Hazine ve Maliye Bakanlığı, imalatçı KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla 30 milyar liralık yeni bir destek programını hayata geçirecek. Bu kapsamda, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefalet limiti ise 25 milyar lira olarak belirlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada iş dünyasına verilen desteğin önemine değinerek, KGF'nin ekonomik hareketliliği artırmada kilit rol oynadığını vurgulamış ve "KGF’den tulumbaya su dökmekte fayda var ki sistem canlansın. İnşallah yeni dönemde çok daha farklı adımlar atacağız." ifadelerini kullanmıştı.
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bu yeni adım, sektör öncelikleri dikkate alınarak oluşturulan destek paketlerine bir yenisini daha eklemiş olacak. Yeni program sayesinde imalatçı KOBİ’lere düşük maliyetli ve ulaşılabilir kredi olanağı sunularak, bu işletmelerin sürdürülebilir büyüme sağlaması ve küresel rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.
Reel sektöre yönelik destek hamleleri kapsamında hazırlanan bu yeni kefalet paketi ile imalatçı KOBİ’lerin yaklaşık 30 milyar liralık finansmana erişimi mümkün olacak.
Bakan Şimşek: Kısa sürede devreye alınacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KGF aracılığıyla 17,5 milyar lirası işletme, 7,5 milyar lirası yatırım harcamalarında kullanılmak üzere toplam 25 milyar lira kefalet limitli destek paketini yürürlüğe alacaklarını bildirdi.
Destek paketinin kefalet oranının yüzde 85 olacağı bilgisini veren Şimşek, "Yararlanıcı başına kredi üst limitlerini, işletme harcamaları için 15 milyon lira, yatırım harcamaları için 30 milyon lira olarak belirledik. Protokol aşaması tamamlanan destek paketini kısa süre içinde kullanıma açacağız." dedi.
"KOBİ'lerimizin gücüne güç katacağız"
Şimşek, KOBİ'lerin ekonomideki önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Seçici politikalarla reel sektörü desteklemeye devam ediyoruz. Enflasyonla kararlı mücadelemizi sürdürürken makroekonomik istikrarı koruma hedefiyle eş zamanlı olarak reel sektörün ihtiyaçlarını da yakından takip ediyoruz. Bu itibarla üretim ve istihdamın temel taşı KOBİ'lerimizin desteklenmesi, bizim önceliklerimiz arasında yer alıyor. İmalatçı KOBİ'lerimizin büyümeye katkısını ve rekabet güçlerini artırmak için finansman imkanlarını destekleme çalışmalarımızı titizlikle yürütüyoruz. Uygun maliyetli ve erişilebilir finansman kaynakları ile KOBİ'lerimizin gücüne güç katacağız."