Geçtiğimiz yıl eğitim öğretim dönemine yetişmediği için İnegöl İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencilerine tahsis edilen Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesi, bu yıl öğrenci kabulüne başladı. Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Milli Eğitim Şube Müdürleri Ömer Kaban ve Ali Doğru ile birlikte Şehit Fevzi Başaran Anadolu İmam Hatip Lisesinde incelemelerde bulundu.

KABİLİYETLERİNE GÖRE EĞİTİM

Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, “Fen ve Sosyal Bilimler programının uygulandığı Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrencilerimiz Fen Bilimleri alanı veya Sosyal Bilimler alanında daha fazla ders alabileceklerdir. Bu okullarda eğitim gören öğrenciler ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumları ve hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir. Buna göre öğrencilerimiz; ayrıca okulların üniversitelerle protokoller yaparak ortak çalışmalar yapması öngörülmektedir. Bu programın amacı; Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenim görüp Fen Bilimlerine ve Sosyal Bilimlere ilgi duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermek, rasyonel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek, bilim ve medeniyet tarihimizde öne çıkan bilim insanlarını ve düşünürleri tanımalarını, onların hayatları, eserleri ve etkileri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak, öğrencilerin fen bilimleri ve sosyal bilimler alanında ilgi ve kabiliyetleri doğrultusunda daha donanımlı, özgüvenleri yüksek, kendi medeniyet değerlerinin farkında olarak yetişmelerine ve onların yükseköğrenime hazırlanmalarına katkı sağlamaktır” dedi.

OLDUKÇA ZENGİN BİR GELENEĞE SAHİPTİR

Fen ve Sosyal Bilimler Programı uygulayan okullardaki ders içeriğinden bahseden Bilican, “Bu okullarda öğrenciler Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liselerinde okutulan alan derslerini almakta ilave olarak İmam Hatip Okullarına özgü dersleri de okumaktadırlar. Öğrenciler 10. sınıftan itibaren Fen Bilimleri alanı veya Sosyal Bilimler alanında ders seçebilmektedir. İmam-Hatip Liselerinin meslek derslerinin yanı sıra Fen Liselerinde okutulan dersler okutulmaktadır. Ayrıca, üniversitelerden akademik destek almakta ve alan akademisyenleri tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Okulların farklı bilimsel etkinlikleri ve projeleri de olmaktadır. İmam-Hatip Liselerinin meslek derslerinin yanı sıra Sosyal Bilimler Liselerinde okutulan dersler okutulmaktadır. Ayrıca, üniversitelerden akademik destek almakta ve alan akademisyenleri tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Okulların farklı bilimsel etkinlikleri ve projeleri de olmaktadır. Anadolu İmam Hatip Liseleri sosyal-kültürel ve sanatsal etkinlikler açısından oldukça zengin bir geleneğe sahiptir. Fen ve Sosyal Bilimler Programlı okullarda eğitim alan öğrenciler de bütün imam hatip okullarında gerçekleştirilen sosyal kültürel faaliyetler ve eğitim etkinliklerinden yararlanmaktadır” diye konuştu.

AVANTAJLARI

Fen ve Sosyal Bilimler Programlı okulların avantajlarını anlatan Fatih Bilican, “Bu okulların üniversitelerle işbirliği yapmaları, protokoller imzalayarak çalışmalar yürütmeleri esastır. Bu bağlamda öğrenciler akademik camia ile tanışmakta, üniversitelerin birikiminden yararlanmaktadır. Araştırma ve inceleme yöntemleri hakkında bilgi edinmektedirler. Belirli başarıları olan öğrenciler tematik yaz etkinlikleri bağlamında “Bilim ve Teknoloji” etkinliklerine katılma imkânına sahiptir. Öte yandan İmam Hatip Liseleri ile ortak çalışmaları olan kamu kurumları, mezun dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla da farklı projeler gerçekleştirilebilmektedir. Okulların üniversitelerle protokollerinin olması ve ortak çalışmalar yapılması, seminer ve konferanslar ile öğrencilerin akademisyenlerle birlikte eğitim faaliyetlerinde bulunması, onları üniversite ortamına güçlü bir şekilde motive etmektedir. Öte yandan öğrenciler okudukları kitaplar, aldıkları seminerler ve katıldıkları konferanslar ile yükseköğrenimde eğitim görecekleri fen bilimler alanı veya sosyal bilimler alanı ile ilgili kültür ve medeniyetimizin birikimlerinden yararlanmış olmaktadırlar. Tercih ettikleri alanla ilgili İmam Hatip okullarının verdiği kazanımlarla birlikte güçlü bir hazır bulunuşluk imkânı elde etmektedirler” dedi.

68 ÖĞRENCİ ALINACAK

Kontenjanın sınırlı olduğunu ifade eden Bilican, “Okulumuz 50 öğrenci kapasiteli kız öğrenci pansiyonu mevcut olup, şehir dışından veya uzak yerlerden gelecek kız öğrencilerimiz bu pansiyonda kalma imkanına sahip olacaklardır. Yine pansiyonda kalmak isteyen erkek öğrenciler ise hemen yakınında bulunan merkez İmam Hatip lisesinin pansiyonunda kalabileceklerdir. 2017-2018 eğitim öğretim yılı için 68 öğrenci alınacak olup kontenjan sınırlıdır” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim