RAMAZAN MOLASI

Ramazan ayı nedeniyle bir ay mola verilen düğünler, bayram sonrası hızlanmaya başlayacak. Sezonu değerlendiren düğün salonu sahipleri ile gelinlik ticareti yapan esnaflar, İnegöl’de her keseye uygun düğün yapılabileceğini söylediler.

KİŞİ BAŞI FİYAT

İnegöl’de yüze yakın düğün salonu olduğunu belirten düğün salonu işletmecisi Şakir Demiray, “Düğünlerde kişi sayısı ve mekan önemli. 500 kişilik bir pastalı düğün 7 bin TL’den başlıyor, 15 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yemekli düğün olarak tercih edilirse, kişi başı ortalama 20 TL ile 30 TL arasında değişkenlik gösterir. Burada fiyatlar kişi sayısı yükseldikçe, birim başına düşen maliyeti etkiler. Mesela 500 kişilikte 20-30 TL arasında fiyat değişirken, bin kişilikte 15-25 TL arası fiyatlar değişiyor. Bu fiyatların içerisine köftesi, pilavı, domatesi, biberi, içecekleri, yemeğin arkasından pasta servisi, piyanisti, garsonu, kameramanı, fotoğrafçısı, ses sistemi, gelin arabası süslemesi gibi düğün organizasyonuna dair A’dan Z’ye her şey dahildir. Gelin ve damat düğüne kıyafetler ile gelip, kıyafetler ile gidecek şekilde salon organizasyonunda hepsi fiyatların içindedir” dedi.

HERKES EN İYİSİ OLSUN İSTİYOR

İnegöl’deki salonlar hakkında da bilgi veren Demiray, “Salonlar yenilendikçe insanlar masanın önüne bir tabak, bir şamdan koyuyor. Bunları koydukça çekicilik artıyor. Bu rekabetten kaynaklı. Ne kadar güzel yaparsan o kadar ilgi oluyor. Birde düğün, bu bir kere oluyor, en güzeli olsun, en iyisi olsun istiyor insanlar. Bu işi yapanlarda müşteriyi çekmek için dekorasyon, hizmet ve sunum kalitesine bakıyor. Bu sunumu normal bir tabak ile servis etmek ayrı, birde sufle tabak üzerinde normal tabak ile servis etmek ayrı. Masanın ortasında şamdanı, çiçeği ile sunum ayrı. Sunumu elimizden geldiği kadar güzelleştiriyoruz” diye konuştu.

DÜĞÜN SEZONU UZADI

Artık yılın her döneminde düğün yapılır hale geldiğini belirten Demiray, “Eskiden İnegöl’de yazın düğün oluyormuş. İnsanlar, malum sokakta bile düğün yapıyorlardı. Ama şimdi her salonda klimalar var, yollar ona göre. Sezonu uzattık, kışında düğün yapıyoruz. 12 ay olmasa bile 10 aya kadar çıktı bu süre. Ramazan bu süreyi etkiliyor. Geçen sene Mart-Nisan ayında başlamıştı, şimdi Ramazan denk geldi. Ramazandan önce yapmak isteyenler Nisan ayını doldurdu. Normal şartlarda Mayıs ayında sezon başlar, Eylül sonuna kadar devam eder. En durgun ay Ocak, Şubat ve Mart ayları” şeklinde konuştu.

500 LİRADAN 5 BİN LİRAYA KADAR GELİNLİK VAR

Her genç kızın hayali olan Gelinlik fiyatları ile ilgili bilgi veren Yalçın Ulama ise, “İnegöl’de 3-4 yıldır bu işi yapan kişilerin sayısı arttı. Dikim yapan yerler İnegöl’de yok. Genelde Bursa’da dikiliyor. Özel dikim kişiye göre değişiyor. İnsanlar hazır giyimde aradığını bulursa alıyor ama özel dikimde Bursa’da firmalara gidiliyor. İnegöl’de özel dikime talep çok fazla yok diyebiliriz. Özel dikimde yapılıyor ama fiyat makası açılıyor. Hazır giyimde standart üzerinde oluyor ama özel dikimdeki istekler çok farklı, birde bu kişiye özel olacağı için her şey farklı. İnegöl, Bursa’ya çok yakın olduğu için müşteri oraya gidiyor. İşini güzel yapınca müşteri var ama Bursa’ya göre İnegöl’de potansiyel yok. Bursa yakın olduğu ve çok firma olduğu için yüzde 50’den fazlası Bursa’ya gidiyor. Ramazan’da piyasa durdu. İlk 15-20 gün insanlar gıdaya yöneliyor. Şuanda sadece bakmaya geliyor insanlar. Gelinlikler 500 liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar çıkıyor. Eskiden üç ay önceden gelinliği merak edip ayırtma meselesi vardı ama şimdi düğüne bir hafta kala bile gelinlik alıyorlar. Sezonda uzadı. Eskiden salonlar bu kadar elverişli değildi ama şimdi kışında düğün oluyor. Sezon tüm yıla yayılmaya başladı” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim