İnegöl Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından, önceki akşam Alyans Düğün Salonunda düzenlenen 'Aşık Reyhani'yi Anma Gecesi' ilçe halkının yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Geçtiğimiz Pazartesi günü akşam saat 19.00'da düzenlenen geceye Keles Kaymakamı Abdülkadir Duran, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Belediye Başkan Yardımcıları Turgay Yel ve Gülhan Şahin, Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğulları, AK Parti Belediye Meclis Üyeleri Adil Kansu, Gülbey Koçan, Mal Müdürü Ahmet Durgut, Bayburtlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Akçakaya, Posoflular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hakan Ergül, Şavşatlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Durmuş Aydın, bazı okul müdürleri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal marşını okunmasının ardından, Fatih Camii İmamı Feyzullah Kaygusuz'un Kuran'ı Kerim okuması ile başladı. Programın açış konuşmasını yapan İnegöl Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Lütfü Orhan, derneğin 1989 yılında kurulduğunu belirterek, "Derneğimiz kurulduğunda Bursa’da sadece iki dernek vardı. Biri Bursa Erzurumlular Derneği ikincisi ise İnegöl Erzurumlular Derneği idi. Günümüze geldiğimizde Bursa’mızda 57 tane Erzurumlular Derneği oldu. Bursa’da bulunan ve kısa adı BEDFE olan Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu'na derneğimiz üyedir. İnsanların doğduğu yeri seçme şansları yoktur. Fakat doyduğu yeri seçme şansları vardır. Bizlerde İnegöl’de yaşayan Erzurumlular olarak ekmeğini yediğimiz, havasını soluduğumuz İnegöl'ümüzde yaşamaktan memnun ve mutluyuz. Çünkü, İnegöl'ümüzde Büyükşehirlerdeki bütün imkanlar olmasına rağmen o şehirlerdeki bir çok sıkıntılar asla kentimizde yoktur. Bu güzel kentimizin güzelliklerini hazırlayan ve bunun için gecesini gündüzüne katarak çalışan başta Kaymakamımıza, gençliği ve mütevazi kişiliği ile halkımızın gönlünde taht kuran Belediye Başkanımıza, kurum müdürlerimize, özellikle eğitimci olmam nedeni ile bildiğimden İnegöl Mili Eğitiminde bir milat gerçekleştiren bugün dahi bazı illerimizde bulunmayan okulları yıllar öncesinden İnegöl'ümüze kazandırmada çok büyük emeği geçen Milli Eğitim Müdürümüze, İnegöl’ün sorunlarını tespit etme ve bu sorunları çözme noktasında kamu oyunu bilgilendiren başta İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Mehmet Hanefi Yıldırım’a ve değerli İnegöl basınına teşekkür ederiz. Derneğimizin kurulduğu günden bugüne kadar maddi manevi desteklerini esirgemeyen başkan ve yönetim kurulu üyelerimize, bizleri asla yalnız bırakmayan esnaflarımıza, hiçbir konuda bizlere yok demeyen her zaman için desteklerini esirgemeyen belediyemize teşekkür ediyorum. Bu programı anısına hazırladığımız rahmetli Yaşar Reyhani büyüğümüzü rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun” dedi.
Derneğin amacının, Erzurum yöresinin gelenek görenek örf ve adetlerini, yeni yetişen nesillere öğretmek, yaşlılara ise eskileri hatırlatmak olduğunu kaydeden Lütfü Orhan, “Geçmişe bir yolculuk yapmak. İnegöllü kardeşlerimize de örf ve adetlerimizi tanıtmakla beraber bu güzel kentimize biz İnegöl’de yaşayan Erzurumlular olarak ne gibi bir katkı yapabiliriz düşüncesindeyiz. Erzurum Derneği ve Erzurumlular kapılarını, kollarını ve gönüllerini sonuna kadar herkese açmıştır" diye konuştu.
