İnegöl Organize Sana

 

İnegöl Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren İSKO ve Martelli fabrikalarında çalışan 2 bin 200 işçiyi de ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri çalışanları memnun etti. SANKO Holding ile Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) arasında imzalanan yeni toplu sözleşmeye göre, maaşların yanı sıra sosyal haklarda da önemli oranlarda iyileştirmeler yapıldı.

SANKO Genel Merkezinde yapılan yeni toplu sözleşme görüşmelerinde, işveren ile sendika arasında mutabakat sağlanırken, 3 yılı kapsayan yeni toplu sözleşme işverenler Abdulkadir Konukoğlu, Zeki Konukoğlu ve Adil Sani Konukoğlu, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, Genel Başkan Yardımcısı Ali Seyman, Genel Sekreter Mustafa Burgaz ile İnegöl Şube Başkanı Orhan Kibar tarafından imzalandı.

ÇOK İYİ HAKLAR ALDIK

Önceki gün, İnegöl Şube Saymanı Selahattin Şahin, Martelli İşyeri Baştemsilcisi Şerife Karaalp ve İSKO İşyeri Baştemsilcisi Selçuk Bozkaya ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek yeni toplu sözleşmenin içeriği hakkında bilgiler veren TEKSİF İnegöl Şube Başkanı Orhan Kibar, “Yeni toplu iş sözleşmesini 4 Ocak 2013 tarihinde SANKO Genel Merkezinde bir araya gelip, pazarlıklar sonucunda mutabık kalarak, imzaladık. Tüm arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Martelli A.Ş. ile de aynı toplu iş sözleşmesi geçerlidir. Çok iyi haklar aldık. Biz buna inanıyoruz. Arkadaşlarımıza, işçi camiasına ve işverene hayırlı olmasını diliyorum. Toplu İş Sözleşmemiz de deneme süresi daha evvel 4 aydı, 3 aya indi. Hafta arası mesailer yüzde 50'ydi, yüzde 100 olarak uygulanacak. Geçmişteki yıllık izinlerimizden hiçbir şey kaybetmedik, aynen devam edecek. Tatil ücretleri ve hafta tatili, milli bayramlardaki ücretler yüzde 50'den yüzde 100'e çıkarıldı. Dini bayramlardaki eski uygulama 3+1 devam ediyor. Toplu İş Sözleşmesiyle beraber asgari ücretin altında kalanlar da asgari ücret seviyesine yükseltildi. Buna ilaveten yüzde 8 zam yapıldı. Arkadaşlara, 1992 yılında giren arkadaşlarımıza varana kadar, 10 yıla kadar yüzde 1 olmak üzere belirli kıdem oluşturuldu. 2. altı ay zammı yüzde 4 olarak belirlendi. Toplu İş Sözleşmesi 3 senelik oldu. 2. senenin zamları 1 Ocak 2014 ile 30 Haziran 2014, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014, 1 Ocak 2015 ile 30 Haziran 2015, 1 Temmuz 2015 ile 31 Aralık 2015 arası ise enflasyon+1 puan olarak belirlendi. Bunu biz daha çok önemsiyoruz. Enflasyon+1 zam arkadaşlarımıza iyi zamlar getirecektir. İkramiye tüm arkadaşlarımız için 60 günlüktü, 120 günlüğe çıkarıldı. Bu demektir ki, ikramiyelerimiz 2'den 4'e çıktı. Aile yardımı net 40 lira olarak belirlendi. Diğer sosyal haklarda da yüzde 100 olarak artış sağlandı. Buna göre, iş yerine yeni giren bir arkadaşımız, önümüzdeki ay ortalama aile geçim indirimi hariç bin 49 lira maaş alacak. Söylediğim rakamlar brüttür. En kıdemli işçi arkadaşımız için işverenin cebinden bugün brütte bin 994 lira para çıkacaktır. En düşüğü için ise, işverenin cebinden bin 583 lira çıkacaktır. Asgari ücretin 701 lira olduğu bu dönemde çok iyi bir sözleşme olmuştur. Biz diğer işyerlerinden de bu hakları almaya çalışacağız. Kriz zamanlarında kaybettiğimiz haklarımızı yakaladık sayılır. İşverenimize teşekkür ediyoruz. Arkadaşlarımıza da başarılar diliyorum” dedi.

SENDİKASIZ İŞÇİLERİ TEKSİF’E BEKLİYORUZ

Diğer işletmelerdeki işçilerin TEKSİF olarak yaptıkları başarılı toplu iş sözleşmelerini gördüklerini ifade eden Orhan Kibar, “Sendikalı işyerlerinde 4 tane ikramiye var. Sendikalı olmayan fabrikalarda ise ikramiye yoktur. Onları da sendikalaşmaya davet ediyoruz. Teksif çatısı altına gelsinler. Onlara da ikramiye, sosyal haklar almaya söz veriyoruz. Yeter ki sendikalaşsınlar” diye konuştu.

İŞVERENLERİMİZE TEŞEKKÜR

Bu sözleşmenin İSKO Tekstil A.Ş. ve Martelli Tekstil çalışanları olmak üzere  İnegöl'de 2 bin 200 çalışanı ilgilendirdiğine vurgu yapan Kibar,  “Tabi SANKO Holdingin, Antep, Adıyaman, Çorlu ve diğer işyerlerindeki arkadaşları da kapsıyor. Bu sözleşme toplam 7 bin kişiye hitap ediyor. Bu rakamlar işyerinden arkadaşların cebine giren paradan ziyade, işverenin cebinden çıkan paraya baktığınızda, işin büyüklüğü daha çok piyasaya çıkıyor. Bu işyerlerinde hiçbir zaman kayıt dışı çalışılmıyor. Her şey yasalara uygundur. Arkadaşlarımızın maaşları arttığı zaman sigortaları da artıyor, vergi verme oranları da artıyor. Bunun için bu toplu iş sözleşmesini imzalayanlara, genel başkanlarımız olsun, işverenlerimiz olsun hepsine teşekkür ediyoruz” dedi.

İNANILMAZ YARARLI BİR SÖZLEŞME

İSKO Tekstil A.Ş. İşyeri Baştemsilcisi Selçuk Bozkaya ise, “Bu sözleşme inanılmaz  bir sözleşme oldu. Çünkü, işçi arkadaşlarımızın hepsi çok memnun. İnanılmaz tepkiler alıyoruz. Yani çok memnun olduklarını dile getiriyorlar. Bizde çok memnunuz. Asgari ücretin yanında yeni işe başlayan bir tekstil işyerinde bin 50 lira ile başlamak bence inanılmazdır. Çünkü 701 lira asgari ücretin olduğu bir ülkede, bin 50 lira ile işe başlamayı bir devrim olarak görüyoruz. Bundan sonra daha güzel şeylerin olacağını düşünüyoruz. Diğer fabrikalarla da aynı sözleşmelerin yapılması için Genel Başkanlık tarafından gereken bütün çalışmalar yapılıyor. Burada da bazı sendikasız fabrikalarımız var. Bu fabrikalarda çalışan arkadaşların zor durumda olduklarını görüyoruz. Şartlarının çok kötü olduğunu biliyoruz. Onlara da buradan sesleniyoruz. Gelsinler, sendikalaşsınlar, aramıza katılsınlar, o zaman her şey çok daha güzel olacak” şeklinde konuştu.

 

Muhabir: TE Bilişim