Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve bu gün açılışı yapılacak, ‘Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010’ programı için 35 ülkeden Türkiye’ye gelen 2 bin 100 iş adamı arasında yer alan 11 kişilik heyet dün İnegöl’deydi.
Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) İnegöl Şubesi öncülüğünde İnegöl’e davet edilen Fildişi Sahili iş adamı ekibi dün, Çilek Mobilya, Küçükçalık A.Ş. ve Starwood firmalarını gezerek, bir takım incelemelerde bulunup, firma yetkililerinden bilgiler aldılar.
İşyeri gezilerinin ardından, konuklara BUGİAD İnegöl Şubesi tarafından Çiçek Izgara’da öğle yemeği verildi.
Yemeğe, Kaymakam Durmuş Gençer, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Tahtaköprü Belediye Başkanı Eşref Yiğit, MÜSİAD İnegöl şube Başkanı Ahmet Güleç, Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Akıskalı, Fildişi Eğitim Kurumları Koleji Genel Müdürü İbrahim Arıöz, bazı firma yetkilileri, Fildişi Sahili iş adamları Societe d'Operation İvoirienne d'Electricite SOPIE firması Genel Müdürü Valentin Kouame, Üretim Müdürü Jean-Luc You Bi, GIDESA firması İhracat Müdürü Serge Sokai, Ultra Performance firması Satın Alma Müdürü Remy N'Guessan N'Djetchi, SIFAP Group firması Genel Müdürü Lilli Firmin Tre, Lokys firması Genel Müdürü Yolande Gbakoui Epouse Logbo, Satın Alma Müdürü Angele Hie Gnasse, GTX firması sahibi Herve Logbo, eşi Giselle Djehon Mega Eposue Logbo, Ministere de I'Economies firması Teknik Danışmanları N'Guessan Ernest Yaoble Anouman ve Annick Ulla Kone, katıldılar.
Yemeğin ardından bir konuşma yapan Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Akıskalı, TUSCON’un ‘Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü’ adı altında bu yıl ikincisini düzenlediği programa, 35 ülkeden 2 bin 100 iş adamının katılacağını, programın faydalı geçeceğine inandıklarını belirterek, “Bu kapsamda Türkiye’ye gelen yabancılardan bir kısmını ağırlıyoruz. Yabancılar İstanbul’un dışında da bir sanayinin olduğunu görmüş oldular. Aynı zamanda 4 yıl önce Fildişi Sahilinde açılışını yaptığımız Fildişi Eğitim Kurumları kolejimizin vasıtasıyla şu an kendilerini misafir ediyoruz. Eğitimin, iş geliştirme konusunda dünya modeli olduğunu biliyoruz” dedi. TUSCON, ‘Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2010 programının 35 ülkeden gelecek Ticaret bakanları ile Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşması ile 15 Haziran 2010 Salı günü start alacağını bildiren Akıskalı, yapılacak görüşmelerin iyi olması yönünde temennide bulundu.
Fildişi Eğitim Kurumları Koleji Genel Müdürü İbrahim Arıöz ise, kurumlarının 2006 yılında Kaymakam Durmuş Gençer, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da katılımları ile faaliyete başladığını belirterek, “Amacımız Türkiye ile dünyanın bir araya gelerek, iyi ilişkiler içerisinde olup bir takım çalışmalar yapmasını istemektir. Kurumumuzun açılışından bu yana 150 Türk işadamı Fildişi Sahili’ne gelerek, bir takım incelemelerde bulundular. 80 iş adamı ise Türkiye’ye gelip ticari anlaşmalar yaptı” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “TUSCON bu yıl ikinci programını düzenliyor. Bu gidiş gelişlerle ve gerek Fildişi Sahilindeki kolejimizle beraber, Fildişi ile Türkiye dostluğu daha da ileriye gidecektir” diyerek, İnegöl hakkında şu bilgileri verdi; “162 bin merkez nüfus, köyler ve beldelerle beraber 220 bin nüfusa sahibiz. Mobilya ve Orman ürünleri ticaretimiz çok iyi durumdadır. Ayrıca Oylat kaplıcalarımız şehrimizin turizm değeridir. 4 mevsimi doya doya yaşamamız nedeniyle tarım konusunda ciddi bir potansiyele sahibiz. Stratejik ve lojistik anlamda çok önemli bir konuma sahibiz. Biz Bursa’nın en büyük ilçesiyiz. İhracatımız 700 milyon dolarlara kadar çıktı”
AKTAŞ’IN 3. ANNESİ FİLDİŞİLİ
Başkan Aktaş, 2007 yılında kolej gezisi için Fildişi Sahili’ne gittiğini ve bir bayanla tanıştığını belirterek, kendi annesi ve kayın validesinden sonra Fildişi’li Madam Zeyneba Coulibaly’nin 3. Annesi olduğunu, özel günlerde telefonlaştıklarını da sözlerine ekledi.
Kaymakam Durmuş Gençer’de konuşmasında, eğitim alanı ile beraber ilişkilerin ticarette de gelişmesinin büyük bir önem arz ettiğini belirterek, “Devletimiz, işadamlarımızın her zaman arkasında durmaktadır. İnegöl’ümüz çok önemli bir sanayi şehridir. İnegöl’de 38 bin vergi mükellefi vardır. Bütün illerimiz İstanbul kadar olmadığı gibi bütün ilçelerde İnegöl gibi değildir. İnegöl’ümüz girişimci iş adamları ile meşhur bir yerdir. Bu kapsamda ikinci bir Organize Sanayi Bölgesi oluşturma ihtiyacı duyduk. Dış ülkelerle artan ilişkilerimiz sonucunda iş adamlarımızın yoğun çalışmaları olmaya başladı. Yapılan girişimler sonucunda büyük kazançlar elde edilecektir” dedi.
Fildişi Sahili’nden gelen iş adamları adına, tercüman İsmail Danyıldızı’nın aracılığı ile bir teşekkür konuşması yapan GTX firması sahibi Herve Logbo, ilişkilerin kuvvetlendirilmesi sonucunda ülkelerinde bir sanayi bölgesinin kurulabileceğini söyledi. Afrika ülkelerinde 1.5 milyar tüketici potansiyelinin olduğunu, yani Afrika olarak büyük bir pazar olduklarının altını çizen Herve Logbo, “Afrika ile Türkiye arasında yapılacak anlaşmalar kapsamında geleceğe büyük yatırım yapılabileceğini düşünüyorum. Ülkemizin her anlamda isteği çok fazladır. Biz sadece tüketici olmak değil, üretmekte istiyoruz. Finansman konusunda sıkıntımız var. El açma durumundayız. El ele verelim geleceğimiz güzel olsun. Her sene Türkiye’ye geliyorum, her defasında da çok etkileniyorum” şeklinde konuştu.
EVİMİZDE OLMADIĞIMIZI UNUTUYORUZ
Türklerin, çok misafirperver olduğunun altını çizen Logbo, “Türkiye’ye geldiğimizde çok güzel karşılanıp, ağırlanıyoruz. Türkler müthiş misafirperverdir. Bazen evimizde olmadığımızı unutuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından, yabancılara günün anısına plaket takdim edildi.





