Mesut Uçakan usta yönetmen olarak her zaman için sevenlerini ve seyircilerini şaşırtmaya devam ediyor. Uzun süre sesi soluğu çıkmayan, herhalde artık sinema hayatını, film çekme işini noktaladı, artık diyeceğiniz bir zamanda bakıyorsunuz, yıllarını sinemaya vermiş. Ömrü sinema ile geçmiş, her zaman ilklere dokunan, kuyumcu titizliği gibi hep ilklere imzasını atan usta yönetmen, Mesut Uçakan son çalışması ile de takdir edilmeyi her zaman ki gibi hak ediyor.

Evet, usta yönetmenden yine yeni, farklı bir film! Yeni filmin ismi ise “Süveyda” önce isterseniz Süveyda ne demek ona bir bakalım: Mesut Uçakan, Süveyda kelimesi için şunları söylüyor:  “Kalpteki siyah nokta demek.” Bu kelimenin sembolik bir manası da var. O da şöyle: “Madde ve Manânânın kesiştiği metafiziğe açılan kapı!” deniyor. Bizim kültürümüzde de bu kelime, saygın bir yere sahip. Nitekim “Süveyda” kelimesini çocuklarına isim olarak verdiklerine de şahit oluyoruz.

Türk sinemasında “Kavanozda ki Adam”, “Reis Bey”, “Kelebekler onsuza Uçar”, “Yalnız Değilsiniz” filmlerle adından söz ettiren ama birçok kişinin, “Sevda Kuşun Kanadında” dizi filmi ile tanıdığı yönetmen Mesut Uçakan, yeni çekilen “Süveyda” filmi ile 13 yıl sonra yine seyircisinin karşısında.

Mesut Uçakan, filminde Harf Devrimi sonrası, Anadolu insanının yaşadı travmayı anlatmaya çalıştığını ifade ediyor. Filmin konusu ise şöyle özetlenebilir:

“Harf devrimi sonrası, Anadolu insanının yaşadığı travma ve kargaşa ortamında hafız olmak çabasında olan 11 yaşlarında bir çocuğun savrulmaları. Ön planda ise Hafız olmak çabasında ki bir çocuğun yaşadığı çileleri, beyaz bir güvercin ile kurduğu ilginç dostluklar görüyoruz. Özellikle sinemada bu konuya hiç dokunulmamış. İlk defa Mesut Uçakan tarafından ele alınmış, Uçakan seyircilere ve sinemayı sevenlere şöyle mesaj veriyor:

“Bize gönlü ısınanlar için iki cihan hayrı dilerim. Ben yapacağımı yaptım. Filmimi çektim. Meydana bıraktım. “Süveyda”yı kastediyorum. Şu an vizyonda. Şimdi vebal seyredenlerde. Seyretmemiş olanlara da söyleyeceğim şu: Bu sadece film değil. Evet, farklı sineması ile her zaman takdiri hak eden farklı yönetmen Mesut Uçakan’ın yine farklı bir çalışması olan “Süveyda” filmi Uçakan’ı ve sinemayı seven, sinema severlerin kaçırmamaları gereken bir film.