İnsanların sağlığını etkileyen sigara kullanımının azaltılması için Sigarayı Bırakma Günü'nde özel çağrılar yapılıyor. Yeşilay, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında sigara içenleri bırakmaya davet ediyor.

'Sigarayı Bırak' sloganlı maskelerle koronavirüs salgını döneminde sigarayı bırakma çağrısı yapan Yeşilay, ayrıca Instagram üzerinden 'Bırakabilirsin' adıyla maske filtresi ile sosyal medyada Koronavirüs sigara içeni sever #tamzamanı ve #sigarayıbırakmagünü etiketiyle farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

"KORONAVİRÜS SİGARA İÇENİ SEVER"

Her yıl yaklaşık 8 milyon insanın tütün kullanımı yüzünden hayatını kaybettiğini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının akciğerde tahribat oluşturduğunu anlatarak, "Koronavirüs de doğrudan akciğerleri hedef alıyor. Bu nedenle salgının başlangıcından bu yana vatandaşlarımıza sigarayı bırakmanın önemini anlatıyoruz." dedi.

Sigarayı bırakmanın koronavirüs döneminde daha da önem kazandığını söyleyen Öztürk, mevcut kanıtların, koronavirüs şiddetinin, sigara içenler arasında daha yüksek olduğunu gösterdiğini ve bu kapsamda Yeşilay'ın salgının başında 'Sigarayı bırakmanın tam zamanı' kampanyasını başlattığını ifade etti.

Sigara ve koronavirüs ilişkisiyle ilgili bilimsellikten uzak ve sağlığı tehdit eden yanlış bilgilerin ortada dolaştığını ifade eden Öztürk, "Bu nedenle 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde net bir şekilde hatırlatmak isteriz ki 'Koronavirüs sigara içeni sever.' Bu tartışmasız gerçeği vurgularken, ben de vatandaşlarımıza 'Siz de kendinizi ve sevdiklerinizi koruyun, sigarayı bırakın.' diyorum." şeklinde konuştu.

EMİNE ERDOĞAN'DAN DESTEK

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü kapsamında sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapan Yeşilay'a bir destek de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan'dan geldi.

Emine Erdoğan, Twitter hesabından Yeşilay'ın yaptığı paylaşımı alıntılayarak, "Sigarayı bırakmanın tam zamanı." mesajını verdi.

"HARAM OLAN BU BÜYÜK TEHLİKEYE SON VERELİM"

Diyanet İşleri Başkanı  Ali Erbaş da 9 Şubat Sigarayı Bırakma günü kapsamında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Erbaş yaptığı paylaşımda, "Her yıl Türkiye’de 100 bini aşkın kişinin ölümüne sebep olan sigarayla mücadelemizi topyekûn sürdürerek dinimizce de Haram olan bu büyük tehlikeye bir an önce son verelim.

9 Şubat #SigarayıBırakmaGünü insanlığın bu vahim bağımlılıktan bir an önce kurtulmasına vesile olsun." ifadelerini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da sosyal medya hesabından sigarayı bırakma çağrısında bulundu.

Bakan Selçuk, paylaşımında "Dumansız hayat için, bugün ilk adımı atalım. Dünya #SigarayıBırakmaGünü’nde vereceğiniz bir kararla aldığınız her nefes size şifa olsun..." ifadelerine yer verdi.

10 ADIMDA SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI

Yeşilay, salgın döneminde başlattığı 'Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı' kampanyası ile sigarayı bırakmanın önemine değinirken, 10 adımda sigarayı bırakmanın yollarını da bir video yayınlayarak anlattı.

Sigara kullanmayı bıraktıktan sonraki kazançlara da değinen Yeşilay, 14 maddelik liste paylaştı:

- 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.

- 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.

- 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

- 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.

- 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma, daha rahat merdiven ve yokuş çıkma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.

- 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.

- 5 yıl sonra kalp krizi riski yarıya iner.

