Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak'ta yapmış olduğu bir konuşmada emekli maaşları ile alakalı olarak Temmuz ayında hayata geçirilecek yeni bir sistemin detaylarını vermişti.

Emeklilere verilecek olan enflasyon farkı için çalışmalar devam ettirilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki taslak düzenlemenin bittiği öğrenildi. Yapılacak olan değişikliğe göre, bugüne kadar memur emeklilerinin dahil olduğu Emekli Sandığı mensupları için verilecek olan enflasyon farkı, aynı oranda SSK ve Bağ-Kur emeklisine de yansıtılacak.

EMEKLİLERİN TAMAMINA AYNI ZAM VERİLECEK

Erdoğan, geçtiğimiz ocak ayında konuyla alakalı yaptığı bir açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Önümüzdeki Temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklar. Yani SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı yapmadan, tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki Temmuz ayında eşitlenecektir. Çünkü yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarındaki memur emeklileri enflasyon farkını alırken, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri enflasyonun tamamını alacakları için maaş artış oranlarındaki dengesizlik giderilecektir."

Emekliler için şuanda net zam oranı daha belli olmasa da, yapılan düzenleme SSK ve Bağ-Kur emeklileri için olumlu bir değişiklik olarak yürürlüğe girecek. Normal şartlarda emekli sandığı mensuplarından daha az zam artışı alan bu emekliler, Temmuz ayında yapılacak artışla eşit oranda bir zam almaya hak kazanacak.

ZAM ORANINI TÜİK RAKAMLARI BELİRLEYECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan'ın ilerleyen günlerde emeklilere yönelik uygulanacak değişiklikler hakkında oldukça detaylı bir bilgi vermesi beklenirken, emeklilere verilecek Temmuz farkının ise Haziran ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağı tahmin edilmekte.

Son aylarda ise Türkiye'de ekonomi modeli tamamen değişirken, yürütülen parasal sıkılaşma süreci sebebiyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in emekli maaşlarında da kısıtlayıcı adımlar atmaya hazırlandığı iddiası da ortaya atıldı

Şimşek'in Temmuz ayında emeklilere yalnızca TÜİK tarafından açıklanacak 6 aylık enflasyon farkının verilmesini talep ettiği, kulislerde konuşulan bilgilere göre herhangi bir refah payına gidilmemesini tavsiye ettiği ifade edildi.

Kaynak: Haber merkezi