Fay hatları üzerindeki, depremler sonrası suların aşındırmasıyla oluşan mağarayı, özellikle Arap turistler ziyaret ediyor. Kış aylarında soğuk havada mağaraya giren ziyaretçiler 18 derece olan içerideki ısıyla terliyor. Astım, bronşit gibi hastalıklara da yüzde 90 oranında nemiyle şifa olan mağarada çeşitli film ve diziler de çekiliyor.

Oylat Mağara İşletmecisi Gökhan Yaşar, “Oylat mağarası 700 metre uzunluğunda 93 metre yüksekliğinde. 3 bin yıllık bir mağara, tamamen doğal oluşum. 2004 yılında bulundu, 2006 yılında turizme açıldı. Uzmanlar tarafından astım, nefes darlığı, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Sarkıt, dikit, krater, objelerin bir santimetresi 16 yılda oluşmaktadır. İçerisinde nem yüzde 90 seviyesinde, Sıcaklık ise 18 derece. Şu an dışarıda hava 0 derece, içerde ise artı 18 derece” dedi.

TARİHE ZARAR VERİYORLAR

Mağaraya gelen bazı ziyaretçilerin sarkıtlara zarar verdiğini söyleyen Yaşar, "Burası önemli bir tarih. Böyle güzel bir mağara bazı duyarsız vatandaşlarca zarar görüyor olması bizi üzüyor. Sarkıtlara ve kraterlere kazıyarak isimlerini yazıyorlar. O tarihin güzelleşmesi için yıllar geçiyor, bazı duyarsız vatandaşlar ise 2 dakikada zarar veriyor. Lütfen tarihimize zarar vermeyelim" dedi.

Editör: TE Bilişim