Bugünkü yazımı halkımızın indirgenme psikolojisini kırmak üzere hazırladım.
Bizim de bilim dünyasına katkı sağladığımızı, bizim de faydalı, zeki, bilinçli, milliyetçi ve üretken bireylerimizin olduğunu, gelişimin sadece batıda gerçekleşmediğini, onların da bizden öğrendiği çok şeyin olduğunu sizlere sunmak istiyorum.
Yani sözün özü “gâvur yapıyo abi!” geleneğini bir nebze de olsa bozmak istiyorum.
Yıllar yılı kuduz aşısını bulan Pastör’ü dinledik de, mikrobu keşfeden Ak Şemseddin Hazretlerini dinlemedik. Edison’un ampulü icadını defalarca yedik yuttuk da, Fatih Sultan Mehmed’in yivli top mermi projesini duymadık. Uçağın mucidi Wright kardeşleri anlattılar da, Vecihi Hürkuş’tan, Galata Kulesi’nden kanat takıp da uçan Hezarfen Ahmet Çelebi’den bihaber bıraktılar.
Şimdi gelin, bizim toprağın önemli zekâlarına kulak verelim. Kimmiş bunlar;
Hulusi BEHÇET: Bir çeşit damar hastalığını keşfedip tedavi yöntemini bulan ve bu hastalığa kendi soyadını veren, batıda tıp kitaplarına dahi giren değerli bir bilim adamıdır.
Ak Şemseddİn: Bilindiği gibi Fatih Sultan Mehmed’in fikir danışmanı ve aynı zamanda mik- robu ilk fark eden ilim adamıdır. O dönem mikroskop gibi gözle görülmeyen canlıları gösteren tek- noloji olmadığı için, bakteriler üzerinde pek bilimsel araştırma yapamadı. Ama sonradan batılı bilim adamlarında farkındalık yaratıp, mikrobun üzerin-de çalışma yapmalarına olanak sağlayan şu sözü meşhurdur; İnsanları hasta eden küçük zerrecikler vardır ve bunlar gözle görülmediği gibi, bulaşıcıdırlar.
Necmettin ERBAKAN: O’nu siyasetçi kimliğinin yanında bilim adamı kimliğiyle de değerlendirmek yerinde bir davranış olur. Bugün Almanya ordusunun kullandığı mekanik Tiger tanklarından tutun da, ilk Türk otomobili Devrim’in, tarımdan balıkçılığa kadar uzanan Pancar Motoru’nun bizzat üretimi ve mühendisliğini gerçekleştirmiştir. Daha aklıma gelmeyen onca teknolojinin mucidi ve üreticisidir.
Vecihi HÜRKUŞ: İlk yerli uçağı tasarlayan, üreten ve bizzat uçuran mucidimizdir. Osmanlı’nın son dönemleri, cumhuriyetin de ilk dönemlerinde aktif rol oynayan Hürkuş, kendi adını verdiği Vecihi 14 isimli ilk uçağıyla, ilk uçuşunu İstanbul’dan Ankara’ya gerçekleştirmiştir. O dönem mucidi olduğu uçağına özel sertifika için İktisat bakanlığına başvuru yapsa da olumlu sonuç alamadı ve par-çalara ayırarak Çekoslovakya’ya kaçırdı. Sertifikasını aldıktan sonra parçaları tekrar birleştirip Türkiye’ye geri uçtu. Uçağın üzerine bağladığı pankart ilgi çekiciydi; YAŞASIN TÜRK HAVACILIĞI...
Hezarfen Ahmet ÇELEBİ: Uçma hayaliyle yanıp tutuşan diğer mucidimizdir. Osmanlı döneminde özel kanatlar tasarlayarak üretmeyi başarmış ve kollarına takıp Galata Kulesinden havalanıp boğazı geçmiş ve Üsküdar’a inmeyi başarmış-tır. Uçuşunu bizzat seyreden Sultan Dördüncü Murad da kendisini bir kese altınla ödüllendirmiştir.
İbni Sina: Özbek kökenli Türk bilim adamıdır. Batılılar o’na “Avicenna” der. Tıp alanında önemli çalışmaları ve eserleri bulunduğu gibi bugün de ders kitaplarında okutulmaktadır. En önemli iki eseri bugüne kadar gelebilmiştir; Şifa Kitabı ve Tıbbın kanunu.
Cahit ARF: Bugün beş liramızın da arka yüzünde bulunan Türk matematikçidir. Kendi ismini verdiği Arf Değişmezi isimli formülün mucididir. Ordinaryüs Profesör unvanına sahiptir.
Alİ Kuşçu: Osmanlı döneminde yaşamış fizikçi, astronom ve matematikçidir. Aslen Moğol Türklerindendir. Önemli sayısal çalışmalarının yanı sıra, o günün imkanları doğrultusunda su damlasının hacmini ve ağırlığını hesaplamayı başarmıştır.
Fatih Sultan Mehmed: Bizanslılar için; Onlar boğazı zincirleyecek kadar akıllıysa, biz de gemileri karadan yürütecek kadar deliyiz. Sözleri tarihe geçmiştir. Yere yağlı kütükler sererek gemilerin üzerinde kaymasıyla birlikte, yivli top mermileri sayesinde Rumeli Hisarı’nı delmeyi başarmıştır. Fetihten önce defalarca denenmesine rağmen bir türlü top darbeleriyle yıkılmayan Rumeli surları, onu, üzerinde özel hava kanalları olan, hava basıncını pozitif yönde kullanıp dönerek fırlayabilen “Yivli Top” teknolojisini keşfetmeye yöneltmiş ve fetih zamanında başarılı olmasına yardımcı olmuştur.
Yukarıda kısa tanımlarını verdiğim bilim adamlarının haricinde araştırabileceğiniz önemli şahsiyetler;
El Farabi, Firdevsi, Kâtip Çelebi, Kaşgarlı Mahmud, İbni Haldun, Mimar Sinan, Mevlana Celaleddin Rumi ve dahası…
Demek ki, biz de yapabiliyormuşuz.
Hoşça kalın...