Yunanistan genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları sürerken, Girit Adası’nda Afrika üzerinden taşınan çöl tozu nedeniyle gökyüzü kızıl tonlara büründü.

Güneyden esen kuvvetli rüzgarlar, Sahra kaynaklı toz bulutlarını bölgeye taşırken, özellikle ülkenin güney kesiminde yer alan Girit’te bu yoğunluk daha belirgin şekilde hissedildi ve gökyüzünün rengi gözle görülür biçimde değişti.

Yunanistan Meteoroloji Dairesi, atmosferdeki toz yoğunluğunun gece saatlerinden itibaren kademeli olarak azalmasının beklendiğini duyurdu.

Gorsel 2026 04 02 115235641 Ijdd

Ulaşımda aksaklıklar yaşandı

Yoğun toz taşınımı görüş mesafesini azaltırken, Girit Adası’ndaki Hrakleio Havalimanı’nda bazı uçuşlar iptal edildi. Kuvvetli rüzgarların inişleri zorlaştırması da iptallerde etkili oldu.

Saatte 90-100 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle Girit’e yapılan deniz seferleri de durduruldu. Lavrio ve Rafina limanları geçici olarak deniz trafiğine kapatıldı.

Bunun yanı sıra Volos-Sporades, Kavala-Prinu ve Rio-Antirio hatlarında da seferler geçici olarak askıya alındı.

Ülke genelinde kötü hava koşulları

Yunanistan’da bugün etkisini gösteren ve yarın da sürmesi beklenen, uzmanların "Erminio" adını verdiği fırtına nedeniyle birçok bölgede eğitime ara verildi.

Türkiye’ye de gelecek!

Afrika kaynaklı çöl tozlarının bugün Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, Batı Akdeniz’in batı kıyıları ile Ege Bölgesi’nde toz taşınımı etkili olacak.

Bu bölgelerde görülecek yağışların ise çamur şeklinde gerçekleşebileceği tahmin ediliyor. Özellikle yağmurla birlikte taşınan tozun araçlar ve açık alanlarda kirlenmeye yol açabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi