Elektrik Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği Başkanı Onur Metinbaş, Enerji Tasarrufu Haftası kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, “Enerji tasarrufu, enerjiyi kullanmamak ya da kısıtlı kullanmak değil, enerjiyi verimli kullanmaktır” dedi.

Açıklamasında İnegöllülere enerji tasarrufu konusunda önerilerde bulunan Elektrik Elektronik Mühendisi Onur Metinbaş, “Günümüzde enerjiye ulaşmak en doğal insani ihtiyaçtır. Ekonomik, sosyal kalkınma ve insanca yaşam için güvenilir, ucuz ve temiz enerji arzı günümüzün en önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır. Ülkemizin enerji kaynak çeşitliliği dikkate alındığında, özellikle fosil kaynaklı yakıtlar dediğimiz petrol ve doğalgaz kaynakları açısından dışa bağımlı bir görüntü oluşmaktadır. Enerji üretiminde dışa bağımlı bu görüntü, enerji maliyetlerini de artırmaktadır. Bunun anlamı öz kaynaklarımızın dışa aktarımı demektir. Her yıl Ocak ayının ikinci Pazartesi gününde başlayan "Enerji Tasarrufu Haftası" etkinlikleri kapsamında Elektrik Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği olarak enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda halkımızın ve kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. Enerji tasarrufu, enerjiyi kullanmamak ya da kısıtlı kullanmak değil, enerjiyi verimli kullanmaktır. Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılması anlamını taşır. Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılarken, elektrikli ev aletlerini kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında enerjiyi verimli kullanmak suretiyle, ihtiyaçlarımızdan kısıtlama yapmadan aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevremizin korunmasına katkı sağlamamız mümkündür” dedi.

Metinbaş açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Enerjiyi Niçin Verimli Kullanmalıyız? En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtların dünyada bilinen rezervleri hızla tükenmektedir. Enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli nedenleri arasındadır. Kullandığımız enerjinin %70‘ini yurtdışından döviz ödeyerek satın almaktayız. Evimizde ve ulaşımda tükettiğimiz enerjinin faturası aile bütçemizin en önemli kalemlerindendir. Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi verimli kullanmamız gerekmektedir. Binalarımızda, evlerimizde, yaşam alanlarımızda alacağımız bazı önlemler ve enerji tüketim alışkanlıklarımızdaki küçük değişiklikler bizlere çok şeyler kazandıracaktır.”

ÖNERİLER

“Elektrikli cihazları alırken mutlaka verimlilik ve standartlara uygunluk kriterlerine dikkat etmek gerekir. (A+... sınıfı cihazlar) Cihazların seçiminde ihtiyaçlarımıza uygun güç ve kapasitede tercihler yapmalıyız. Cihazların kullanım alanlarına ve bakımlarına dikkat etmeliyiz. Fiyat değerlendirmesi yaparken cihazın fiyatı yanı sıra tüketeceği elektrik maliyeti de dikkate alınarak cihaz tercihi yapılmalıdır. Üreticisi, servisi, teknik desteği olmayan standart dışı cihazları satın almamalıyız. Kullanmadığımız elektrikli cihazları mutlaka enerji düğmelerinden kapatmalıyız. Aydınlatma seviyelerini ve alanlarını ihtiyacımıza göre belirlemeliyiz. Aydınlatma armatürlerini seçerken birim güçte aydınlatma miktarı daha yüksek olan tasarruf ampullerini tercih etmeliyiz. Yaşam alanlarımızı düzenlerken olabildiğince güneş ışığından yararlanma yollarını tercih etmeliyiz. Enerji tasarrufu ve verimlilik bilincinin oluşturulması sürecinde öncelikle eğitim sistemimizde çocuklarımıza bu bilinci kazandırmalı ve yaşam boyu eğitim felsefesiyle tasarruf ve verimlilik hayatımızın önemli bir sloganı olmalıdır. Unutmayalım ki en ucuz enerji, kendi öz kaynaklarımızla ürettiğimiz ve verimlilik prensibiyle tasarruf ettiğimiz enerjidir.”

Editör: TE Bilişim