1970’li yıllarda 2-3 metre derinlikten su çıkartılan İnegöl’de, su çıkarma seviyesi bazı bölgelerde 25-30 metreyi aştı. Uzmanlar zemin oturmasından kaynaklanan nedenler dolayısıyla olası bir depremde yıkım ve hasarların daha büyük olabileceğini iddia ediyorlar.

Şehir merkezindeki tüm binalar yeraltındaki suların çekilmesi nedeniyle büyük bir riskle karşı karşıyla kaldı. Birinci derece deprem bölgesinde yer alan İnegöl’ün, yer altı sularının çekilmesi nedeniyle büyük risk altında olduğu öğrenildi.

YER ALTI SULARI AZALDI

İnegöl’de 1970’li yıllardan beri tulumbacılık diye tabir edilen sondaj işi yapan Has Demirci Tulumba firmasının sahibi Mahmut Yüğrük, artık günümüzde İnegöl’de 1-2 metreden artık su çıkmadığını söyledi.

İNEGÖL’ÜN ALTINDA ARTIK SU KALMADI

1975’ten sonra İnegöl’de sulu tarıma geçildiğini ifade eden Mahmut Yüğrük, “1960 senesinde baba mesleğine başladık. 1970’li yıllarda yeni yeni İnegöl’de sulu tarım başladı. 1970 senesinden beri İnegöl’de tulumba çıkarıyoruz. Tam 50 yıldır bu mesleği kardeşim ve çocuklarımızla icra ettirmeye uğraşıyoruz. Günümüzde artık petrol değil, su savaşları başlayacak. Bundan sonra eski karlar kışlar yok. Meteorolojinin verdiği bilgilere göre eski kar kışlar yağmurlar olmuyor. Su seviyeleri her yıl günden güne tabana çekiliyor. Mesela 1970’li yıllarda 2-3 metrede çıkan su şu anda 9-10 metreye inmeye başladı. Hatta bazı bölgelerde 25-30 metreye kadar indi. Bazı bölgelerde büyük dalgıçlar 150 metreye inmeye başladı. Şuanda bulunduğumuz bölge Mesudiye Mahallesinde. İnegöl’ün çanak olduğunu düşünürsek, şu anda ortalama olarak İnegöl’ün her yerine 15-16 metre arasında su çıkıyor.  Genelde ise, İnegöl’ün çevre yolundan öteye suyu alamıyoruz, yüksek kalıyor ama alt kısımlarda suyu alabiliyoruz. Tabi bizim mesleğimiz zor bir meslek. Çamurun içinde, zaman geliyor yağmur içinde, karın içinde bile uğraştığımız oldu. İşimizden memnunuz ve severek yapıyoruz. Her gittiğimiz yerde istiyoruz ki, en güzel suyu çıkaralım. İçilebilir, kumsuz, temiz ama tabi bazı yerlerde biraz sıkıntı oluyor. Bazı yerlerde pınar suyu gibi çıkıyor bazı yerlerde çamurlu, kumlu suyu oluyor. Bu da bizim elimizde olmayan bir şey ama biz elimizden geldiği kadar iyi bir damara boruyu koymaya uğraşıyoruz. Müşteriyi memnun etmeye uğraşıyoruz. Zaten müşteriyi memnun edemesek 50 sene bu işten para kazanamazdık. Şuanda İnegöl’de bu mesleği yapan ilk ve sonuz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim