İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü Başkanlığında yapılan Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonu toplantısında bazı orman alanlarına 15 Eylül 2020 tarihine kadar işi ve ikameti gereği girip-çıkanlar dışında giriş-çıkışlar ile ateş yakılması yasaklandı.


İlçe Kaymakamlığından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“İçişleri Bakanlığının 07.08.2020 tarihli Orman Yangınları Genelgesi gereğince 6831 sayılı Orman Kanununun 69.maddesine göre düzenlenen ve Bakanlar Kurulunun 10.09.1976 gün 7/12520 sayılı kararıyla yürürlüğe giren "Orman Yangınlarının önlenmesi ve Söndürülmesinde görevlilerin görecekleri işler hakkında yönetmeliğin 32.maddesi gereğince, Bursa ili İnegöl İlçesi Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonu. İnegöl Kaymakamı Sayın Şükrü Görücü Başkanlığında 11.08.2020 Salı günü saat 10:00'da İnegöl Kaymakamlığı toplantı salonunda toplanarak aşağıda belirtilen 7 maddeden oluşan kararlar alınmıştır. Bu kararlar; İnegöl ilçesinde aşağıda isimleri ve mevkileri yazılı alanlara 15 Eylül 2020 tarihine kadar, işi ve ikameti gereği girip-çıkanlar dışında, her gün ve 24 saat boyunca, tüm zamanlı olarak giriş-çıkışlar ile ormanlarımızın tamamında 6831 sayılı Yasa'nın 76. maddesi gereği anız ve bağ-bahçe temizliği ile mangal, semaver vb. amaçlarla kontrollü ateş yakınlık yasaklanmıştır; 


ORMAN ALANLARI
“Yenice Orman İşletme Şefliği sınırlarında; Kıran mahallesinden Kıran Yaylası üzerine çıkan yol güzergahı ile Kıran yaylası, Kıran Piknik alanının üzeri, Çiftlik mahallesi Çiftlik yaylası, Yenice Köy mahallesi ile Akıncılar mahallesine giden yolun sağ ve sol güzergahları, Çavuşköy ağaçlandırma sahası, İnegöl ilçesinde yapılan tüm ağaçlandırma sahalarına giriş, mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır. İclaliye Orman İşletme Şefliği sınırlarında; Başalan yaylası ve çevresinde ormana giriş ve yol güzergahlarında mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır. Şipali Çamlığı, Akbaşlar mahallesi, Eymir Göledi civarı, Boğazköy Barajı etrafında bulunan ormanlara giriş, mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır. Güzelyurt Orman İşletme Şefliği sınıflarında; Kurşunlu-Pazaryeri yolu etrafı, Hamamlı mahallesi üzerinde bulunan ormanlık alan, Alangünü Barajı etrafında bulunan ormana giriş, mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır. Boğazova Orman İşletme Şefliği sınırlarında; Boğazova yaylası çıkışında yolun sağında ve solunda ormana giriş, mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır. İnayet Orman Işletme Şefliği sınıflarında; Tuzla mahallesi, Çaylıca ve Lütfiye mahallerinde ormana giriş, mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır. Turgutalp Orman işletme Şefliği sınıflarında; Kayapınar mahallesinde, Karaçukur su göledi, Balabancık yaylası, Elmaçayırı mahallesi, Paşaçayın yaylası, Alaçam yaylası, Kırkpınar yaylası, Fevziye mahallesi ve Fevziye Köyü Göledi etrafında ormana giriş, mangal/semaver/ateş yakılması tamamen yasaklanmıştır.”


MESİRE ALANLARI
“İnegöl ilçesi aşağıda isimleri ve mevkileri yazılı piknik ve mesire alanlarında 01 Ekim 2020 tarihine kadar her akşam saat 20.00'den sonra ertesi sabah saat 09:00'a kadar mangal/semaver/ateş ve kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır. İnegöl ilçesi Oylat Mesire alanı, Tahtaköprü İkinci kantardere mesire yeri, Tahtaköprü Arapoturağı Piknik ve Mesire alanı, Tahtaköprü ikisular Piknik ve Mesire alanı Boğazova Beşevler mevkii, Boğazova 1-2 mesire yeri, İnegöl ilçesi Mezit boğazı mesire yeri, İnegöl ilçesi Deydinler mahallesi Dedebayın mesire yeri.”


DUYURULAR YAPILACAK
“Komisyonumuzca alınan bu kararları, büyükşehir belediyesi ve kamu kurumları kendilerine ait billboardlarda ilanen, ilçe belediyeleri belediye hoparlörlerinden, mahalle muhtarları camilerden ilanen, il ve ilçe müftülükleri vaaz ve hutbeler yoluyla duyuracaklardır.”


UYMAYANLARA PARA CEZASI!
“Jandarma ve Orman Muhafaza memurlarından oluşturulacak olan ve gezici gözetleme işleri ile görevlendirilen ekipler, 1. maddede alınan kararların uygulanmasını titizlikle takip edecekler, 6831 sayılı orman yasasının 76. Maddesi gereğince ormana 4 km mesafe içinde kalan ve aynı yasanın 31 ve 32. Maddesinde bahsedilen köylerde anız veya bağ-bahçe attığı ot, dal vb. şeyleri yakanlar ilgili orman işletme müdürlüğü tarafından hem adli hem idari para, Tarım il Müdürlüğü tarafından da idari para cezası ile tecziye edilecektir. 6831 sayılı orman yasasının 31 ve 32. Madde köylerinde köy muhtarları ve jandarma, ilçe ve il merkezinde ise belediye zabıtası ve polis marifetiyle, kır düğünü vb. etkinlikte havai fişek ve dilek balonu gibi orman yangını çıkmasına neden olabilecek etkinliklere izin verilmeyecektir.”


15 AĞUSTOS İLE 15 EYLÜL ARASI YASAK
“Bu kararın 1. maddesinde bahsedilen bölgelerde, 15 Ağustos ile 15 Eylül tarihleri arasında, mahalli köylülerin iş gereği ormana giriş ve çıkışları hariç olmak üzere, vatandaşların ormana giriş ve çıkışları, orman içi yollarda ATV, UTV, Motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı her türlü faaliyetler ile çadırlı kamp yapmalarının yasaklanmasına, Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 Sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu gereği işlem yapılmasına karar verilmiştir.”
“Bu kararlar neticesinde Orman Kanunun 76. Maddesinde yer alan "Ormanlarda izin verilen yerler dışında ateş yakmak yasaktır" hükmü uyarınca yangına hassas ormanlarda ormanlara girişler yasaklanarak 1. Maddede belirtilmiştir Ayrıca orman alanları içerisinde izinli piknik mesire yerleri haricinde mangal, semaver ve ateş yakılmasına izin verilmeyecektir. Yangın sezonunda olmamız ve sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle vatandaşlarımızı orman yangınları konusunda daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim