Dünyamız güneş etrafındaki bir turunu daha tamamladı ve yeni bir yıla daha girdik. Ben her yeni yıl eğer evdeysem 31 Aralık’ta saat 23.55’te namaza duruyor ve namaz kılarak yeni yıla girmeye çalışıyorum, sonrasında da ailecek yeni yıl için dua ediyoruz.

Her sene olduğu gibi bu sene de yeni yıl kutlama tartışmaları çok yoğun geçti. Bazı cemaatler peygamberimizin “Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, onlardandır!” rivayetine göre yeni yılı kutlamanın çok büyük günah olduğunu düşündükleri için, “Aman Müslümanlar oyuna gelmeyin, yılbaşı kutlamayın” diye broşür bile dağıttılar. Hatta tartışmalara Diyanet bile dahil oldu ve Cuma hutbesinde konuyla ilgili vaaz verdi.

Bir kısım insan haram olan bir şey yapılmadığı sürece yılbaşı kutlamanın günah olmadığı savundu. Ben de zaten haram olan bir şey yapılmadığı, örneğin içki içilmediği, yalan söylenilmediği, israf edilmediği sürece yeni yılı kutlamanın günah olmadığını düşünenlerdenim. Dinen yılbaşı kutlamakta bir sorun görmüyorum, bence sadece kültürel olarak karşı çıkılabilir.

Bazı hocalar ise Hz. İsa da bizim peygamberimiz olduğu için ve Kuranda en çok övülen “ülü'l-azm” peygamberlerden biri olduğu için, onun doğum gününü de kutlamamız gerektiğini söylediler. Çünkü Bakara suresinin sonunda, yatsı namazından sonra okuduğumuz Amenerrasulü içerisinde bulunan bir ayeti celilede “Onlardan (Resullerden) hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz ona teslim olmuş kimseleriz” diye geçmektedir.

Ben de biraz dinler tarihine ve karşılaştırmalı dinlere girerek bu konu hakkında yazmak istiyorum.

HZ. İSA MİLADİ BAŞLANGIÇTA MI DOĞDU?

Günümüz Hristiyanlığı baştan aşağıya yanlışlarla dolu bir dindir.

Hz. İsa mevcut genel kabule göre miladi başlangıç yani 0 yılına 6 gün kala doğmuştur. Bir başka deyişle milattan önce 1 yılında 25 Aralık tarihinde doğduğu kabul edilir. İncil’e göre bu çok büyük bir yanlıştır ve günümüzde bu yanlış, “Galat-ı meşhur lugat-ı fasihten evladır” misali yanlışlığı kabul edildiği halde sürdürülmektedir. 325 yılında İznik konsilinde kabul edilen 4 kanonik İncil’e göre Hz. İsa, Kral Hirodes yani Büyük Herod devrinde doğmuştur. Biz tarihi verilere göre biliyoruz ki Kral Hirodes M.Ö. 4 yılında ölmüştür. Bu durumda Hz. İsa M.Ö. 5 yılında doğmuş olmalıdır. Hristiyanlar Miladi başlangıcı belirlerken kendi kitaplarına göre bile hata yapmışlardır. 

HZ. İSA 25 ARALIK’TA MI DOĞDU?

24 Aralık’ı 25’ine bağlayan gece, Hristiyanların yarısından çoğunu oluşturan Katoliklere göre, Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir. Bugünün Fransızcası Noel, İngilizcesi ise Christmas’tır. Hz. İsa İncil’e göre Beytüllahim’de bir ahırda doğmuştur. Ahırda doğduğu İncil’de yazmakla beraber 25 Aralık tarihi İnciller’de yazmaz. Bu tarih 4. yüzyılın ortalarında benimsenmiştir. 25 Aralık, Pagan yani çok tanrılı Roma İmparatorluğunun güneşle simgelenen ilahı Mitra’nın bayramıdır. O dönem yaşayan Hristiyan din adamları Hristiyanlık pagan Roma’da hızla yayılsın diye pagan adet ve geleneklere Hristiyan kisve ve kimlikler giydirmişlerdir. Pagan Roma Hristiyan oldu diyorlar ama aslında Hristiyanlık içerisine pagan öğeler girerek Hristiyanlığı bozmuştur. 25 Aralıkta paganizmin güneşle simgelenen ilahı Mitra’nın bayramı kutlanırken, “Hz. İsa salah güneşidir” diyerek bu Pagan gün Hristiyanlaştırılmıştır. Noel ağacı bile pagan kökenli bir gelenektir. Hristiyanlığı Pagan Roma’ya yayan kişilerin lideri olan St. Paul yani Aziz Pavlus da takiyye yoluyla Hristiyanlığı yaymak için şekilden şekle girdiğini İncil’de bulunan mektuplarında itiraf etmiştir.

Ayrıca, İncil’e göre Hz. İsa ahırda doğduğu zaman Hz. Meryem’i kutlamaya açık havada hayvanlarını otlatan çobanlar gelmiştir. 25 Aralık gibi soğuk bir günde o coğrafyada hayvan otlatmak mümkün değildir.

Kuran’da da Meryem suresi 24. ayette doğum sancısı çektiği zaman Hz. Meryem’e: “Hurma ağacını kendine doğru silkele ki, üzerine taze olgun hurmalar dökülsün” diye seslenildiği geçer. Hurma meyvesi o bölge için ağustos ayı gibi olgunlaşmaktadır.

Görüldüğü gibi kutsal kitaplara ve tarihi verilere göre Hz. İsa Miladi başlangıçta ve 25 Aralık’ta değil, milattan önce muhtemelen 5 yılında ve ağustos ayında doğmuştur. Eğer Hz. İsa’nın doğumunu baz alırsak biz de aslında 2023 yılında değil 2028 yılındayız. Doğrusunu Allah bilir.

Herkesin yeni yılını kutluyorum. Ülkemiz ve tüm sevdiklerimiz için hayırlı bir yıl diliyorum.