Bugünler de İnegöl´de İnegöl´ü yakından ilgilendiren önemli bir gündem vardır. Nedir bu gündem ona bakalım. İnegöl´ün il olması. Bu konuda bir parti tarafından meclise verilmiş kanun teklifi de vardır. Birileri çıkıp ta canım sende İnegöl il olacak da ne olacak diyenlere bir çift sözüm vardır. Bu yazımı okuyup, şapkalarını önlerine koyup düşünmelerini öneriyorum.
İnegöl il olunca neler olacak?

Öncelikle Valilik İnegöl´e gelecek. Valilikle birlikte onca devlet dairesi de İnegöl´e gelecek. Valinin mahiyeti gelecek, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Özel İdare Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve daha onca İl Müdürlükleri İnegöl´e gelecektir. İnegöl´de yıllardır beklenen üniversite açılacak. Yeni hastaneler yapılacak. Yeni okular açılacak. Onca devlet memuru akın akın İnegöl´e gelecek. Açılacak üniversite ve yeni okullarla birlikte eğitim seviyesi yükselecek. İnegöl´le gelecek onca memurla birlikte kültür seviyesi yükselecek. Hizmetlisinden işçisine kadar çok kişi iş sahibi olacak. Üniversitenin açılmasıyla çok sayıda öğrenci gelecek. Çok kişiye iş yeri açma imkanı doğacak. Esnafın ticaret hacmi artacak. Ekonomi daha da gelişecektir. Devlet hizmeti vatandaşın, İnegöl halkının ayağına gelecek. Vatandaş işini Bursa´ya gitmeden İnegöl´de halledecektir. Bursa´ya gitme masrafı ve zaman kaybı olmayacaktır. Düşünün bir kahvehane açmak için, bir berber dükkanı açarken oda kaydı için esnaf Bursa´ya gitmekten kurtulacak.

İnegöl il olunca çevresine etkileri olacaktır. Yenice, Cerrah, Kurşunlu, Tahtaköprü beldeleri ilçe hüviyeti kazanacak. Buralara Kaymakamlıkla birlikte devletin diğer kuruluşları da gelecektir. Köyler mahalle olmaktan kurtulup muhtarlıklar tüzel kişiliklerine kavuşacak. Yeni ilçelerin oluşumuyla birlikte buralar da yeni lise seviyesinde okullar açılacak. Devlet Hastaneleri yapılacak sağlık hizmetleri vatandaşın yakınına, ayağına kadar gelmiş olacaktır. Kurulacak itfaiye teşkilatları vatandaşın kara gün dostu olarak yakınında olacaktır.
Nüfus yoğunlu ve ekonomik yönden çok ilden büyük olan İnegöl yeni bir kimlik kazanacaktır. Organize sanayileri ve mobilya sanayisiyle ülkenin lider şehirlerinden olan İnegöl´e il olmak yakışır. Belediye gelirleri Bursa´ya akmayacak yerinde İnegöl´de halkına hizmet için kullanılacaktır. Devlet yardımlarından daha çok pay alacaktır. Tarihi camileri, kervansarayı, türbeleriyle, Oylat kaplıcaları ve mağarası ile de bir turizm şehri olacaktır. Turizmde gelişecek. Kısacası il olmanın yararları saymakla bitmez.

Bütün bunlar göz önüne alınarak İnegöl´ün il olması için sokaktaki vatandaşından, en üst seviyedeki yöneticisine kadar bu konuyu önemsemeli, katkı sunmalı, çaba göstermelidir. Başta Ticaret ve Sanayi odası olmak üzere tüm odalar, iş verenler,sendikalar, sivil toplum kuruluşları, dernekler, muhtarlıklar , milletvekilleri mesailerini bu konuda yoğunlaştırmalıdır. Bu aşamada siyasi partilerin rolü büyük olacaktır. Siyasiler hiçbir siyasi ikbal düşünmeden ortak bir deklarasyonla Ankara´nın dikkatini çekmelidir. İnegöl´den daha fazla milletvekili seçilerek mecliste temsil gücümüz artacaktır. İnegöl il olunca boyumuz uzamayacaktır ama İnegöl´ümüz daha da büyüyecek ülkemizde saygın iller arasında yerini alacaktır.

Herkesin bildiği gibi daha öncede İnegöl´ün il olması için çalışmalar yapıldı. Ancak başarılı olunamadı. Şimdi bir fırsat daha önümüzde, bunu iyi değerlendirmek lazım. İnegöl il olmaktan çıkarılıp yerel yönetim bazın da Bursa Büyük Şehir Belediyesine bağlanmakla kaybı çok büyük olmuştur. İnegöl´ün ürettiği artı değer Bursa´ya gitti. Belediye gelirleri Büyük şehre aktı. Karşılığında ne geldi, hangi hizmet zamanında yerine getirildi. Ancak billboardlarda büyük şehir reklamlarını seyrettik. Mahallede bir su arızası olduğu zaman Buski birkaç gün sonra ancak gelebiliyor. Şehrin su paralarını aldıkları gibi, Köylülerin zamanında kendi imkanlarıyla getirdikleri sulara göz diktiler, köyün ortak mallarını ellerinden aldılar. İleride daha neler olacak onu da yaşayıp göreceğiz.

İnegöl´ün il olamayıp Bursa Büyük Şehir Belediyesine bağlanmasında zamanın İktidar partisinin yerel yöneticilerinin, Belediye başkanının ve iktidar milletvekilinin vebalı ve günahı büyüktür. Siyasi ikballeri uğruna resmen İnegöl´ü sattılar. Allah aşkına biri kalkıp bana büyük şehre bağlanmakla İnegöl büyüdü, gelişti diyebilir mi? İnegöl il olunca boyunuz mu uzayacak diyenler, İnegöl Büyük Şehre bağlanmakla büyüdü mü? Üniversite açılacaktı ne oldu? Daha çok hizmet gelecekti ne oldu? İnegöl´ün ülke ekonomisine kattığı artı değer kadar hizmet ve yatırım alabiliyor mu? Hayır.

Kısacası artık birlik olma zamanıdır. Hep birlikte Ankara´ya, meclise, hükümete İnegöl´ün il olması için ısrarcı olalım, baskıcı olalım. İnegöl il olunca belki cennet olmaz, boyumuz uzamaz ama inanın ki İnegöl´ümüz çok büyür, devlet hizmeti yakınımıza, ayağımıza gelir. Hep birlikte bunun gururunu yaşarız. Şimdiden hayırlı olsun.