Başlığa bakınca sakın şaşırmayın. Çünkü İnegöl’de gerçekleşmesi en kolay projeden bahsedeceğim bugün.

Yılda 100 milyon TL gelir elde edip, İnegölspor başta olmak üzere diğer profesyonel kulübümüz Kafkasspor, BAL ve diğer amatör spor kulüpleri ve salon sporları yapan kulüplerimizin ekonomik sorunlarını ortadan kaldıracak devasa bir bütçeyi oluşturmanın ne kadar kolay olacağını sizlere anlatmak istiyorum.

İnegöl’de irili ufaklı 20 binin üzerinde işletme var. Binlerce mobilya firması, yüzlerce tekstil firmaları, yan sanayi firmaları, çarşı esnafları, hizmet sektörü temsilcileri vs.

Her birinin gönülden bağlı olduğu yerel bir spor kulübü ya da sempati duyduğu bir dernek var.

Bu ilçede yaşayanlar aslında sosyalleşmenin bir parçası olarak kendilerini bir yere entegre ediyorlar. Ancak nereye gitseniz hepsinde aynı sorun var.

Yani para sorunu…

Yılda İnegölspor ve Kafkasspor başta olmak üzere diğer 20 spor kulübü ve hemşehri derneklerine yaklaşık 100 milyon TL para harcanıyor.

Bu para sürekli İnegöl’de ki yaklaşık 300 işadamı üzerinden sağlanıyor.

Durum böyle olunca paranın bulunması her geçen yıl zorlaştığı gibi, beraberinde borç yükleri de artmaya başlıyor.

Gelin bu soruna kökten çözüm bulalım…

Öncelikle bu şehrin mülk-i amiri İnegöl Kaymakamı ya da İnegöl Belediye Başkanının kontrolünde gerçekçi bir heyet kurmakla başlayalım bu işe…

HEYET KİMLERDEN OLUŞMALI

Heyette İnegöl Kaymakamı, İnegöl Belediye Başkanı, Mecliste grubu bulunan siyasi Partilerin ilçe başkanları , İTSO Başkanı, OSB Başkanları, Esnaf Odaları Başkanları temsilcisi ve İş adamları dernek başkanlarından oluşan yaklaşık 30 kişilik bir heyet oluşturulmalı.

ŞEHİR KUMBARASI PLATFORMU

Ben bunun adına sembolik olarak şehir kumbarası ismi verdim. Varın siz başka bir isim takın.

Şehir kumbarası platformunun görevi, şehirde spor ve sanat faaliyetlerini destekleyen ve denetleyen bir mekanizma oluşturulmasını sağlamak.

HEDEF 3 BİN GÖNÜLLÜYE ULAŞMAK

Platform öncelikli görevi, bir şehir hareketi başlatarak gönüllü 3 bin kişiyi platforma üye yapmak.

1000 Bronz üyeden aylık 1000 TL

1000 Gümüş üyeden aylık 2500 TL

1000 Altın Üyeden ise aylık 5000 TL

Bağış alınacak. Bu sayede 3 bin gönüllü üyeden ayda 8.5 milyon TL, yılda ise 102 milyon TL bağış toplanmış olacak.

Ben bu sayıyı mantıklı bir seviyede tuttum. Üye sayısının 5 bine çıkarılması bile mümkün.

BAĞIŞLAR KİME NASIL DAĞITILACAK?

Toplanan bağışta aslan payı İnegölspor’un olacak.

İnegölspor toplanan gelirin %40’ını direk kasasına koyacak.

Profesyonel liglerde mücadele eden bir kulüp varsa, o kulübe %15’ini (Şu an için Kafkasspor var), BAL Ligi temsilcisine %10’unu, Profesyonel Liglerde mücadele eden Basketbol ya da voleybol kulüplerine %5’ni, Süper Amatör Lig Kulüplerine %3’nü, yine diğer salon spor kulüplerine %2’sini bağışlayacak.

Bu bağışları yapmanın belirli şartları da olacak.

Platform , kulüplerin çalışmalarını yakından takip edecek. Yapılan bağışları doğru kullanmayan kulüplerden desteğini kesebilecek. Futbolcu ya da devlete borç olmadığını ibraz edecek belge sunacak. Bağış alan kulüp yönetimlerine platform tarafından gözlemci bir yönetici atanabilecek.

Yine şehir kasasından hemşehri dernekleri de faydalanabilecek. Ulusal ve uluslararası etkinliklerde yol ve konaklama bedelleri şehir kasasından ödenebilecek.

Yine eğitimde Türkiye derecesi alıp ilk 1000’e giren öğrencilere şehir kasasından aylık 20 bin TL, İlk 5 bine girenlere aylık 10 bin TL, ilk 10 bin arasına giren öğrencilere ise aylık 5 bin TL’lik burs verilebilecek.

Eğer bu proje hayata geçirilirse bugüne kadar sürekli kapısı aşındırılan belediye başkanları ve iş dünyası temsilcileri büyük bir nefes almış olacak.