Erzurum'un çok ilginç ve özel bir yer olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, "Ben Türkiye'nin 3-4 ili hariç 77 ilin tamamını gezdim. Erzurum’u da biraz geç oldu ama 2005 yılında gezdim. Ben Erzurum'da çok kar yağıyor diye duymuştum. Ama 11 Ağustos'ta resmen kar yağıyor. 11 Ağustos'ta bizim burada ortalık yanıyor. Buranın Ağustos'u böyleyse Ocak, Şubat ayı nasıldır diye düşündüm. Çok kar yağdığını, biz burada -3'leri gördüğümüz zaman orada -30'ları görüyorlar ama tertemiz, pırıl pırıl bir havasının olduğunu biliyorsunuz. Tabi insanın doğduğu yeri tayin etmek gibi bir imkanı yok. Benim de dedelerim Kafkasya'dan gelmişler. Kimimizinki Rumeli'den, Anadolu'nun değişik şehirlerinde gelmiş. Anne, babamızı ve memleketimizi seçme gibi bir şansımız yok. Bu Allah'ın bir takdiri. Tabi ki bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan da onur ve gurur duyuyoruz. Biliyorum ki, Anadolu insanı bunu yıllarca kendine düstur edinmiş ve bu ilkelerde yaşamış. Ben sadece Türkiye'de Çanakkale olduğunu sanıyordum. İnanın bir Çanakkale kadar da Erzurum'da var. Yani O Aziziye tabyalarını, Mecidiye tabyalarını ve beraberinde Kara Fatma'nın türbesini gördükten ve oradaki hikayeleri dinledikten sonra dedim ki, ben sadece Çanakkale'yi biliyordum ama Çanakkale'de verilen mücadele kadar da Erzurum civarında olduğunu ve o meşhur 90 bin şehidin olduğu olayı zaten hepimiz biliyoruz. İnşallah bu gecede birlik ve beraberliği, bu ülke insanının daha çok birbirine kenetlenmesi adına bir vesile olur. Derneğimiz çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Özellikle Türk toplumunun krizlere rağmen ayakta tutan en önemli unsur ailedir. Avrupa Birliği aileyi ayakta tutma konusunda muvaffak olamıyor. Erzurumlular Derneği bununla alakalı çok güzel bir uygulama başlattı ve bu konuyla alakalı seminerler düzenliyor. Yine bir farklı etkinliği ile Erzurumluların geleneğinde var aşıklar. Aşık Yaşar Reyhani'yi anma gecesi düzenlediler. İnşallah bu ve benzeri organizasyonlar birlik ve beraberliğimizin, ülkemize olan bağlılığımızın da artmasına vesile olur" diye konuştu.
Aşık Reyhani'nin doğduğu günden beri kültürünü yeni nesillere aktarmak için çaba gösterdiğini ifade eden Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğulları’da konuşmasında, "1932 yılında doğan Aşık Reyhani hayatının her zerresinde bugün ki kültürümüzü, yeni nesillere aktardı ve onun çabası içerisinde oldu. Hayatının her zerresini ve anını bu uğurda feda etti. Ben kendisini rahmetle anıyorum. Mekanının Cennet olmasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Derneğimize de yapmış oldukları anma gecesinden dolayı teşekkür ediyorum. Derneğimizin kültürümüzü yapılan etkinliklerle en iyi şekilde aktardıklarına inanıyorum. Belediye Başkanımız konuşmasında Dadaş'ın özelliklerinden bahsetti. Bugün Bursa'mız da 57 tane derneğimiz mevcuttur. Bursa'ya göç olarak gelen insanlar içerisinde Erzurumlular birinci sıradadır. Derneklerimiz Bursa ile kaynaşmak, Bursa insanı ile beraber olmak, kültürlerimizi birleştirmek ve ülke bütünlüğü ile beraberliği için seferber olmuştur. Bu Erzurumlunun en önemli özelliğidir. Dadaş her türlü olumsuzluğa, her türlü dışlanmışlığa, her türlü belaya muhatap olsa da bayrağına, vatanına, milletine, toprağına ve inançlarına zarar gelmesine asla ve asla razı olmamıştır. Bugünde razı olmayacaktır. Dadaşın bu özelliği ülke bütünlüğü için gereklidir. Kardeşlik ve birbirimizi sevmemiz için gereklidir" dedi.
Konuşmaların ardından İnegöl Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Cevat Akgün kendisine ait olan 'Erzurum' adlı şiirini okudu. Aşıklar Cemal Dumlu, Ozan Reyhani, Mustafa Aydın, Rahim Sağlam, Kul Nuri, İhsan Yavuzer ve Erol Ergani'nin söylediği türkülerin ve atışmaların ardından program İnegöl Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Lütfü Orhan'ın, Aşık Yaşar Reyhani'nin eşi Rabia Reyhani'ye çiçek takdim etmesi ile son buldu.