yapılıyor.

BİN TON İHRACAT

2020 yılının sonuna doğru gelindiğini aktaran Kulaca Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Hava şartların iyi olması ürünlerin de güzel olmasını sağladı. İşletmemiz her yıl olduğu gibi pandemiden korunarak,  bu yıl da hem çalışma hem kapasite açısından belirli bir noktaya geldik. Şimdi sıkıntımız Hollanda’ya olan ihracatımız. İhracat ürünleri yavaş yavaş gönderiliyor. Yine bin ton civarında salça göndereceğiz. Şuan 800 ton salça ürettik. Yıl sonuna kadar bin ton üretim yaparız. Ülkemize büyük katkıda sağlıyoruz. 800 Bin dolarlık ihracat olacak” dedi.

KADINLAR ÜRETİYOR

Kadın gücünden bahseden Uğur, “Son yıllarda kadınlarımız her konuda söz sahibi oluyorlar. Burada çalışanlarımızın yüzde 90’ı kadınlardan oluşuyor. 90 adet kadın işçimiz salça üretiyor. Kadınlarımıza güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

KADINLARIN GÜCÜ

Salça üretimi yapan işçilerden Aygül Demir ise, “Çoğunluğumuz kadın. Kadınlarımızın çalışkan olduğunu Türkiye’ye gösteriyoruz. El birliği ile salça üretiyoruz. Bazen gece mesai de yapıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim