Baştan söyleyeyim, 2023 yılı İnegöl yılı olacak. Bu konuda ki iddiamın en büyük gerekçesi, geçen hafta İstanbul’da yapılan Avrupa’nın en büyük mobilya fuarıdır.

Fuarda fırsat buldukça birçok firmayla bire bir görüşme imkanım oldu. Önce o’nların neler dediğine değil, benim neleri gözlemlediğimle başlayalım.

Yaklaşık 20 yıldır fuarları yakından takip eden biriyim. İlk kez bu denli derli toplu bir fuar gördüm. Gerek CNR’da gerekse de TÜYAP’ta inanılmaz bir kalabalık vardı. Dünyanın dört bir yanından on binlerce profesyonel alıcı İstanbul’a akmış gibiydi.

Bir an kendimi İtalya’da ki mobilya fuarında gibi hissettim.  Bugüne kadar neredeyse hiç görmediğim Hintli ve Uzak Doğulu alıcılar bile mobilyalarımızı yakından incelediler.

Bunun dışında tüm firmalar olağanüstü hazırlanmışlardı. Stantlar büyüleyici, ürün çeşitliliği ve kalitesi ise Avrupa standartlarına yakındı. Hemen hemen her standın hınca hınç dolu olması tüm mobilyacı firmalarını şaşkına çevirmiş gibiydi.

Ama benim en çok ilgimi çeken şey fuara gelen sürpriz isimlerdi. Mobilya sektörünün devleri arasında gösterilen bazı firmalar ilk kez İstanbul’a gelmişlerdi. Bu firmaların en başında Natuzzi geliyor. Natuzzi taraflı tarafsız herkesin imrenerek takip ettiği dünyanın en büyük mobilya üreticisi ve ihracatçısı olarak biliniyor. Peki bu isimler ne oldu da İstanbul’a geldiler?

Biraz bu konuda araştırma yaptığımda dünya devi firmaları, başta İnegöl firmaları olmak üzere birçok firmayla direk kontak kurmuşlar. Beğendikleri ürünleri “bizim için üretin” demişler.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda bugünleri işaret ederek “Türkiye dünyanın mobilya üssü olacak” diyordu. Bugün gelinen bu noktaya bir adım daha yaklaştığımızı hissettim. Anlaşılan o’ki pandemi sonrası dünyada birçok denge değişti. Ve yine anlaşılan o’ki dünya devlerinin üretim politikaları da değişiyor. Hatta bunun ilk adımları atılmış bile. Bazı İnegöllü firmalara siparişler bile verilmiş.

Özellikle İnegöl firmaları dünya devlerini şaşkına çevirmiş. Buda İnegöl’ün, mobilya üretiminde önümüzdeki yıllarda geleceği noktayı bizlere çok iyi anlatıyor.

Kendilerine inanan tüm mobilyacı firmalarımızı bu sebeple tebrik etmek bizlerin boyun borcu.

Umarım bir gün İnegöl fuarlarında da aynı coşku yaşanır. Saygılarımla…