Türkiye’de 1925 yılında kurulan Türk Tayyare Cemiyetinin başlattığı kampanyaya İnegöl halkı 3 uçak bağışladı. Bu uçaklar ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girerek uzun yıllar ülkemiz için hizmet verdi. İnegöl böylelikle bir ilki gerçekleştirerek Türk Silahlı Kuvvetlerine 3 uçak bağışlayan tek ilçe oldu. Hayırsever ruhuyla Türk ordusuna destek sağlayan İnegöllülerin satın aldığı 3 uçağın hikayesi haberimizde…

İLKLERİN ŞEHRİ İNEGÖL!

16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan Türk Tayyare Cemiyetine ilk uçak bağışlayan ilçelerden biri İnegöl. 30 Ağustos 1927 isim konma töreni yapılarak ‘İnegöl 1’ adını alan uçak, 1939 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığınca keşif uçağı olarak kullanıldı. İnegöl halkı daha sonra 2 adet uçak daha alarak Türk Silahlı Kuvvetlerine bağışladı.

İLK UÇAK BAĞIŞLAYAN İLÇE!

Uzun süren Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış, yorgun ve yoksul Türk halkı, 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan Türk Tayyare Cemiyetine ilk 10 yıl içinde 351 uçak satın alarak bağışlamıştır. Bu uçaklardan üçü, İnegöl halkının aralarında topladıkları parayla satın alarak teslim ettiği uçaklardır. Bunlardan ilki Breguat 19.A2 tipi ‘İnegöl 1’ uçağıdır. Bu uçak 30 Ağustos 1927 tarihinde İnegöl’e gelerek Zafer ve Havacılık Bayramında İsim Konma Töreni gerçekleştirilmiştir. İnegöl 1 uçağı 1939 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığınca keşif uçağı olarak kullanılmıştır.

7 YIL SONRA BİR UÇAK DAHA

1927 yılında İnegöl’de adı konularak hizmete başlayan ‘İnegöl 1’ uçağının ardından İnegöl halkı 1934 yılında alınan ikinci uçağı da Türk Silahlı Kuvvetlerine bağışladı.

BUNDAN GURUR DUYUYORUZ

“Türk Tayyare Cemiyeti” adıyla kurulan ve daha sonra adı Türk Hava Kurumu (THK) olarak değişen kurumun Türkiye genelinde ilk şubelerinden birinin de İnegöl’de 1927 yılında açıldığını belirten Türk Hava Kurumu İnegöl Şube Başkanı Şükrü Sütcü, “16 Şubat 1925 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün ‘İstikbal göklerdedir’ ön görüsü ve direktifleri ile Türk Tayyare Cemiyeti adıyla kurulan Türk Hava Kurumu İnegöl Şubesi 1927 yılında açılarak, ilçeler arasında ilklerdeki yerini almıştır. Türk Hava Kurumu uzun süren Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış yorgun ve yoksul halkın maddi ve manevi desteği ile ilk 10 yıl içinde 351 adet uçak satın alarak Türk Silahlı Kuvvetlerimize bağışlamıştır. Bu kapsamda İnegöl Türk Hava Kurumu Şubemiz, halkımızın büyük yardım ve desteğiyle alınan ve 30 Ağustos 1927 isim konma töreni yapılan ‘İnegöl 1’ adlı uçak ile 1934 yılında alınan ikinci uçağı Türk Silahlı Kuvvetlerimize bağışlamıştır. Hem kuruluş tarihi hem de Türk Silahlı Kuvvetlerimize yapılan uçak bağışında ilçeler bazında ilklerde yer alan ilçemiz halkının vatanseverlik ve yardımseverlik konusunda ne kadar ileri seviyede olduğuna da ışık tutmakta olup, bize bu gururu miras bırakan atalarımıza Allah’tan rahmet dilerken, Türk Hava Kurumu İnegöl Şubesinin kuruluşundan bugüne kadar yardımlarını esirgemeyen halkımıza saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim