Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi için geri sayım başlarken, yapılan yasal düzenlemeyle birlikte artık kiralık ve satılık daire ilanları internetten sadece yetki belgesi olan emlakçılar tarafından verilebilecek. Yetki belgesi olmadan satılık ya da kiralık ilanı verenlere 25 bin TL para cezası uygulanacak.

İnsanların evlerini kiralamak ya da satmak istediğinde başvurduğu klasik yöntemlerden biri olan esnaf camına ilan yapıştırma tarih oluyor. Son zamanlarda herkesin emlakçı sıfatıyla ev satıp kiralamasının ardından yetkililer harekete geçti.

Resmi Gazete ile yayımlanan son düzenlemeye göre Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyurulmuştu. Yani 31 Ağustos 2020 tarihi itibari ile yeni bir erteleme kararı çıkmadığı takdirde taşınmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüğe girmiş olarak kabul edilecek.

Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Melih Uçaravcı, “Son günlerde taşınmaz ticareti ile ilgili gelişmelerle karşı karşıyayız. Yasaya göre taşınmaz ticareti kaydı yapmadığı halde emlakçılık yapmaya çalışanlara ciddi cezalar söz konusu. Örneğin Bakkal, Kasap, Berber, Kahveci ve başka sektörlerdeki firma sahipleri camlarına şurada kiralık daire burada satılık daire yazısı astıklarında para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Daha önce de bu tip problemlerimizi zabıtalara belirttiğimizde çözüm gerçekleştiriyorlardı ama para cezası uygulaması başladıktan sonra bu tip sıkıntıların azalacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu

Melih Uçaravcı sözlerine şu şekilde devam etti;

BİZ KİMSEYE EMLAKÇILIK YAPMAYIN DEMİYORUZ

“Emlakçılık yapmak isteyen herkes vergi dairesine başvurusunu, oda kaydını yapıp, mesleki yeterlilik belgesini alıp yasada ki iş yerinde sadece emlak ticareti yapacaksa biz kimseye emlakçı olamazsın diyemeyiz. Yasalarda belirtilen ne varsa herkes ona uymalı. Yasa süreci başladıktan sonra Emlakçılar hakkında söylenen “bizleri dolandırdı, bizim hakkımıza el koydu, bizi kandırdı” tarzı söylemler bitmeye başladı. Çünkü bu durumları “SORUMLU EMLAKÇILAR” yapmıyordu. Kahve köşelerinde takılan ayakçı diye tabir ettiğimiz çantacılar yapıyordu. İnsanların hayatları boyunca yapacakları belki de tek yatırımlarını, “AYAKÇI” diye tabir ettiğimiz insanlar zor duruma sokuyorlardı. Sonra da emlakçılar kötü oluyordu. Kimse kusura bakmasın bizim derneğimizin üyesi kurumlarda hiçbir sıkıntı yok. Gerçekten müşterisini üzen kurumlara da karşı odalar var.”

“MESLEĞİMİZİN BAĞLI OLDUĞU ODALAR UYARIYOR”

“Emlakçı olmadığı halde camlarına satılık yazısı yazan kurumları yarın cezai işlemlerle karşı karşıya kalmamaları için bu yoldan dönmeleri ya da emlak ofisleri açmaları hususunda uyarıyoruz. Mesleğimizin saygın bir noktaya ulaşması için de odalarımız hatalı kim olursa hesabını soracaklarını söylüyorlar. Bizler de müşterilerimize daha kaliteli hizmet sunabilmek ve hatayı sıfıra indirebilmek için durmadan eğitimler yapıyoruz. Derneğimiz yönetim kurulu olarak Türkiye’ye örnek olacak bir Emlak Müşavirleri Derneği oluşturmak için çalışmalarımıza her geçen gün daha da artırarak devam ediyoruz”

Editör: TE Bilişim