Mevcut tarife: Net 28 bin 75 TL, brüt 33 bin 30 TL

Halen uygulanmakta olan mevcut sistemde net asgari ücret 28 bin 75 lira 50 kuruş, brüt asgari ücret ise 33 bin 30 lira düzeyinde bulunuyor. Uzmanlar ve ekonomi çevreleri tarafından dillendirilen yeni yıl artış oranları da doğrudan yürürlükteki bu net taban rakam üzerinden hesaplanıyor.

Masada konuşulan 3 farklı zam senaryosu

Aralık ayında başlayacak resmi görüşmeler öncesinde kulislerde öne çıkan senaryolar ve yansımaları şu şekilde hesaplanıyor:

  • İlk Senaryo (%20 Artış): Taban artış beklentisi olarak değerlendirilen yüzde 20’lik zammın hayata geçmesi durumunda, net asgari ücret yaklaşık 33 bin 690 TL bandına ulaşıyor.

  • İkinci Senaryo (%25 Artış): Birçok ekonomistin üzerinde uzlaştığı yüzde 25’lik zam oranının uygulanması halinde, mevcut net ücret yaklaşık 35 bin 94 TL seviyesine yükseliyor.

  • Üçüncü Senaryo (%30 Artış): Çıtayı daha yukarı taşıyan yüzde 30’luk zam ihtimalinde ise net asgari ücretin yaklaşık 36 bin 489 TL olması öngörülüyor.

Pazarlıkta enflasyon hedefleri ve alım gücü belirleyici olacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında hem Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan hedefler hem de Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminleri masanın en kritik parametreleri arasında yer alacak. Bunun yanı sıra yıl içinde gerçekleşen fiili enflasyon verisi ile dar gelirli kesimin yaşam maliyetleri ve alım gücü de işçi ve işveren taraflarının pazarlıklarında temel göstergeler olarak değerlendirilecek.

Nihai karar aralık ayı sonunda verilecek

İşçi, işveren ve hükümet heyetlerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanarak müzakereleri başlatması bekleniyor. Geleneksel olarak birkaç oturum halinde sürdürülecek görüşmelerin neticesinde nihai rakamın aralık ayının son günlerinde açıklanması ve belirlenecek yeni ücretin 1 Ocak 2027 itibarıyla yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Ekonomi çevreleri, söz konusu 33 bin 690 TL, 35 bin 94 TL ve 36 bin 489 TL rakamlarının yalnızca muhtemel senaryolardan ibaret olduğunu, bağlayıcı ve kesin rakamın komisyon kararının ardından netleşeceğini hatırlatıyor.

Kaynak: HABER GLOBAL