2020 yılı Mart ayında pandemi öncesi İnegöl’de başlayan Nöbetçi Kitaphane uygulamasında İnegöllü kitap severlere ücretsiz hizmetler sunuluyor. Bugün sayıları 4’e çıkan Nöbetçi Kitaphanelerde 354 bin İnegöllüye, ücretsiz kitabın yanında çay, kahve ve su da ikram edildi.

_MTA7636

İLK KİTAPHANE

İnegöl’de yaşayan özellikle gençlerin saat 17.00 sonrası ve hafta sonları açık bir kütüphane beklentisini karşılamak isteyen İnegöl Belediyesi bu konuda bir çalışma başlattı. Belediye Başkanı Alper Taban’ın da talimatıyla Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü uhdesinde “Nöbetçi Kitaphane” adıyla yeni nesil kütüphanecilik çalışması başladı. İnegöl’de Konak Kitaphane adıyla ilk “Nöbetçi Kitaphane” 2020 yılı Mart ayında faaliyete geçti. Tarihi İnegöl evi içerisinde, ev konseptli bir formatta hizmete açılan kitaphane, 40 öğrenci kapasiteli. İçinde kitap okuma alanları, bilgisayar alanı, bahçeli dinlenme alanı ve ders çalışma alanlarını barındıran kitaphane, geçen sürede yaklaşık 60 bin öğrenci tarafından kullanıldı.

_MTA7647

2. KİTAPHANE

Talebin giderek artması nedeniyle ikinci Nöbetçi Kitaphane Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi Binasının zemin katında 600 m2’lik alan içerisinde yapıldı ve 2021 Nisan ayında Gençlik Merkezi Nöbetçi Kitaphane adıyla hizmete açıldı. 160 oturum alanlı, görme ve ortopedik engelli bireyler için çalışma alanları, okuma, ders çalışma, bekleme ve ikram alanları ile bilgisayar alanlarının yer aldığı, engelsiz sanal gerçeklik platformunun da bulunduğu merkezde, randevu sistemi uluslararası bir markanın sistemi kullanılarak kitaphanemize entegre edildi. Ahşap doku içerisinde, otantik bir mekanda üyelik oluşturularak giriş yapılan kitaphaneye öğrenciler yoğun ilgisi gösteriyor. 2,5 yıllık süreçte 228 bin kişi bugüne kadar kitaphaneden hizmet aldı. 9 bin adet kitabın yer aldığı kitaphanede ödünç verme sistemi kullanılıyor. 13 yaş ve üzeri kişilerin kullanabildiği kitaphanede ödünç kitap alım sayısı bugüne kadar 16 bin 183.

_MTA7605

3. KİTAPHANE

2022 Şubat ayı içerisinde 50 öğrenci oturumlu, Z kütüphane formatlı tüm yaş grubunun girebildiği 3. Kitaphane ise, Huzur Mahallesi belediye hizmet binasında hizmete açıldı. Tek katlı iki bölümlü kitaphane de 4000 kitap yer almakta ve ödünç verme sistemi kullanılmakta. Açıldığı günden bugüne kitaphaneden 40 bin öğrenci istifade etti.

_MTA7578

4. KİTAPHANE

Her mahallede bir kitaphane oluşturmak isteyen İnegöl Belediyesi 4. Kitaphaneyi Kanal İnegöl projesi içerisinde uyguladı. Osmanlı mimarisi ile bezeli bir yapı içerisine 40 oturum alanına sahip kitaphane başta öğrenciler olmak üzere tüm ilçe halkının kullanımına 2023 yılı Ocak ayında açıldı. Kitaphanede  4 bin 500 kitap yer alıyor.

_MTA7509

5. KİTAPHANE

Yakın süreçte yeni belediye binası içerisinde bin 400 m2’lik müstakil bir alanda ilkokul, ortaokul, lise ve daha üstü yaş grupları için ayrı mekanların bulunduğu, master ve doktara öğrencileri içinde bağımsız alanların tertiplendiği 2 katlı, farklı konsept yeni bir kitaphane projesi hayata geçirilecek.

_MTA7504

Editör: Nevzat KAHVECİ