- 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya iner, kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

- Ciltteki kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri azalmaya başlar.Ekonomik olarak iyileşme başlar.

- Kişiler kendini daha iyi hissetmeye başlar.

- Ev, araba, elbise ve kişinin nefesinin daha iyi kokması görülür.

- Kişiler yakınlarına ve çocuklarına daha iyi örnek olmaya başlar. Sağlıklı bebek ve çocuklara sahip olabilme gibi kazançlar elde edilir.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA KİLO ALMAYI ÖNLEMENİN YOLLARI

Besin maddelerinden zengin bir diyet, fiziksel ve duygusal olarak en iyi durumda olmanıza yardımcı olur ve bu da sigarayı bırakmanın ilk aylarında gerekli olan enerjiyi size verebilir. Gıdanın, sigaranın yerine bir sağlık aracı olarak nasıl kullanılacağı konusunda aşağıdaki ipuçlarından yardım alabilirsiniz.

Porsiyonlara dikkat edin: Porsiyon boyutlarını küçültün, büyük tabak yerine daha küçük boyutlarda bir tabak kullanın ve bir tabağı bitirdikten sonra durun.

Etiketleri okuyun: Yağ oranı düşük, protein ve lif oranı yüksek yiyecekleri tüketmeyi hedefleyin. Porsiyon boyutlarından bahsetmişken, porsiyon boyutları için paketlenmiş gıda etiketlerini de kontrol ettiğinizden emin olun.

Sağlıksız atıştırmalıkları evin dışında tutun: Eğer evde yoksa, onu yiyemezsiniz. Buzdolabını ve dolapları sağlıklı yiyecek seçenekleriyle doldurun, böylece atıştırma dürtüsü geldiğinde doğru yiyeceklere kolayca ulaşabilirsiniz.

Bol su için: Atıştırma isteğiniz varsa, önce bir bardak su için. Daha tok hissetmenize yardımcı olacak, daha az yemek yiyeceksiniz ve ayrıca sigara içme arzunuzu yeneceksiniz.

80/20 düşünün: Belirli bir günde yediğiniz öğünlerin ve atıştırmalıkların yüzde 80'i sağlıklıysa ve doğru porsiyonlarda ise, diyetinizi bozmadan diğer yüzde 20 ile kendinize birkaç ikramlık izin verebilirsiniz.

Daha sık yiyin: Gün boyunca 5 veya 6 küçük öğün yemeyi deneyin. Atıştırma dürtüsü, sigarayı bırakmanın başlarında yoğundur, bu nedenle atıştırmalık büyüklüğündeki öğünler ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayabilir. Ve iyi haber şu ki, birkaç saatte bir küçük öğünler metabolizmanızı hızlandırabilir. Sadece yediklerinizin sağlıklı seçimler olduğuna dikkat edin.

Yürüyüşe çıkın: Egzersiz, kilo almayı önlemenize yardımcı olur. İyi yemek yediğiniz sürece, günde yarım saatlik bir yürüyüş bile kilonuzu sabit tutmanıza yardımcı olabilir. Ve egzersiz ruh halini de iyileştirir, güzel bir yan fayda.

Dikkatinizi dağıtın: Can sıkıntısı, sigara içmek ve yemek yemek için büyük bir tetikleyicidir. Yaptığınız işte ani bir değişiklik yapın ve dikkatinizi bilinçsiz atıştırmalardan uzaklaştırın.

Sigarayı bırakmaya karar vererek zaten büyük bir değişiklik için adım atıyorsunuz. Bu, muhtemelen şimdiye kadarki en iyi kararlarınızdan biri olacak. Bu yüzden aynı zamanda diyetinize takılıp vücudunuzu bunaltmayın. Kısıtlayıcı beslenme tarzı, strese ve mutsuzluğa neden olarak daha fazla yemenize ve hatta tekrar sigara içmenize yol açabilir.

Editör: TE Bilişim