Ülke genelinde yaşanan olaylar yüzünden ekonomide yaşanan durgunluğu değerlendiren Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, yurt içinde yaşanan gergin ortamdan İnegöl´ün fazlasıyla etkilendiğini belirterek, “Üretim yapan her sektör barışı, huzuru ister. Barışın, huzurun olduğu yerde ekonomi de canlanır” dedi.

TÜRKİYE NORMALE DÖNMELİ

Türkiye genelinde üretim sektöründe bir sıkıntının olduğunu ifade eden Özcan Ayhan, “Bütün sektör beklentilerini Ramazan´dan sonraya bırakmıştı. Fakat son zamanlarda koalisyon hükümetinin bir türlü kurulamaması, komşu ülkelerdeki huzursuzluklar ve içeride de maalesef yaşanan, bizleri de derinden üzen Suruç´taki patlama üretim yapan bütün sektörleri gergin bir bekleyişe itmiştir. Bizler barışı seven esnaf olarak, Türkiye´de bir vücut olarak düşündüğümüzde, parmağımızın ucundaki tırnak bile kırılsa, acısa, bütün vücut acıyı nasıl hissederse, bizde Türkiye´deki ve komşularımızdaki olayları hisseder ve üzülürüz. Çünkü sektörümüz eski sektör değil. Yatırımların fazla olduğu bir dönemde iş yapıyoruz. Hayat şartları, ekonomik şartlar pahalandı, ihtiyaçlarımız arttı, fabrikalarımız artı. Makinalar alıyoruz, kredilerle fabrikalar inşa ediyoruz. Normal akışın devam etmesi, bizimde bu borçlarımızı rahat rahat ödememiz için Türkiye genelinde, önce içimizde barışın, huzurun olması, komşu ülkelerde de bir an önce bu terör olaylarının bitmesi ve huzurun olmasını diliyoruz” diye konuştu.

İRAN BİZİM İÇİN CAN SİMİDİ

Başkan Ayhan, “Bugün Yunanistan´da olanların bile ülkemize ekonomik anlamda ne kadar zarar verdiğinin farkındayız. Bizler mobilyacılar olarak Yunanistan´a en iyi pazarımız olarak bakardık. Yunanistan pazarının ardından en iyi pazarımız Irak oldu. Fakat Irak´ta meydana gelen iç karışıklıklar, çatışmalar maalesef bizleri sıkıntıya ve derin bir üzüntüye soktu. Suriye, Mısır, Lübnan´ın ardından Azerbaycan´da da biraz hükümet belirsizliği, ekonomik sıkıntılar var. İnşallah açılır diye beklediğimiz İran kapısı var. Bu tekrar yeni bir anlaşma ile onlara karşı tekrar yaptırımların kalkması inşallah Türkiye ekonomisine bir faydası olur. Bir can simidi olarak düşünüyorum. Yalnız mobilya sektörü değil, bütün sektörlere faydası olur diye düşünüyorum” dedi.

ÖNCE HUZUR VE BARIŞ

Yaşanan belirsizlik nedeniyle insanların şu an bekleme sürecinde olduğunu belirten Ayhan, “Mobilyalarımız havaleli hacmi büyük ürünlerdir. En kolay satabildiğimiz komşularımızdır. Çünkü, bugün TIR´lara 20-22 takım mobilya koyabildiğimizi düşünürseniz, çok uzak mesafeli yerlerde nakliye fiyatları çok arttığından dolayı, uzak yerlere ihracat yapmak olsa bile sıkıntılı oluyor. Bizim komşularımızda ve kendi içimizde biran önce huzurun ve barışın olması, bir hükümetin kurulması temennimiz. Bütün üreticilerin beklentisi bu. 2014´ün üçüncü ayından beri seçim atmosferindeyiz. Bu seçim atmosferi de bizi gerçekten derin etkiliyor. Çünkü biz yaptığımız ürünü satamazsak, satıp da tahsilatını yapamazsak, ödemelerimizi yapamayız, sıkıntılara gireriz. İnsanlarımız şu an bekleme sürecindeler” diye konuştu.

600 BİN DÜĞÜN OLACAK

Ramazan bayramının ardından düğün sezonunun başladığını ifade eden Ayhan, “Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 700 bin düğün yapılıyor. Bu 700 bin düğünün bulunduğumuz yılın ilk 6 ayında 100 bini yapıldıysa, 600 bini duruyor. Bu 6 aylık süreçte inşallah düğünler Türkiye´ye bir hareket getirir diye düşünüyorum. Düğünler her sektörü hareketlendirir. Fakat İnegöl mobilyası, İnegöl´ün can damarı olduğunu bayram alışverişlerinde de daha iyi görüyoruz. İnegöl´de sektör iyiyse, çarşıda alışverişlerde güzel oluyor. İnegöl´de yaşayan bütün vatandaşların İnegöl mobilyası ile ilgili güzel tanıtım yapması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü hepimiz, İnegöl´ün yarısı bu sektörden geçiniyor. Araplar için petrol ne ise, İnegöl için mobilyada odur” dedi.

Yurt içinde yaşanan gergin ortam nedeni ile İnegöl´ün bundan bir hayli fazla etkilendiğini belirten Başkan Özcan Ayhan, “Üretim yapan her sektör barışı, huzuru ister. Barışın, huzurun olduğu yerde ekonomi de canlanır. Güvensizlik ortamında, belirsizlik ortamında işlerin ne olacağı belli değil. Bizim işlerimiz nakitle çalışılan işler değil. Uzun vadelerle, evraklarla çalışılan, çeklerle çalışılan bir işimiz var. Bu ürünümüzü bugün satan belki de bir yol sonra tahsilatını yapıyor. Bir yıl sonra ne olacağını kimse bilemediği için Allah göstermesin bu içimizdeki huzursuzluk arttıkça insanlarımız alacaklarını da tahsil edemez. Yani güven ortamı, huzur ortamı bizim için hem bugün hem de yarın için önemli" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim