Bana göre dananın kuyruğu 14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimler öncesi kopacak. Şimdi ne kadar anket yaparsanız yapın, hangi sonuçları bulursanız bulun, bunun bir hükmü yok. Neden mi?

Düşünsenize yıllarca bir partinin peşinden koşun. Zamanınızı, hatta paranızı harcayın. İnandığınız değerler üzerine gönül koyduğunuz partiler, kendinizi adadığınız dakikada sizi yok saysın. Ya da inandığınız değerlerin dışında yeni politik hamlelerde sizi sınasın. Neden mi böyle dedim şimdi?

6’lı masada anlaşılan o ki; CHP ve İYİ Parti kendi amblemleriyle seçimlere katılacak. Deva Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi bazı illerde CHP listelerinden seçmenin karşısına çıkma ihtimali yüksek. Ama bir de HDP gerçeği var. Her ne kadar Cumhurbaşkanı adayı çıkarmasalar da HDP’nin bazı illerde CHP listelerinde olabileceği konuşuluyor. Hatta bu illerden birinin Bursa olma ihtimali de var.

Hal böyle olunca CHP’nin Bursa’da ki seçim stratejisi nasıl olacak bende merak ettim. Biraz kurcalayınca baktım ki HDP’nin Bursa aday listelerinde bazı istek ve talepleri olduğu kulislerde dolaşıyor. Bursa’da CHP’li bazı isimler, HDP’nin Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder restini çektiği, kendi partilerinden doğu kökenli bir ismin seçilebilecek sıradan aday gösterilmemesi durumunda HDP olarak Bursa’da Sırrı Sakık ve Sırrı Süreyya Önder’i 1 ve 2. Bölgelere 1. Sıra adayı koyabileceklerini konuşuyor.

Bu kulis bilgileri açıkça CHP’lileri rahatsız etmiyor değil. Eğer gerçekten böyle bir rest çekilmişse Bursa’da bütün dengeler değişecek demektir. İşte bu tür söylemler ve bilinmezlikler dananın kuyruğunun seçimler öncesinde kopacağı anlamına geliyor.

CHP’de yıllarca parti içinde koşturmuş isimler, eğer HDP’li bir aday için geri sıralara atılırsa kopacak kıyameti siz düşünün.

Şimdi gelelim konu başlığımızın özüne…

Malum olduğu üzere CHP Genel Başkanı ve Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, son yıllarda İnegöl’e özel bir ilgi göstermişti. Yakın zaman aralığında 2 kez İnegöl seferi yaptı. Bu ziyaretlerde toplumun her kesiminden isimleri davet etti. Saatlerce o’nları dinledi. Sonrasında ise her platformda “İnegöl’ü İl Yapacağız” diye sözler sarf etti. Bu da yetmedi, İnegöl’ü önemsediğini dile getirerek “İnegöl’e hak ettiği her şeyi vereceğim, söz” dedi.

Şimdi bu konuda ki ilk büyük sınavını 14 Mayıs’ta verecek. İl olmaya layık gördüğü İnegöl’ü, Bursa aday listelerinde nerede konuşlandıracağını hepimiz çok yakından göreceğiz. Bu aslında bir samimiyet testi olacak. İnegöl kökenli adayı adayları arasında en güçlü isim şüphesiz Erkan Dönmez..

Yine siyasete farklı bir renk katarak ülkenin psikolojisini düzeltmeye aday Klinik Psikolog Gülfer Tek ve doğu kökenli Burhan Serbest’te aday listelerinde kendini görmek isteyen isimler arasında.

Geçtiğimiz günlerde İnegöl’e çıkarma yapan Mustafa Bozbey aslında bazı gerçeklerin farkında. Yerel seçimlerde İnegöl faktöründen dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olamamıştı. Yani kısacası CHP, İnegöl’de daha etkin olmak istiyorsa, İnegöl’ü ne denli önemsediğini hissettirmek zorunda…

İktidar partisi AK Parti, her dönemde İnegöllü bir adayı listede seçilebilecek yerlerden aday gösterdi, bu dönemde de bu geleneğin sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu seçimlerde İYİ Parti’den de açıkçası ilk 2’de bir İnegöllü ismin olması kuvvetle muhtemel. Diğer partilerin çoğu yine ilk 2’de bir İnegöllüye şans verdi. Bir tek bugüne kadar CHP bu önemi İnegöl’e vermedi. Yani sözün özü o’dur ki; 9 Nisan’a kadar belirlenecek aday listeleri hem CHP, hem de diğer partiler için büyük bir sınav olacak…