Tüfekçikonak Mahallesinde ki vatandaşların Arapoturağı mevkiindeki yaylası, muhteşem görüntüsü, doğası ve havasıyla Karadeniz’in meşhur Ayder Yaylasına rakip oldu. Kayın ormanları arasında yer alan bölge, İnegöl’ün en önemli turizm alanlarından biri olarak gösteriliyor.

DOĞA TURİZMİ MERKEZİ

İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak Mahallesinde yaşayan vatandaşların kullandığı İnegöl-Domaniç yolu üzerinde bulunan Arapoturağı mevkiinde ki Tüfekçikonak Yaylasında, orman işçileri ile hayvancılıkla uğraşan vatandaşların konaklamak için yaptıkları ağaç evler, görüntüleriyle Karadeniz’in meşhur Ayder Yaylasını anımsatıyor. Kayın ormanları arasında yer alan bölge, muhteşem doğası, havası ve dağ sularıyla bölgenin en önemli turizm alanlarından biri olarak gösteriliyor.

İLGİ ARTIYOR

İnegöl-Domaniç yolu arasında son yıllarda açılan mekanlarla ise, bölge yerli turistlerin akınına uğruyor. Özellikle bölgede özel sektör yatırımları da arttı. Gıda sektörü alanında yer alan kafe ve restoran gibi işletmelerde artış var.

Arapoturağı yaylasının resmi hüviyete kavuşması durumunda Bursa bölgesinin en önemli doğa turizm merkezi olabileceği konuşuluyor. Geçtiğimiz aylarda çıkan İmar Barışı yasasıyla birlikte verilen tapularla yayla da evi bulunanlara resmen piyango vurdu.

ELEKTRİK YOK

Bölgenin şimdilik en büyük sorunu ise, elektrik. Yapı kullanım izni verilen dağ evlerine elektrik verilmesi bekleniyor.

4 MEVSİM AYRI GÜZEL

Müthiş doğasıyla birlikte yayla da 4 mevsim ayrı bir güzellik yaşanıyor. Şehir hayatından sıkılan vatandaşların her mevsim kaçış yaptığı noktalardan biri haline geldi.

DOĞAL KAYNAK SUYU

Şebeke suyu içmeyen yüzlerce vatandaş araçlarıyla bölgeye gelerek doğal kaynak suyunu damacanalara doldurup içme suyu ihtiyaçlarını temin ediyorlar.

BALIKÇILARIN UĞRAK MEKANI

Özellikle amatör balıkçıların bu bölgedeki derelere balık avı için gidiyor. Dinlendirici havası sayesinde bölge balıkçıların uğrak mekanı haline geldi.

DEFİNECİLER!

Osmanlı Devletinin kuruluşa şahit olan Tahtaköprü-Domaniç arasında ki 20 kilometrelik alan özellikle definecilerin en uğrak bölgelerinden biri. Yakın tarihe kadar bu bölgede birçok kaçak kazı tespit edilerek, İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından baskınlar yapılmıştı. Bu baskınlarda birçok tarihi eser ele geçirildi.

MADEN YATAĞI

Bölge ayrıca eski haritalarda ve kaynaklarda, önemli maden yataklarını barındırdığı söyleniyor.

KAÇAK KAZI VE ORMANCILIĞI BİTİRDİLER

1960’lı yıllardan sonra bölge, köylülerin önemli bir kazanç merkezi haline geldi. Geçimini ormancılıkla sağlayan köylüler bölgede konuşlandıktan sonra bir anlamda ormanları gönüllü bekçileri haline geldiler. Son 5 yıldır bölgede ne kaçak kazı ne de orman kaçakçılığı yapılamıyor. Köylüler sayesinde kaçakçılık bu bölge de önlenmiş oldu.

AV BÖLGESİ

Yine av alanları olarak bilinen bu bölge de yabani hayvanların dışında geyiklere de sıkça rastlanıyor. Osmanlı Devleti döneminde Sadrazamların bu bölge de avlandıkları biliniyor.

Editör: TE Bilişim