Bebeklerde ve Yetişkinlerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Yüksek ateş vücudumuzdaki savunma hücrelerinin mikropları yok etmeye çalışırken salgıladıkları bazı maddeler sonucunda ortaya çıkar. Enfeksiyon, grip, nezle, zatürre, orta kulak ve idrar yolu iltihabı, romatizmal ve tümörel rahatsızlıklar sonucu görülür. Bunun dışında yine çocuklarda güneşe fazla maruz kalma, kalın giysiler ve sıcak banyo sonrası da ateş yükselebilmektedir. Peki ateşimizin olup olmadığını nasıl anlarız? İşte detaylar...
Vücut Ateşi Nasıl Ölçülür?
Doğru ateş ölçümü kesinlikle termometreyle ölçülmelidir. Ölçüm bebeklerde popodan ya da kulaktan, yetişkinlerde ise koltukaltı ya da dilaltından yapılabilir. Ateş ölçümü vücudun farklı bölümlerinde yapıldığı için ölçüldüğü bölgeye göre farklılık gösterir. Örneğin; popodan ölçülen ateş 38.3’ e kadar, dilaltı 37.8, koltukaltı 37.3 ve kulaktan ölçülen ateş 37.8’e kadar normaldir. Bunun dışında ateş ölçümünde en doğru sonucu alabilmek için civalı termometre kullanılmalıdır.
Peki Ateş nasıl düşürülür işte cevabı:
- Yüksek ateş olan bir kişinin öncelikle üzerindeki kalın kıyafetleri çıkarmalı ve daha ince kıyafetler giydirilmelidir.
- Üşüme ve titreme varsa üzerine ince pike ve çarşaf örtülmelidir.
- Odadaki sıcaklık 20-22 derece arasına düşürülmeli.
- Baş ve eklem bölgelerine buz kompresi uygulanmalı ya da soğuğa yakın ılık bir banyo yaptırılmalıdır.
- Koltukaltı, diz altı ve alın bölgelerine ıslak havlu konulmalıdır.
- Vücuttaki oluşan sıvı kaybını önlemek için takviye su tüketimi sağlayın. Ateşli çocuk veya yetişkin bolca sıvı tüketmeli. Her 2 saatte bir bardak sıvı almalıdır. Taze sıkılmış meyve suları ve bitki çaylarının içine biraz limon sıkılmış su verilebilir. Bebekler ise normalden daha sık bir şekilde emzirilebilir.